Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άρχισε η επιδρομή κουνουπιών

Άρχισε η επιδρομή κουνουπιών

0
kounoupia-empros

Μέτρα προστασίας προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμει

 

Αυξημένη η ανησυχία μετά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκε πέρσι το καλοκαίρι

 

Ενόψει του καλοκαιριού βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι απέναντι στο αιώνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Τα κουνούπια στην Ελλάδα αποτελούν ένα πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην Δημόσια Υγεία. Τα πράγματα όμως, έχουν οξυνθεί μετά την εγκατάσταση σημαντικών πληθυσμών Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης), εν δυνάμει φορέα 24 αρμποϊών και άλλων μολυσματικών ασθενειών. Συγκεκριμένα, το 2012 σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδηλώθηκαν 161 κρούσματα του Ιού του Δ. Νείλου, με 18 θανάτους και 18 κρούσματα Ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (ένα εκ των οποίων στην Ξάνθη).
Το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώθηκε με την είσοδο και διακίνηση μεταναστών από χώρες όπου ενδημούν μολυσματικές ασθένειες και ιδιαίτερα από χώρες που ενδημεί η ελονοσία αλλά και ο Δάγκειος. Η ύπαρξη σημαντικών εστιών ανώφελων κουνουπιών σε άμεση συνάφεια με πόλεις (π.χ. ορυζώνες) και σε συνδυασμό με τη χρήση προϊόντων κινεζικής προέλευσης (χαμηλής ποιότητας -ελέω κρίσης) με τα οποία ψεκάζουν για την αντιμετώπιση των κουνουπιών δημιουργούν ένα σαφή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τέλος, στην διόγκωση του προβλήματος, όπως εκτιμάται, συμβάλει και η σημαντική αύξηση του τουρισμού (το 2013 αναμένονται περί τα 17-18 εκ. άτομα). Τα νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν πέρα από την ελονοσία και τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, είναι ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός Chikungunya κ.λ.π.
 Πως μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
 Η αποφυγή των τσιμπημάτων επιτυγχάνεται με κατάλληλα ενδύματα: μακριά μανίκια και παντελόνια (κυρίως όταν είναι ανοιχτόχρωμα και φαρδιά) και με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, με τις παραπάνω δραστικές ουσίες: DEET (N,Ν-διεθυλοτολουαμίδη), πικαριδίνη (picaridini) ή ικαριδίνη (icaridini), αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, IR3535. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενήλικες και 10-20% για τα παιδιά.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι τα χαράματα και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της χρήσης εντομοαπωθητικών, ακόμα και στις περιοχές που υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, καθώς αυτά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο.
 
Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την χρήση των εντομοαπωθητικών;
 Το ΚΕΕΛΠΝΟ στο ενημερωτικό του φυλλάδιο παραθέτει συμβουλές σχετικά με την ορθή χρήση των εντομοαπωθητικών. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν:
Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα). Να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα.
Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές (κοψίματα) και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στο στόμα.
Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά το απλώνουμε, όπου χρειάζεται. Επίσης δε βάζουμε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών.
Δεν χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
Τα εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται κυρίως έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε συστήνεται το πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.
Τα εντομοαπωθητικά πρέπει αν επαλείφονται μετά από αντηλιακά.
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ συνίσταται η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκομίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιούμε.
Σε όλες τιε περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.
 
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;
Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρηση τους.
Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περίπτωση που αντενδείκνυνται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβίσει κουνούπι στην κουνουπιέρα.
Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. Περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λ.π. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει αν εφαρμόζοντα στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεράνει την προσέγγιση εντόμων.
Με την χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα μπορεί αν αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
Γ.Τ
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Ξάνθης σε καταγγελία για μη εξυπηρέτηση στρατιωτικού

Η υπάλληλος του Νοσοκομείου ακολούθησε τον κανονισμό, ενώ το Σωματείο καταγγέλλει την υποσ…