Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα «δίχτυα» της γραφειοκρατίας

Στα «δίχτυα» της γραφειοκρατίας

0
campig myrodatou-empros
«Κολλημένες» επί σειρά ετών οι επενδύσεις του κάμπινγκ Μυρωδάτου και του Τουριστικού Αβδήρων
 
Νομιμοποιήθηκαν τα αυθαίρετα στο κάμπινγκ Μυρωδάτου. Οι «περιπέτειες» του Τουριστικού Αβδήρων
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
«Μνημεία» μιας παθογενούς κατάστασης που απορρέει από τη γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης και έχει ως αποτέλεσμα το «φρενάρισμα» οποιασδήποτε επιχειρηματικής προσπάθειας αναπτυξιακής μορφής με κόστος στην τοπική κοινωνία αποτελούν το Δημοτικό Κάμπιγκ Μυρωδάτου και το Τουριστικό Περίπτερο στη Σκάλα Αβδήρων. Και τα δυο παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες από τον δήμο Αβδήρων το Δημοτικό κάμπινγκ και από τα ΕΤΑ το Τουριστικό Περίπτερο και όμως εδώ και χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες επενδύσεις από τους ιδιώτες επενδυτές και μοιάζουν εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου ενώ λειτουργούν ως «τροχοπέδη» στην αναβάθμιση τόσο της παραλίας Μυρωδάτου όσο και στην επισκεψιμότητα της Σκάλας Αβδήρων.
 
Γραφειοκρατία και δικαστήρια…
Από 40 κύματα έχει περάσει η επένδυση στο κάμπινγκ Μυρωδάτου μετά την παραχώρησή του από τον καποδιστριακό δήμο Αβδήρων στον Ξανθιώτη επιχειρηματία κ. Μιχάλη Αμοιρίδη. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει η γραφειοκρατία είναι αυτή που καθυστερεί τόσα χρόνια την ολοκλήρωση της επένδυσής του και ότι παρά του αντιθέτου λεγόμενα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σ’ αυτό το τομέα με τις fast track επενδύσεις τίποτε δεν έχει προχωρήσει και ότι η γραφειοκρατία συνεχίζει να καταπνίγει κάθε επενδυτική προσπάθεια. Μάλιστα ανέφερε ότι χρειάστηκε να περιμένει μήνες επί μηνών πότε θα δεηθεί υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ να προσθέσει μια παράγραφο σε έγγραφο αδειοδότησης που ζητούσε. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Αμοιρίδης εκτός των προβλημάτων γραφειοκρατικού τύπου αντιμετωπίζει και προβλήματα δικαστικού τύπου καθώς ο δήμος Αβδήρων έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον του απαιτώντας οφειλόμενα ενοίκια ύψους 100.000 ευρώ. Πρωτόδικα έχει δικαιωθεί όμως ο δήμος άσκησε έφεση.
 
Νομιμοποιήθηκαν τα αυθαίρετα στο κάμπινγκ Μυρωδάτου
Η μόνη θετική εξέλιξη – σύμφωνα με πληροφορίες μας – είναι ότι ο δήμος Αβδήρων έχει προχωρήσει στην νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων που βρίσκονται μέσα στο κάμπινγκ (αποδυτήρια, οικίσκοι κ.λ.π.) με την υπαγωγή τους στο νόμο 4014/2011 περί αυθαίρετων.
 
Οι «περιπέτειες» του Τουριστικού Αβδήρων
toyristiko-avdiraΟι «περιπέτειες» του Τουριστικού Περίπτερου Αβδήρων επίσης δεν έχουν τελειωμό.
Το συγκεκριμένο τουριστικό περίπτερο υφίσταται από το 1966 σύμφωνα με το ΒΔ 138/1966 (ΦΕΚ 35 Α 1966) και παραχωρήθηκε με μίσθωση σε ιδιώτη που το λειτουργούσε μέχρι και το έτος 2002.
Από το 1999 το τουριστικό περίπτερο Αβδήρων – όπως και πολλά άλλα τουριστικά περίπτερα στην Ελλάδα- εντάχθηκαν στην Εταιρεία του ΕΟΤ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. Ο Δήμος Αβδήρων με έγγραφα του από το έτος 2000 ζήτησε την παραχώρηση κατά χρήση άνευ ανταλλάγματος, την αξιοποίηση, λειτουργία και ανάπτυξη του συγκεκριμένου περιπτέρου.
 
Και εδώ παρούσα η γραφειοκρατία
Όμως τελικά δεν του παραχωρήθηκε αλλά μέσω διαγωνισμού παραχωρήθηκε σε ξανθιώτη επιχειρηματία. Η επένδυση προχώρησε με ικανοποιητικούς ρυθμούς τον πρώτο καιρό και στη θέση του ερειπωμένου κτιρίου σήμερα υπάρχει ένα σύγχρονο και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών κτίριο. Όμως εδώ και δύο χρόνια η επένδυση έχει «κολλήσει» ενώ είναι φανερό ότι απομένει μόνο ο εξοπλισμός του κτιρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο επιχειρηματίας επίσης περιμένει… «κάτι υπογραφές» και γραφειοκρατικού τύπου διατυπώσεις που αν προχωρούσαν ευελπιστούσε το φετινό καλοκαίρι να λειτουργήσει. Αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο και είναι ήδη μέσα Ιουνίου. Προς το παρόν το μόνο που λειτουργεί στη Σκάλα Αβδήρων είναι μια καντίνα σε μια περιοχή που έχει και φυσικό κάλλος και ιστορικό ενδιαφέρον αφού εκεί είναι το αρχαίο λιμάνι των Αβδήρων.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…