Διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Adelphi της Ν. Υόρκης κ. Αναγνώστη Αγελαράκη για την χειρουργική στα Άβδηρα
Φανταστική τεχνογνωσία και δεξιοτεχνία είχαν οι αρχαίοι γιατροί. Διάσημος γιατρός στα Άβδηρα, ο Ηρόδικος ο Σιλυβριανός, ο δάσκαλος του Ιπποκράτη
Μαριάννα Ξανθοπούλου
Ένα θαυμαστό και συνάμα διαφωτιστικό ταξίδι στα αρχαία ιστορικά μονοπάτια των Αβδήρων του 7 αι. π.Χ. με οδηγό τις μαρτυρίες για την τεχνογνωσία για την εξέλιξη της χειρουργικής ιατρικής στον αρχαίο κόσμο αλλά και πληροφορίες για όλο τα κοινωνικοπολιτικό και βιολογικό υπόβαθρο της εποχής, είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα.
Φανταστική τεχνογνωσία και δεξιοτεχνία στις χειρουργικές επεμβάσεις του 7 αι. π.Χ.!
Οδηγός σ’ αυτό το ταξίδι που – σύμφωνα με πληροφορίες μας ενθουσίασε το κοινό και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ως το τέλος της διάλεξης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Adelphi της Ν. Υόρκης κ. Αναγνώστης Αγελαράκης. Παλιός γνώριμος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων και της ΛΑ’ ΕΠΚΑ που διοργάνωσε την εκδήλωση καθώς συνεργάζεται από το 1983 με την Διεύθυνση Ανθρωπολογίας και έχει εξετάσει όλο το σκελετικό υλικό των ευρημάτων ανασκαφής στα Άβδηρα από τον 7 αι. π.Χ. έως τον 14 αι. μ. Χ. Κατά συνέπεια έχει αποκτήσει μια ολοκληρωμένη άποψη για όλες τις αλλαγές που έγιναν σ’ όλο το φάσμα της ζωής των αρχαίων κατοίκων των Αβδήρων: «Τα οστά του ανθρώπου μας δίνουν τη δυνατότητα να ‘ ανακαλύψουμε την κοινωνία και την εποχή στην οποία έζησε. Τι έτρωγε, από τι έπασχε τι ασχολίες είχε αλλά και από τι πέθανε», μας εξηγεί ο κ. Αγελαράκης. Η διάλεξη του αφορούσε στις μαρτυρίες χειρουργικής από πολεμικά τραύματα στη Αιγιακή Θράκη και όπως σημείωσε: «Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον αρχαίο κόσμο ήταν σπάνιες μεν ωστόσο υπήρξαν και μάλιστα η ιατρική υποστήριξη ήταν φανταστικής τεχνογνωσίας και επιστημονικής δεξιοτεχνίας όπως και η διαδικασία ίασης που περιελάμβανε ένα υποστηρικτικό ιατρικό και κοινωνικό πλαίσιο. Όπως ανέφερε υπήρξαν και οργανωμένα ιατρεία αλλά γίνονταν και χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις πολεμικές συγκρούσεις σε τραυματισμένους.
Η πρώτη χειρουργική επέμβαση σε Αβδηρίτισσα του 7ου αι. π.Χ
Όπως αποκάλυψε ο κ. Αγελαράκης η πρώτη χειρουργική επέμβαση στα Άβδηρα χρονολογείται το 7ο αι. π.Χ. και έγινε σε κεφάλι Αβδηρίτισσας η οποία χτυπήθηκε από σφενδόνη. Μάλιστα η γυναίκα επέζησε και στην μετέπειτα ζωή της είχε πάντα το κεφάλι της δεμένο καθώς της έλειπε ένα οστό που της είχαν αφαιρέσει. Διάσημος γιατρός στα Άβδηρα ήταν αυτή την περίοδο ο Ηρόδικος ο Σιλυβριανός που ήταν δάσκαλος του Ιπποκράτη. Ο κ. Αγελαράκης είπε μάλιστα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ιπποκράτης πέρασε από τα Άβδηρα σε βιβλίο του.
Να σημειώσουμε ότι η μελέτη του αρχαιοανθρωπολογικού υλικού είχε διακοπεί τα τελευταία χρόνια όπως όμως μας διαβεβαίωσε ο κ. Αγελαράκης η συνεργασία θα συνεχιστεί χάρη στην ευγενική χορηγία ιατρών και ιατρικών κέντρων της Ξάνθης. Αξιοσημείωτο είναι ότι την διάλεξη του κ. Αγελαράκη παρακολούθησαν και πολλοί γιατροί μεταξύ των οποίων και ο παθολόγος κ. Γιάννης Αγκόρτσας.