Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 15.502 αιτήσεις για δωρεάν τρόφιμα στην Ξάνθη

15.502 αιτήσεις για δωρεάν τρόφιμα στην Ξάνθη

0
ypaat trofima1-web
Ολοκληρώνεται ο διοικητικός έλεγχος έως τις 12 Ιουλίου. Δεν ορίστηκε ακόμη ο αριθμός των δικαιούχων
 
Και κασέρι θα διανέμεται φέτος στους άπορους της περιοχής μας, μέσω του προγράμματος του ΥΠΑΑΤ. Κάθετη μείωση των εισοδημάτων διαπίστωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Για μια ακόμη χρονιά, η οικονομική «αιμορραγία» των οικογενειών της Ξάνθης αποτυπώνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 15.502 αιτήσεις συγκέντρωσε συνολικά από τους συνεργαζόμενους φορείς η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης που βρίσκεται στο στάδιο του διοικητικού ελέγχου και αναμένεται να αποστείλει το σύνολο των δικαιολογητικών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο έως τις 12 Ιουλίου.
 
Αυτόματος φέτος ο υπολογισμός των εισοδημάτων μέσω του taxis
Φέτος, η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα και σημαντικό ρόλο στην απλοποίησή της έπαιξε ο αυτόματος υπολογισμός του εισοδήματος μέσω του λογισμικού του taxis. Μέσω αυτού θα καταρτιστεί και ο τελικός πίνακας των δικαιούχων, αν και ο αριθμός τους δεν έχει οριστεί για τη φετινή χρονιά. Πέρυσι, πανελλαδικά, οι δικαιούχοι ήταν περίπου 745.000 και το αντίστοιχο κονδύλι του υπουργείου ανήλθε στα 23,3 εκ. ευρώ, ενώ η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τη φετινή χρονιά, οι αρμόδιες υπάλληλοι της Π.Ε. κ. Ελένη Στοΐλα και κ. Καίτη Κυριακαρέλη, εκτιμούν ότι η διαδικασία θα κινηθεί ευκολότερα, αφού πέρυσι ο υπολογισμός του εισοδήματος, που γινόταν από την ίδια τη διεύθυνση, ήταν δυσκολότερος και γι’ αυτό ανέκυψαν και διάφορα προβλήματα.
 
4.370 αιτήσεις μόνο στη Μητρόπολη
Η υπηρεσία πάντως, μιλά για πολύ καλή συνεργασία με τους φορείς που υλοποίησαν το πρόγραμμα. Φέτος, τα κριτήρια ενταξιμότητας για τους συνεργαζόμενους φορείς ήταν πιο ευέλικτα με αποτέλεσμα να μπορούν να συνδράμουν και άλλοι φορείς με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, όπως η ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης Ξάνθης, η ιατροκοινωνική μέριμνα Θράκης και η «στήριξη». Συνολικά, για το πρόγραμμα επιστρατεύτηκαν 15 φορείς της Ξάνθης.
Με διαφορά ωστόσο, οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν στη Μητρόπολη και σε σύνολο έφτασαν τις 4.370. Ακολουθούν ο δήμος Μύκης, ο δήμος Αβδήρων, ο δήμος Ξάνθης με 1.945 αιτήσεις και ο δήμος Τοπείρου με 964 αιτήσεις. Να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη εκτός από τη διανομή προϊόντων αναλαμβάνει, μέσω του προγράμματος και τη διανομή συσσιτίου, για την οποία πέρυσι οι δικαιούχοι ήταν περίπου 90.
Η κ. Στοΐλα που διαχειρίστηκε και πέρυσι το πρόγραμμα σημειώνει ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων είναι κάθετα αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και μεγαλύτερος ακόμη και από τη περσινή χρονιά. Παρατηρεί δε ότι η μεγάλη διαφορά σημειώθηκε στα εισοδήματα των οικογενειών της Ξάνθης. Ενδεικτικά, αναφέρει: «οι περσινές 12.000 ευρώ σε άτομο έγιναν 7.200 και οι 15.600 για οικογένεια έγιναν 10.400 ευρώ».
 
Φέτος και κασέρι μαζί με τα άλλα προϊόντα
Για τη φετινή χρονιά δεν έχει καθοριστεί ούτε ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά ούτε και οι ποσότητες που θα διανεμηθούν, μέσω του προγράμματος, διαδικασία για την οποία το υπουργείο θα διεξάγει δημοπρασία, όπως και τις προηγούμενες χρονιές.
Εκτός, από τα άλλα συσκευασμένα προϊόντα που θα διανεμηθούν, ρύζι, μακαρόνια, φέτα ΠΟΠ, γραβιέρα ΠΟΠ (και κεφαλογραβιέρα αλλού), καθώς και λάδι, το οποίο εντάχθηκε πέρυσι στα διανεμόμενα προϊόντα, φέτος προστίθεται και το κασέρι στα γαλακτοκομικά είδη.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …