– 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι
– 2 φλιτζάνια (για το βράσιμο του ρυζιού) ζωμός λαχανικών ή νερό
– 1 φλιτζάνι , καθαρισμένες και ξεπλυμένες φακές
– 1 φύλλο δάφνης
– 4 φλιτζάνια νερό
– 4 φρέσκα κρεμμυδάκια το άσπρο και πράσινο μέρος
– 1 γλυκιά, μεσαίου μεγέθους κόκκινη πιπεριά
– 1, μεσαίου μεγέθους κολοκυθάκι
– ½ φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
– 2 κ.σ.έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
– 2 κ.σ.ξύδι
θυμάρι – ½ κ.γ. ξερό (ή ¾ κ.γ θυμάρι φρέσκο)
Αλάτι -πιπέρι
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι και το ζωμό ή το νερό. Μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όση ώρα βράζει το ρύζι, ετοιμάζουμε τις φακές. Σε μεσαία κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, τη δάφνη και 4 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις βράσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 15 λεπτά ή μέχρι οι φακές να είναι τρυφερές, αλλά να «κρατάνε».
Όσο βράζουν το ρύζι και οι φακές, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε μικρά κυβάκια 1 εκ. Στραγγίζουμε τις φακές από το νερό και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης. Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το μαγειρεμένο ρύζι, τα κρεμμυδάκια, το κολοκυθάκια, την κόκκινη πιπεριά, τη φέτα, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.