Σχόλια 27/7/13

0
Α ρε ΑΟΞΑΡΑ!!! Πέρσι έσκιζε εκτός έδρας, φέτος σκίζεις και εκτός συνόρων….
 
 
Στην καθ’ ημάς Ανατολή
 Το δηλώνει η λέξη η ίδια: Παζάρι. Που παραπέμπει σε αγορές της Ανατολής, τις πολύβουες, ποικίλες και ζωντανές. Που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη της «Δύσης» που ζητά χρώματα, παζάρια στις τιμές και όλη αυτή την μαγική εικόνα που παρόμοια δεν βρίσκει ο επισκέπτης σε ΚΑΝΕΝΑ μέρος της Ελλάδος.
Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή να μην χαλάσει και αλλάξει η εικόνα αυτή. Διότι αν την αλλάξουν, θα το καταστρέψουν αυτομάτως το παζάρι. Και θα το μεταμορφώσουν σε μια αγορά συνηθισμένη, χωρίς χρώμα και ιδιαιτερότητα από όλες τις υπόλοιπες.
Όπως δυστυχώς είναι σήμερα η Δημοτική Αγορά, χωρίς προσωπικότητα, χωρίς να θέλγει τους καταναλωτές και επισκέπτες.
«Ε»
 
Τους ψήφισαν για να μην τα παρατούν
 Δεν συμφωνούν οι πολίτες-δημότες των διαφόρων δήμων, μικρών και μεγάλων, με τις Ανακοινώσεις και Δηλώσεις κάποιων «επαναστατών» δημάρχων για παραίτησή τους.
Θα μας πουν, δικαίωμά τους, αλλά θα τους απαντήσουν οι πολίτες πως τους ψήφισαν για να δουλεύουν, να τα βγάζουν πέρα στα δύσκολα και να μην τα παρατούν.
Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται λέει ο λαός μας. Γι’ αυτό οι δήμαρχοι, ας αποδείξουν ότι είναι ικανοί καπετάνιοι κι όχι το γνωστό τρωκτικό που μόλις δει να βουλιάζει το καράβι να «την κάνει».
Και κάτι τελευταίο: Ας κάνουν πράξη τις απειλές τους οι απειλούντες δήμαρχοι. Τι νομίζουν ότι θα καταφέρουν; Απλά θα εκλεγεί νέος δήμαρχος από την παράταξή τους. Ενώ οι ίδιοι βέβαια θα χαντακωθούν οριστικά από το προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων.
Διότι ποιος δημότης θα ξαναψηφίσει για δήμαρχο έναν που δεν είναι για τα δύσκολα;
«Ε»
 
Δημοκρίτεια στα Άβδηρα
 Τις ημέρες αυτές στο δήμο Αβδήρων διεξάγονται τοπικές γιορτές με το όνομα «Δημοκρίτεια». Γιορτές με ποικιλία εκδηλώσεων που έχουν αγκαλιασθεί από τους δημότες καθιστάμενες θεσμός.
Αυτός λοιπόν ο σημερινός θεσμός ξεκίνησε από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Αβδήρων Δημήτρη Βουρβουκέλη. Αυτός ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός τους.
Κι επειδή οι Γιορτές είχαν απήχηση στον κόσμο διατηρήθηκαν και από τη δήμαρχο Εύα Τσακίρη, με εμπλουτισμό εκδηλώσεων, όπως έγινε και με την παρούσα δημοτική αρχή του Βασ. Τσολακίδη.
Κλείνοντας θα πρέπει να θυμίσουμε πως οι επίγονοι θα πρέπει να έχουν μνήμη και να θυμούνται τους πρωτεργάτες. Κι αυτό όχι για άλλο λόγο, αλλά για να υπάρχουν συνεχιστές. Διότι η σκόπιμη λησμονιά στερεί το ερέθισμα στους νέους να συνεχίσουν…
«Ε»
 
Διακοπές
 Διακοπές στις…περικοπές. Από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου δεν θα ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο στην Ελλάδα, είναι καρατσεκαρισμένο. Ο πρωθυπουργός, αφού εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών μας, αποφάσισε, τρόπος του λέγειν, να δώσει άδεια σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στον…εαυτό του βεβαίως-βεβαίως…
Οι υπουργοί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ξέρω που θα πάνε να κρυφτούν, για τον τελευταίο εδώ που τα λέμε είναι κομματάκι δύσκολο, ο πρωθυπουργός πάντως, αμέσως μόλις επιστρέψει από την Ουάσινγκτον στις 11 του μηνός, θα αναχωρήσει για την Πύλο, όπου και θα παραμείνει για περίπου μία βδομάδα…
«Ε»
 
 Μεγαλώνει
 Χρόνο με το χρόνο αυξάνονται τα Σωματεία –Μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ξάνθης. Πρόσφατο και όχι τελευταίο μέλος, ο Σύλλογος Μηχανικών – Μελετητών Ιδιωτικών Έργων.
Έτσι, αισίως τα Σωματεία-Μέλη της ΟΕΒΕ έφθασαν τα 22 και όλα αυτά τα χρόνια της διοίκησης Τσιακίρογλου σχεδόν διπλασιάστηκαν, γεγονός βέβαια που οφείλεται στην εγνωσμένη δουλειά που γίνεται στην Ομοσπονδία εδώ και χρόνια.
«Ε»
 
Το δάγκωμα λείπει
 Κοινοβούλιο ή Κυνοβούλιο; Έτσι όπως το κατάντησαν κάποιοι που ουρλιάζουν, βρίζουν και απειλούν; Σε λίγο θα δαγκώνουν κιόλας για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.
«Ε»
 
