Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

0

 Έχουν γνώση οι φύλακες
Και η ιστορία στον Έβρο επαναλαμβάνεται… Όχι που δεν το περιμέναμε δηλαδή …Το είχε παγώσει η Τουρκία λόγω κορωνοϊού τον Μάρτιο και τώρα κατευθύνει και πάλι τους μετανάστες στα σύνορα του Έβρου. Ήδη οι συνοριοφύλακες έχουν εντοπίσει μεγάλη κινητικότητα από την άλλη πλευρά. Αρχίζει  πάλι μια περίοδος έντασης, προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα «θερμό» καλοκαίρι και στα Ελληνοτουρκικά. Ωστόσο έχουν γνώση, εμπειρία,  αδάμαστη θέληση και γενναιοψυχία οι φύλακες των συνόρων μας… και αυτό μας γεμίζει περηφάνια και τονώνει το αίσθημα ασφάλειας και το ηθικό μας!
Μ.Ξ.


Έξυπνη και πρακτική ιδέα
Το δημόσιο εν γένει, δεν μας έχει συνηθίσει σε έξυπνες και πρακτικές ιδέες. Κι αυτό διότι διακατέχεται από άλλες αντιλήψεις και πρακτικές.
Γι’αυτό όταν συναντάμε κάτι διαφορετικό, μας εκπλήσσει ευχάριστα όπως στην περίπτωση της τοποθέτησης 40 κλωβών με οικόσιτα πτηνά (κότες)  σε όλους τους νομούς της περιφέρειας.
Στόχος της δράσης αυτής η ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου που ταλαιπωρεί και τον δικό μας νομό.
Έτσι, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο ελέγχων για να μπορούν οι αρμόδιοι να παρακολουθούν και ελέγχουν τα δείγματα των κλωβών που θα εξετάζουν εάν είναι φορείς του ιού.
Αξίζουν επομένως συγχαρητήρια στον Περιφερειακό Διευθυντή Κτηνιατρικής κ. Αχιλλέα Σαχπαζίδη, όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Κωνσταντίνο Βενετίδη για το όλο σχέδιο.
Γ.Δ.


Αρχή αγώνων χωρίς φιλάθλους
Δεν θα πρέπει να στενοχωρηθούν οι φίλαθλοι της Ξάνθης που δεν θα τους επιτραπεί να πάνε στο γήπεδο το Σάββατο. Σημασία έχει που έγινε η αρχή. Που ξεκινούν οι αγώνες, που σταματάει η απαγόρευση. Είναι βέβαιο πως σύντομα, θα επιτραπεί η είσοδος και παρακολούθηση των αγώνων που έχουν μείνει.
Η πρεμιέρα για τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ είναι και μια δοκιμή για το υφυπουργείο, να δει πώς θα πάει η πρώτη ημέρα για να καθοριστεί η συνέχεια.
Υπομονή λοιπόν, όλα θα στρώσουν σιγά-σιγά. Σημασία έχει η ομάδα της Ξάνθης να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία.
Γ.Δ.


Θα συναντηθούμε στις ταβέρνες
Ένα-ένα τα πράγματα της παλιάς μας συνήθειας επανέρχονται. Ελεύθερη μετακίνηση, μπάνια, καφέ και εσχάτως, όχι μόνον εκτός αλλά και εντός.
Από το Σάββατο λοιπόν ανοίγουν και οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης.
Γενικώς, πρέπει να το πούμε αυτό, ελάχιστα πράγματα – δραστηριότητες έμειναν για να ελευθερωθούν και η κανονικότητα να επανέλθει κατά 100%.
Ραντεβού λοιπόν στα τσιπουράδικα όπου οι νεοέλληνες συναντούν φίλους και γνωστούς και τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους ευχόμενοι «εις υγείαν».
Μια υγεία που δοκιμάζεται ακόμη στο νομό μας.
Γ.Δ.


Οι μαγκιές πληρώνονται
Η ώρα να πληρώσει για τις  κατά καιρούς διαδικτυακές «παλικαριές» του έφτασε για τον Παύλο Πολάκη. Καλείται πάλι να βάλει το χέρι στην τσέπη, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, για τον οχετό που εξαπολύει εναντίον πολιτικών αντιπάλων και οποιουδήποτε του ασκεί κριτική.
3.600 ευρώ αποζημίωση θα πληρώσει στον πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ για προσβολή της προσωπικότητάς του και άλλα 15.000 ευρώ προς τον Άδωνη Γεωργιάδη.  Ο πρώην υπουργός Υγείας καταδικάστηκε γιατί είχε ισχυριστεί ότι ο Γεωργιάδης διατηρούσε off shore εταιρία και μάλιστα ότι αυτή συνδεόταν δήθεν με διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζοντας τον «ανθρωπάκι της αρπαχτής και λαμογιάς».
Πέρα από τη χρηματική αποζημίωση ο Πολάκης υποχρεώνεται στην ταπεινωτική ενέργεια να ανεβάσει στη σελίδα του στο Facebook τις καταδικαστικές αυτές αποφάσεις.
Βλέπετε οι «κρητικές αψάδες» και οι μαγκιές είναι ανέξοδες όταν περιορίζονται στα καφενεία. Όμως όταν ξεφεύγουν στο δημόσιο και πολιτικό βίο, πληρώνονται ακριβά…


