Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πάρε κόσμε… αφρόψαρα από το θρακικό πέλαγος

Πάρε κόσμε… αφρόψαρα από το θρακικό πέλαγος

0
sardeles
Την κατακόρυφη αύξηση των πληθυσμών γαύρου και σαρδέλας ευνόησε ο φετινός ήπιος χειμώνας
 
Για ευοίωνες πρώτες ενδείξεις μιλά ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστωνίδας Σ. Μπαλάσης. Και σημαντικά ερευνητικά συμπεράσματα, σύμφωνα με το διευθυντή του ΙΝΑΛΕ Α. Καλλιανιώτη
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
 
Την αύξηση του αριθμού των αφρόψαρων στα νερά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα του θρακικού πελάγους καλωσορίζουν οι ψαράδες, με ευοίωνες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά. Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν τα γριγρί επιστρέφουν με αυξημένο αλίευμα σε γαύρους και σαρδέλες, πράγμα που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην καλή ετήσια κλάση και τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ) τα αποθέματα του γαύρου αυξήθηκαν στο Β. Αιγαίο κατά 80% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και της σαρδέλας κατά 70%. Με τις εκτιμήσεις για ανοδική τάση των πληθυσμών συμφωνεί και ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστωνίδας Στέλιος Μπαλάσης που μιλά για καλά σημάδια στην έναρξη της φετινής σεζόν και για αυξημένα ιχθυοαποθέματα σε αφρόψαρα. Όμοιες είναι οι εκτιμήσεις και του διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ, με έδρα τη Νέα Πέραμο Αργύρη Καλλιανιώτη, ο οποίος μιλά για σημαντική διαπίστωση τόσο για τα ερευνητικά αποτελέσματα όσο και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Τα πρώτα σημάδια δείχνουν μια καλή σεζόν για τους ψαράδες
Ο κ. Μπαλάσης σημειώνει ότι πράγματι παρατηρείται αύξηση στους πληθυσμούς των αφρόψαρων, ωστόσο οι αλιείς παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα, με τον όγκο του φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί πρόβλημα στα ψάρια και άλλες τυχόν δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. «Τα σημάδια είναι καλά, δείχνει να είναι μια καλή χρονιά, εκτιμώντας τα πρώτα δείγματα της άνοιξης, αλλά ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε στο τέλος της σεζόν. Οι συνθήκες στην περιοχή μας είναι ούτως ή άλλως ευνοϊκές για την δημιουργία των πληθυσμών», σημειώνει ο κ. Μπαλάσης που σπεύδει να εξηγήσει ότι πολλοί παράγοντες είναι αυτοί που τελικά μπορούν να επηρεάσουν το κατά πόσο θα ευνοηθούν στο τέλος οι ψαράδες. «Οι τιμές που θα διαμορφωθούν, τα έξοδα, τα φέσια της αγοράς που και με αυτά ερχόμαστε αντιμέτωποι, ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται ορισμένες φορές με την παράκτια αλιεία, αλλά και οι ενέργειες λιανεμπόρων που ελαχιστοποιούν το κέρδος των αλιέων επηρεάζουν καθοριστικά το εισόδημα των αλιέων», συμπληρώνει ο ίδιος. Ενημερώνει ότι συνεχίζουν οι εξαγωγές αθερίνας από την περιοχή μας που κατά 90% καταλήγουν στην Ιταλία, αλλά παραδέχεται και ότι πληθυσμοί από χταπόδια και σουπιές έχουν εκλείψει σχεδόν καθολικά από τα νερά μας.
Ο ήπιος χειμώνας, έδωσε άφθονη τροφή στα αφρόψαρα
Ο κ. Καλλιανιώτης εξηγεί ότι φέτος κάποιες χρονιές, κάθε 2, 3 ή 4 χρόνια είναι αναμενόμενη αυτή η αύξηση των πληθυσμών, η «καλή ετήσια κλάση», όπως λέγεται, η οποία δίνει τη δυνατότητα για σημαντικά συμπεράσματα όσον αφορά το χρόνο ζωής των ψαριών, τους ρυθμούς εξαφάνισης, τη θνησιμότητα κλπ. Ο ίδιος αποδίδει τη φετινή ετήσια καλή κλάση στις ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες, τον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, πράγμα που βοήθησε την ανάπτυξη του ζωοπλαγκτόν, το οποίο με τη σειρά του έδωσε άφθονη τροφή για την αναπαραγωγή των αφρόψαρων. Ακόμη, το φυτοπλαγκτόν δεν αναπτύχθηκε σε μεγάλες ποσότητες ώστε να βλάψει τα ψάρια
Πάντως, διευκρίνισε ότι το αυξημένο αλίευμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση της τιμής, αφού γαύροι και σαρδέλες αλιεύονται με βάση την τιμή και την ζήτηση, οπότε και οι ψαράδες αυτοπεριορίζονται ανάλογα με αυτούς τους δείκτες, μιας και τα ψάρια αυτά είναι πολύ ευαίσθητα, δε συντηρούνται εύκολα και δεν μπορούν να μεταφερθούν πέρα από τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Καλλιανιώτης ανέφερε επίσης ότι η αύξηση των πληθυσμών των αφρόψαρων θα οδηγήσει και σε αύξηση των μεγαλύτερων ψαριών, αφού θα βρουν και αυτά περισσότερη διαθέσιμη τροφή.
Ήδη πάντως, η καλή εικόνα έχει προσελκύσει πάρα πολλά γριγρί στο θρακικό πέλαγος όχι μόνο από ψαράδες της περιοχής, αλλά και από πιο μακρινές περιοχές της Ελλάδα, όσο και της Τουρκίας, που έχουν περιορισμό μόνο τα 6 μίλια.
Το ΙΝΑΛΕ θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα και να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις με στοιχεία τον Ιούλιο περίπου, οπότε και θα γίνουν οι δειγματοληψίες.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…