Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στοχοθεσία ή αλλιώς…Μνημόνιο στους δήμους

Στοχοθεσία ή αλλιώς…Μνημόνιο στους δήμους

0
voridis-web

Έξωση στην «Μαχητική ΕΠΕ». Εγκρίθηκε από την Οικονομική επιτροπή η εξουσιοδότηση να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση

 

«Μάχη» για τους βοσκότοπους της Μορσίνης. Δικαστική εμπλοκή του δήμου

 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 Η εισηγητική έκθεση του 1ου τριμήνου 2013 εκτέλεσης του προϋπολογισμού (1ο θέμα) η εισήγηση προς το Δ.Σ. για επιβολή δικαιώματος βοσκής 2013 σε βάρος των κτηνοτρόφων του δήμου Ξάνθης καθώς και η εξουσιοδότηση στον δικηγόρο του δήμου κ. Λάμπρου για εκτέλεση της αριθμ.20/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται έξωση στην εταιρεία «Μαχητική Ε.Π.Ε» για μη καταβολή μισθωμάτων ήταν τα τρία κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν στην οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη 15 Απριλίου στις 13.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν καταρτίσεις όρων και τεχνικών προδιαγραφών για πρόχειρους διαγωνισμούς προμήθειας μιας σειράς υλικών. Παρόλα αυτά εκφράστηκαν σε πολλά θέματα διαφωνίες από τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Βορίδη καθώς επίσης και τον επικεφαλής κ. Πούλιο οι οποίοι με αφορμή το θέμα «μικρών έργων και εργασιών συντήρησης του Κολυμβητηρίου», στηλίτευσαν τα γεγονός ότι ο δήμος δεν βρίσκει τρόπο να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο με τον κ. Πούλιο να λέει χαρακτηριστικά: «Επιχαίρεστε ότι έχουμε ένα υγιή δήμο όμως με άρρωστους δημότες», για να καταδείξει ότι ο δήμος στην προσπάθειά του να μειώσει τις δαπάνες του στερεί από τους δημότες υποδομές που είναι αναγκαίες για την εξασφάλιση ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα του.

 Στοχοθεσία: «Σφίξτε το ζωνάρι» στον προϋπολογισμό!

Εξ αφορμής της συζήτησης για την εισηγητική έκθεση του 1ου τριμήνου του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης εξήγησε τις αλλαγές που έχουν επέλθει σ’ όλο το σύστημα λειτουργίας του δήμου με την εισαγωγή της στοχοθεσίας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μέτρο παρακολούθησης των οικονομικών των δήμων καθώς οι δήμοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να δίνουν αναφορά για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους στο υπουργείο Εσωτερικών με ειδικό έντυπο που συμπληρώνουν ανά τρίμηνο. Ο στόχος είναι να μην υπάρχει απόκλιση του προϋπολογισμού πάνω από 10% και αν συμβεί αυτό ο δήμος τίθεται σε …επιτήρηση και είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών και αύξησης των εσόδων του επιβάλλοντας ακόμη και αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπένης το πλαφόν του 10% αφορά το σύνολο του προϋπολογισμού και όχι επιμέρους ενώ ανέφερε ότι η απόκλιση του τριμήνου του 2013 για τον δήμο Ξάνθης ήταν μόνο 3%. Πάντως σημείωσε ότι το νέο σύστημα δημιουργεί πολλά προβλήματα στους δήμους αν και αυτοί οι δήμοι που είχαν πραγματικό προϋπολογισμό όπως ο δήμος μας δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Επί του θέματος ο κ. Πούλιο σημείωσε ότι αυτό αποτελεί και ένα κίνητρο για να κινητοποιηθούν οι δήμοι και ν’ αυξήσουν τα έσοδά τους κάτι που θα έπρεπε να προνοήσει ο δήμος και να εισακουστούν οι προτάσεις του περί αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

Πήρε άδεια βοσκής για την Ξάνθη και …βόσκει τα πρόβατά του εκεί παρά πέρα… στην Μορσίνη

