Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ο Αίσωπος κάτι θέλει να μας πει»

«Ο Αίσωπος κάτι θέλει να μας πει»

0
karmen 3
Η Κάρμεν Ρογγέρη επιστρέφει στην πόλη μας, για το καθιερωμένο πλέον ραντεβού, με μία παράσταση που σέβεται τους μικρούς της φίλους
 
Ρουγγέρη: «Με ενδιαφέρει οι παραστάσεις που θα παρουσιάσω στα παιδιά να είναι παραστάσεις οι οποίες φεύγοντας να έχουν αποκομίσει κάτι»
 
Η πολυσυζητημένη παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη ο «Αίσωπος κάτι θέλει να μας πει» θα φιλοξενηθεί στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο της Ξάνθης τη Δευτέρα 24 Ιουνίου και ώρα 21:00. Με αφορμή αυτό το γεγονός η εφημερίδα «Ε» ήρθε σε επαφή μαζί της, προκειμένου να μας μιλήσει για την καταπληκτική αυτή παραγωγή, η οποία έκανε τρομερά μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και γεμίζει τα θέατρα σε όποια πόλη και να παραστεί.
 
Η αξία του θεάτρου
Όπως ισχυρίζεται στο «Ε» η κ. Ρουγγέρη αυτό που την ενδιαφέρει κυρίως είναι να παρουσιάσει στα παιδιά μια παράσταση, η οποία θα τα βοηθήσει να αποκομίσουν κάτι. «Δεν με αφορά καθόλου μια παράσταση που απλώς θα διασκεδάσει τα παιδιά. Αυτό που θέλω πάντα είναι να έχει το παιδί που θα παρακολουθήσει τη παράσταση ένα κέρδος. Αυτή είναι η αποστολή του θεάτρου. Το θέατρο πρέπει να είναι πηγή γνώσης και πρέπει να μαθαίνει το παιδί από αυτό. Αν μπορεί, βέβαια, να διασκεδάζει συγχρόνως, δεν υπάρχει ωραιότερο» δηλώνει η ίδια και συμπληρώνει «για να συνθέσω το έργο μου διάλεξα 16 από τους 584 σωζόμενους μύθους του Αισώπου. Θεωρώ ότι πρέπει να επιστρέφουμε σε αυτόν τον μεγάλο μυθοπλάστη της αρχαιότητας, προκειμένου κάθε γενιά να παίρνει μια γεύση, κυρίως στις μέρες μας που είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα και που γενικά τα παιδιά έχουν εξαρτηθεί από την τηλεόραση και παίζουν με κάποια μηχανάκια που όποιος σκοτώσει περισσότερους αυτός κερδίζει».
 
Η αξία της παράστασης
«Είναι 16 μύθοι και ο κάθε μύθος έχει να πει κάτι, οπότε δεν μπορούμε να απαριθμήσουμε τα μηνύματα. Κάθε μύθος μας βγάζει και μία παροιμία. Η κότα με το χρυσό αυγό για παράδειγμα μας δίνει το μήνυμα ότι όποιος ζητάει τα πολλά χάνει και τα λίγα, ενώ ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας λέει ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν κοκ».
Η κ. Ρουγγέρη μας υπόσχεται ότι το εν λόγω έργο έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. «Τα πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια, είναι προσεγμένα στην λεπτομέρεια όπως πάντα» και συμπληρώνει «το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων ανανεώνεται ανά 5-6 λεπτά, καθώς άλλοι μύθοι κρατάνε 2 λεπτά και άλλοι μπορούν να κρατήσουν 6». Είναι μια παράσταση που έχει μέσα μουσική και χορό στις σωστές δόσεις, το υλικό των οποίων είναι παρμένο μέσα από την παράδοση μας γιατί όπως δηλώνει και η ίδια «πάντοτε χρησιμοποιώ ελληνική μουσική προκειμένου τα παιδιά να έχουν αυτά τα ακούσματα».
«Κατά την διάρκεια της παράστασης υπάρχουνε σημεία όπου τα παιδιά παίρνουν μέρος, ρωτώνται για κάποια πράγματα και αν ο μύθος είναι κατανοητός προχωράμε, αν πιστεύουμε ότι κάτι δεν έχουν καταλάβει τα παιδιά γίνεται μια συζήτηση» ισχυρίζεται η σκηνοθέτης.
 
Η παράσταση απευθύνεται σε όλες της ηλικίες
«Η κάθε ηλικία θα πάρει αυτό που μπορεί να πάρει. Όσο μεγαλώνουμε καταλαβαίνουμε περισσότερο αυτά που θέλει να πει ο Αίσωπος. Όσο είμαστε πιο μικροί μαγευόμαστε από την ιδέα του θεάτρου» λέει η κ. Ρουγγέρη και προτρέπει τους γονείς μετά την παράσταση να συζητούν με τα παιδιά προκειμένου να λύσουν τις όποιες απορίες τους έχουν δημιουργηθεί.
«Ο τρόπος που δίνουμε τις παραστάσεις δεν θέλω να είναι απλώς μόνο διδακτικός. Θέλω μέσα από παραμυθένια ατμόσφαιρα να πάρει το παιδί τους θησαυρούς που έχει κρυμμένους ο Αίσωπος».
 
Είναι σημαντικό να επισκέπτονται την επαρχία παραγωγές που σέβονται τα παιδιά
«Ένα λόγος που με έκανε να ασχοληθώ με το θέατρο για τα παιδιά και να απαιτήσω, τότε που ήμουνα διευθύντρια στην παιδική σκηνή του κρατικού θεάτρου, να βγει στη περιφέρεια το θέατρο, είναι γιατί ξέρω ότι κυκλοφορούνε παραστάσεις που δεν σέβονται τα παιδιά. Με ενδιαφέρει να έχουνε τα παιδιά, κάθε χρόνο, να δούνε κάτι και δεν είναι τυχαίο ότι το θέατρο μας γεμίζει. Γεμίζει γιατί έχουμε ένα ραντεβού πια με τα παιδιά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Ξάνθης κάθε χρόνο μας τιμάτε με την παρουσία σας και σας ευγνωμονώ γι’ αυτό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι πέρσι παρ’ όλη την καταιγίδα το θέατρο ήταν γεμάτο. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το ξεχάσεις».
Κλείνοντας τη συζήτησή μας η κ. Ρουγγέρη μας ενημέρωσε ότι παρ’ όλο που τα έξοδα παραμένουνε τα ίδια, κατεβάσανε την τιμή του εισιτηρίου 10 ευρώ για όλη την οικογένεια (μικρούς και μεγάλους), ώστε να «μπορέσουν τα παιδιά να χαρούνε την παράσταση και να ξέρουν ότι έχουν μια δική τους πολύ προσεγμένη παράσταση φτιαγμένη με πολλή αγάπη».
Γ.Τ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…