Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Αυτόν τον αλευρόμυλο ποιος θα τον λειτουργήσει;

Αυτόν τον αλευρόμυλο ποιος θα τον λειτουργήσει;

0
kordela-web
Εγκαινιάστηκε ο αναπαλαιωμένος αλευρόμυλο στα Άβδηρα. Προβληματισμός και σκέψεις του Δήμαρχου Αβδήρων για την χρήση του
 
Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στα Δημοκρίτεια. Ενθουσίασε η Ελένη Τσαλιγοπούλου
 
  tsolakidis tsakiri-web
Με την αναστύλωση του παραδοσιακού αλευρόμυλου, του πρώτου βιομηχανικού κτιρίου στο νομό που χρονολογείται από τις αρχές του 1900, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων του κέντρου της ιστορικής έδρας του Δήμου Αβδήρων, τα Άβδηρα. Όπως είναι γνωστό το ιστορικό κέντρο των Αβδήρων περιλαμβάνει ένα ακόμη κτίριο που αναστυλώθηκε επί δημαρχίας Εύας Τσακίρη, το «Αντιλογίας Δόμος», καθώς επίσης και την υπερυψωμένη πλατεία με την παλαιά βρύση. Ο αλευρόμυλος που πήρε την παλιά του μορφή παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία με την τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν μια επίσης γιορτινή μέρα για τα Άβδηρα, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, γιορτή της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής και μέρα κορύφωσης των Δημοκρίτειων με τη συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου.
 
Προβληματισμός για την χρήση του αλευρόμυλου
Τη χαρά και την ικανοποίηση του δημάρχου Αβδήρων κ. Βασίλη Τσολακίδη ότι ολοκληρώθηκε ένα έργο – στολίδι για τα Άβδηρα που κόστισε μάλιστα το μισό του προϋπολογισμού του (244.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ – Πολιτισμός) επειδή είχε έκπτωση 51%, διαδέχτηκε ο προβληματισμός και ο σκεπτικισμός αναφορικά με τη χρήση του, την λειτουργικότητα του με ζητούμενο τα ανταποδοτικά οφέλη στη τοπική κοινωνία και στο δήμο. Αυτόν τον προβληματισμό αλλά κα τις σκέψεις του κατέθεσε και στην ομιλία του ο κ. Τσολακίδης κατά την τελετή εγκαινίων παρόντος του αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Καραλίδη, της πρώην δημάρχου κας Τσακίρη, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τσιτιρίδη, των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων καθώς επίσης και πολύ κόσμου που παρακολούθησε την τελετή και κατόπιν ξεναγήθηκε στο κτίριο. Ένας προβληματισμός που έχει αντίκρισμα και αποτελεί ένα βασικό ερώτημα καθώς υπάρχει ένα πρακτικό θέμα: Ποια η χρήση του κτιρίου; Θα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες; Θα υπάρχει κάποιος που θα τους ξεναγεί; Η θα γίνει το ίδιο με το «Αντιλογίας Δόμος» (Σπίτι του Αμερικάνου) που παραμένει 51 εβδομάδες κλειστό και ανοίγει μόνο στα Δημοκρίτεια; Κάτι ανάλογο δηλαδή και με άλλα αναπαλαιωμένα κτίρια του δήμου Ξάνθης για παράδειγμα, το Σπίτι του Μουζαφέρ Μπέη : «Η ανησυχία μου και ο προβληματισμός μου είναι να βρούμε ένα τρόπο αυτά τα κτίρια να μην μένουν κλειστά. Σε πρώτη φάση σκεφτόμαστε να συνεργαστούμε με κάποιο φορέα που θα ιδρύσουν οι σύλλογοι του δήμου. Να μπορέσουμε αυτά τα κτίρια να τα δώσουμε ζωή, να λειτουργούν και ο στόχος είναι να έχουν ανταποδοτικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες. Θα μπορούσαμε να το εκμισθώσουμε ή να το παραχωρήσουμε. Αν υπάρχει δυνατότητα να συνεργαστούμε και με ιδιώτη, θα το επιδιώξουμε
Μπορεί να λειτουργήσει και αναψυκτήριο, να γίνει επισκέψιμο από σχολεία, να ξεναγούνται τα παιδιά και να βλέπουν όλη τη διαδικασία παραγωγής άλευρου, θα μπορούσε επίσης να παρασκευάζεται ψωμί ή ζυμαρικά μπορεί να έχει πολλές χρήσεις», επισήμανε ο κ. Τσολακίδης.
 
Η Εύα Τσακίρη εξιστορεί…
Να σημειώσουμε ότι η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε από την απερχόμενη δημοτική αρχή η οποία παρέδωσε την μελέτη. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ – Πολιτισμός με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Στην ιστορικότητα του κτιρίου αναφέρθηκε η κα Τσακίρη η οποία σημείωσε ότι αγοράστηκε από την οικογένεια Μαρόπουλου το 1924 ενώ ότι ο μύλος προϋπήρχε. Να σημειώσουμε ότι πέρα της εξωτερικής του μορφής έχει γίνει και αναπαλαίωση του εσωτερικού και των μηχανημάτων που υπήρχαν στον αλευρόμυλο και όπως ειπώθηκε είναι έτοιμος για την παρασκευή ψωμιού ή ζυμαρικών με παραδοσιακό τρόπο. Κατά συνέπεια θα μπορούσε να εκμισθωθεί από ιδιώτη ή συνεταιρισμούς. Αν όμως δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα μπορούσε να λειτουργεί ως μουσειακός χώρος μόνο που θα πρέπει να υπάρχει σε μόνιμη βάση ένα άτομο να ξεναγεί τους επισκέπτες και ίσως για την πρόσληψη του να βοηθούσε η εξοικονόμηση των 250.000 ευρώ από την έκπτωση!
 
Βούλιαξαν τα Άβδηρα από κόσμο
tsaligopoulou 2-webΚαρφίτσα δεν έπεφτε το βράδυ της Παρασκευής στα Άβδηρα. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσολακίδης αυτό καταδεικνύει την επιτυχία των Δημοκριτείων παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι λιτό και σφιχτά οικονομικό, δεδομένων των προβλημάτων: «Ο κόσμος όλου του νομού έχει αγκαλιάσει τα Δημοκρίτεια. Υπάρχει παρουσία του σ’ όλες τις εκδηλώσεις. Είναι και μια ένδειξη ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ψυχαγωγηθεί, να ξεφύγει από τα προβλήματά του».
 
Ενθουσίασε η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Το ψυχαγωγικό κομμάτι ανέλαβε η Ελένη Τσαλιγοπούλου που κυριολεκτικά μάγεψε το κοινό με την καθάρια κελαρυστή φωνή, το μπρίο της, το φλογερό της ταμπεραμέντο, την κίνησή της, την αμεσότητά της. Μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες του έντεχνου τραγουδιού πειραματίστηκε παράλληλα με πολύ μεγάλη επιτυχία και σε παραδοσιακά κομμάτια ξεσηκώνοντας τον κόσμο.
 
Εικαστικές ματιές…
Να σημειώσουμε παράλληλα με την ψυχαγωγία ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να αντικρύσει και μια εικαστική ματιά με δημιουργίες στο κόσμημα από την Παρασκελίδου Αθηνά και μια σειρά από καράβια με φυσικά υλικά από την Ρένα Δημητρίου που εξέθεταν τις δημιουργίες τους στο «Αντιλογίας Δόμος».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ο δρόμος του ουτιού» τον Ιούλιο στην Ξάνθη

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί για δέκατη έκτη χρονιά φέτος Στo πλ…