Στους «μπελάδες» που έχει ο δήμος με τα δικαιώματα βοσκής αναφέρθηκε ο κ. Μπένης ενημερώνοντας τα μέλη της οικονομικής για μια περίπτωση κτηνοτρόφου που έχει αναστατώσει τους κτηνοτρόφους της Μορσίνης και κάποιους τους έχει οδηγήσει με αυτόφωρο στα δικαστήρια. Όπως διευκρίνισε ο εν λόγω κτηνοτρόφος ζήτησε και πήρε βεβαίωση για άδεια βοσκής στη δημοτική ενότητα του Ξάνθης αφού παρουσίασε όλα τα δικαιολογητικά ότι είναι βοσκός της αλλά μετέφερε την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Μορσίνη όπου έκανε κατάληψη ένα χώρο και εγκατέστησε στάβλο. Το θέμα περιπλέκεται από την ανάμειξη του Δασαρχείου το οποίο μετά από αίτηση του κτηνοτρόφου παραχώρησε χωρίς να ενημερώσει το δήμο το χώρο αυτό που είναι κοντά σε δασική έκταση. Αυτά έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κτηνοτρόφων της Μοσρσίνη που τον θεωρούν «εισβολέα» που μπήκε παρανόμως μέσα στα βοσκοτόπια τους ενώ η κόντρα τους πήρε διαστάσεις ανοιχτού πολέμου όταν βρέθηκαν να πηγαίνουν αυτόφωρο αφού ο εν λόγω κτηνοτρόφος κάλεσε την αστυνομία και επιδεικνύοντας τις βεβαιώσεις που έχει από το δήμο και το δασαρχείο. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Σταυρούπολη ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος ενώ ο κ. Μπένης διευκρίνισε ότι ο δήμος Ξάνθης έχει κανονισμό βοσκής και προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια μπερδέματα έχει εντάξει ως προϋπόθεση να υπάρχει και σταβλική εγκατάσταση στο δήμο Ξάνθης για να πάρει άδεια και βοσκότοπο και όχι μόνο κατοικία όπως απαιτούνταν πρώτα. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια και δόθηκε εξουσιοδότηση από την επιτροπή για τις απαιτούμενες ενέργειες όταν τελεσιδικήσει η συγκεκριμένη υπόθεση.

Έξωση στην «Μαχητική ΕΠΕ»

Όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Μπένη έχει εκδοθεί και δημοσιευτεί δικαστική απόφαση από τις 23/2/2009 που επιβάλλει έξωση στη «Μαχητική ΕΠΕ» από το δημοτικό ακίνητο επί της Πλατείας Εμπορίου λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων. Όμως δεν έχει εκτελεστεί επειδή η εταιρεία είχε υπαχθεί σε ρύθμιση χρεών. Όμως από το 2012 λόγω μη καταβολής των δόσεων που προβλέπεται από την ρύθμιση αυτή έχει καταπέσει και κατά συνέπεια ο δήμος πρέπει να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση της έξωσης. Η συνολική οφειλή είναι 16.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το θέμα αφορούσε έγκριση εξουσιοδότησης στο δικηγόρο του δήμου για την εκτέλεση της απόφαση και εγκρίθηκε απ’ όλα τα μέλη πλην του κ. Δημήτρη Βορίδη. Ο κ. Βορίδης ψήφισε Λευκό που όμως δημιούργησε «γκρίζες» σκιές για την σκοπιμότητά του ιδιαίτερα όταν ο κ. Μπένης του είπε: «Μη στενοχωρείστε θα είστε στο απυρόβλητο από το συγκεκριμένο συγκρότημα ενώ ο ίδιος προέβαλε ως αιτιολογία τα ανεπαρκή στοιχεία για τα μισθώματα περασμένων ετών και ότι δεν είχε επαρκή χρόνο στη διάθεσή του για να τα μελετήσει. Τέλος να σημειώσουμε ότι – όπως διευκρινίστηκε από τον κ.Μπένη – υπάρχουν άλλες τρεις περιπτώσεις εξώσεων λόγω μη καταβολής μισθωμάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…