 Πού πάνε τα λεφτά
 Από τη δόση των 4 δις ευρώ, που θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους στην Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα, ποσό ύψους 2,26 δις ευρώ θα δεσμευτεί από την τρόικα, για την αποπληρωμή χρεολυσίων και τόκων ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και λήγουν στις 20 Αυγούστου 2013.
Ειδικότερα, η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 1.902 εκατ. ευρώ και οι αναλογούντες τόκοι είναι 76 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ και οι τόκοι ανέρχονται σε 10,7 εκατ. ευρώ..
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI, όπως τα υπόλοιπα των ιδιωτών και των ασφαλιστικών ταμείων και αποπληρώνονται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ διατηρούν και τα ίδια υψηλά επιτόκια. Το επιτόκιο των ομολόγων που λήγει στις 20 Αυγούστου είναι 4%.
Από ΔΝΤ και EFSF πήραμε συνολικά 219 δια ευρώ. Από αυτά τα 48,2 δια ευρώ πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 11,3 δια στην επαναγορά χρέους, τα 29,7 δια ευρώ στο γνωστό σε όλους PSI (εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων) και τα 122,2 δια ευρώ σε κατόχους ομολόγων που έληγαν. Από τα 219 δις δηλαδή, μόνο τα 7,6 δις πήγαν σε μισθούς και συντάξεις και γενικά στον προϋπολογισμό, καλύπτοντας ελλείμματα περίπου 2 δις ετησίως, ήτοι κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ.
Ν.Χ.
 
Η Πειραιώς και τα funds
 Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς με μεγάλο αμερικανικό fund, το οποίο θα αναλάβει ένα πακέτο κόκκινων δανείων, με απώτερο σκοπό να τα εισπράξει.
Το ξένο fund σε πρώτη φάση θα αναλάβει να καθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των κακών επιχειρηματικών δανείων του ομίλου, σε συνεργασία με την Γενική Τράπεζα, η οποία, ως γνωστόν, έχει περάσει και αυτή στη δικαιοδοσία της Πειραιώς.
Σε δεύτερη φάση και αν όλα πάνε καλά με την περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων, το μέτρο θα επεκταθεί και στα δάνεια των ιδιωτών, και κυρίως στα στεγαστικά.
Πρέπει βέβαια πρώτα να δοκιμασθεί η συμφωνία στα επιχειρηματικά δάνεια, που προσφέρονται περισσότερο σε αυτές τις περιπτώσεις και κατόπιν, θα αποφασισθεί για το αν θα γίνει και πως το επόμενο κρίσιμο βήμα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειοληπτών.
Οι δανειολήπτες της Πειραιώς θα είναι οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα ξένα funds, καθώς σε λίγο θα χρωστούν σ’ αυτά και όχι στην τράπεζα από την οποία δανείστηκαν. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στην Αμερική είναι δραματική. Για δύο και τρεις καθυστερούμενες δόσεις πετούσαν τον κόσμο από τα σπίτια τους. Δυστυχώς θα ζήσουμε κι εδώ ανάλογες σκηνές σύντομα…
 
 Τι είπε ο X. Γερούκης της ΕΒΖ στο «Ε»
 Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΒΖ κ. Χ. Γερούκης εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΒΖ. Το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Γερούκη και είχε άμεση πληροφόρηση για τους λόγους της παραίτησής του. Όπως μας είπε: «Η ΕΒΖ πληρώνει ακριβά χάνοντας μερίδια αγοράς από αυτή την αβεβαιότητα και αυτή την κωλυσιεργία στο θέμα της ιδιωτικοποίησής της καθώς η κατάσταση αυτή σέρνεται επί 2.5 χρόνια», αφήνοντας αιχμές για τη στάση του εκκαθαριστή κ. Μαράντου. Διάφοροι κύκλοι της εταιρείας συνδέουν την παραίτηση Γερούκη με το πρόσφατο «ναυάγιο» του διαγωνισμού για την πώληση του 82,33% της ΕΒΖ στη γαλλική “Cristal Union”. Ο ίδιος απάντησε μόνο ότι ο κ.Μαράντος έκρινε μη συμφέρουσα την προσφορά ενώ ο ίδιος – είπε – ότι δεν γνώριζε το ύψος αυτής. Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή συνεδρίαζε επί μακρόν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας εργαζομένων για να προσδιορίσουν τη στάση τους μπρος στις νέες εξελίξεις.
Μ.Ξ.
 
Ο χορός καλά κρατεί στα Δημοκρίτεια
 Πλημμύρισαν από κόσμο… την Πέμπτη τα Άβδηρα παραμονή της γιορτής της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής. Παρόντες οι αρχές με τον σεβασμιώτατο κ. Παντελεήμονα να χοροστατεί των θρησκευτικών τελετών και της λιτανείας της εικόνας, τον δήμαρχο Βασίλη Τσολακίδη, τον αντιεπριφεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη αλλά και τον βουλευτή Δημήτρη Σαλτούρο. Το πρόγραμμα των φετινών Δημοκριτείων όπως είπε ο δήμαρχος είναι λιτό υπό το βάρος της οικονομικής στενότητας όμως δίνει έμφαση στην ανάδειξη της ποιότητας της παράδοσης μέσα από εικαστικά δρώμενα και μουσικές αναφορές. Αυτό που φάνηκε πάντως είναι ότι ο κόσμος διασκέδασε και χόρεψε με τη ψυχή του παραδοσιακούς χορούς ενώ την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Αβδήρων αλλά και ο χορευτικός σύλλογος των Αβδήρων που έκανε το ντεμπούτο του.
Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…