Οδηγώ κι… οπλοφορώ
Ναι, κάπως έτσι είναι η υπόθεση με τους οδηγούς Ι.Χ., φορτηγών και άλλων μέσων μεταφοράς όταν κάνουν χρήση οινοπνεύματος πάνω από το όριο που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Μάλιστα στην περίπτωση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ο οδηγός οδηγεί επικίνδυνα με κίνδυνο της δικής του και των επιβατών ζωής, αλλά και των απέναντι που δεν φταίνε σε τίποτε.
Έτσι, ξαφνιαστήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε πως το τριήμερο 29 έως 31 Μαΐου που διενεργήθηκαν 827 αλκοτέστ διαπιστώθηκαν 23 παραβάσεις του ορίου και εξ’ αυτών μόνον μία ήταν γυναίκα.
Πράγμα που σημαίνει πως οι γυναίκες είναι και πιο προσεκτικές ως οδηγοί αλλά και πως τηρούν τον κώδικα ευλαβικά.
Γ.Δ.


Δύο περιπτώσεις
Στην όλη υπόθεση της μη τήρησης του ΚΟΚ, υπάρχει και μια άλλη ιδιαίτερα σοβαρή διάσταση. Κάθε χρόνο «χάνεται» στα τροχαία ατυχήματα ο πληθυσμός ενός μεσαίου χωριού.
Δηλαδή, ο πληθυσμός μειώνεται στη χώρα μας εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων, σε ανεπίτρεπτο επίπεδο για πολιτισμένη χώρα.
Όμως ο τρόπος οδήγησης του νεοέλληνα είναι πέραν πάσης λογικής και άρα όσο ο έλεγχος και οι ποινές δεν θα είναι αυστηρές, τα θύματα θα αυξάνουν.
Και μια απαιτούμενη απάντηση από τους αρμόδιους: Πώς κάποιοι Ρομά που δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή είναι κάτοχοι διπλώματος; Πώς οδηγούν χωρίς να έχουν εξεταστεί;
Προχθές, οδηγός Ι.Χ. στην οδό Καραολή, λίγο, πολύ λίγο έλειψε να παρασύρει πεζό που βάδιζε στη διαγράμμιση. Ο «οδηγός», ούτε σταμάτησε, ούτε ενδιαφέρθηκε. Απλά συνέχισε.
Γ.Δ.


Ιδού η άλλη Ξάνθη
Η περίοδος που διανύουμε είναι των θαλασσών, παραλιών. Εκεί θα καταφύγει η μεγάλη πλειοψηφία. Όμως υπάρχει και η άλλη Ξάνθη, αυτή του εναλλακτικού τουρισμού.
Υπάρχουν ομορφιές γύρω μας, όπως βουνά, πλαγιές, ποτάμια, διαδρομές σε δάση, ορεινούς οικισμούς, η ίδια η οροσειρά της Ροδόπης η πλουσιότερη σε χλωρίδα και πανίδα της χώρας μας.
Υπάρχουν επιλογές λοιπόν που μπορούν να υλοποιηθούν με ποδήλατο ή με κανό ή και τα πόδια. Υπάρχει όμως και ο κατάλληλος άνθρωπος, ο Ιορδάνης Κασάπογλου, που έχει γνώσεις και εμπειρία. Και διοργανώνει εξορμήσεις με βάση τις επιθυμίες των ενδιαφερόμενων.
Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στην εταιρεία «xplotetrails».
Γ.Δ.


Ο δικός μας Δήμος Κουκλάς
Στον ετήσιο φωτογραφικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας- Ισμαρίδας και Θάσου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, είχαμε κι έναν δικό μας άνθρωπο που ξεχώρισε.
Πρόκειται για τον αγαπητό φίλο και συνεργάτη Δήμο Κουκλά. Ερασιτέχνης φωτογράφος χρόνια, με αστείρευτη αγάπη για τη φωτογραφία και τη φύση.
Θέμα της βραβευμένης φωτογραφίας του Κουκλά, ένας γλάρος που ετοιμάζεται να πετάξει με φόντο τη λιμνοθάλασσα στο Πόρτο –Λάγος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως φωτογραφίες του Δήμου Κουκλά υπάρχουν σε ιδιώτες αλλά και σε δημόσιους χώρους.
Γ.Δ.


Για το καλό μας…
Τα τελευταία κρούσματα στην Ξάνθη ανησύχησαν τις υγειονομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία. Έτσι από χθες κλιμάκια του ΕΟΔΥ κάνουν μοριακά τεστ για κορωνοϊό σ’ όλους τους δήμους του νομού, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος του επιδημιολογικού φορτίου στο νομό και να αντιμετωπιστεί ανάλογα.  Αν διαπιστωθεί επιβάρυνση πολύ πιθανό είναι να τεθούν κάποιοι δήμοι ή δημοτικές ενότητες σε καραντίνα. Αλλά  ας μη προτρέχουμε και ας μην κινδυνολογούμε. Όλοι μαζί θα το αντιμετωπίσουμε κι αυτό. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι όπως πάντα! Και στα καλά και στα δύσκολα όλοι μαζί πρέπει να’ μαστε. Και αυτοί που βγαίνουν και μιλούν για στοχοποίηση του νομού μας ή στοχοποιούν  πληθυσμιακές ομάδες διογκώνοντας το όποιο πρόβλημα υπάρχει ας σωπάσουν… Δεν ωφελεί να αναζητούμε ευθύνες αλλά πρωτίστως να το αντιμετωπίσουμε. Ότι γίνεται εκ μέρους των υγειονομικών αρχών για καλό γίνεται.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…