Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ανάμεσα σε δύο Πατρίδες» το Λεύκωμα της Λευκόπετρας

«Ανάμεσα σε δύο Πατρίδες» το Λεύκωμα της Λευκόπετρας

0
lefkopetra1
Εκδήλωση Μνήμης και τιμής προς τους προγόνους. Συγκίνηση, αναμνήσεις, γνωριμία, τα συναισθήματα
 
Σάββατο απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λευκόπετρας, κάτοικοι και προσκεκλημένοι βιώνουν μια σεμνή γιορτή, ιδιαίτερα φορτισμένη από το συναίσθημα, κυρίως των ηλικιωμένων. Ακούγονται Ποντιακά Τραγούδια, η ώρα είναι προς το δειλινό, ο καιρός θαυμάσιος, ησυχία και συγκίνηση.
Όλα αυτά και άλλα που θα ακολουθήσουν αφορούν την εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκόπετρας, με αφορμή την έκδοση ενός ιστορικού φωτογραφικού Λευκώματος για τη Λευκόπετρα με τον τίτλο «Ανάμεσα σε δύο Πατρίδες».
Παρόντες στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο δήμαρχος Αβδήρων Β.Τσολακίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παραστατίδης, Σίσκος και Τσιτιρίδης, ο Γ. Παυλίδης επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄ Σώματος αντιστράτηγος Χρ. Χαλκίδης, ο Αλέκος Κυριακίδης δημ. Σύμβουλος Δήμου Ξάνθης, ως τέκνο της Λευκόπετρας, και σχεδόν όλο το χωριό, μικροί και μεγάλοι. Την διαδικασία της εκδήλωσης και την ευθύνη παρουσίασης είχε ο Αναστ. Τσακουρίδης, συν.στρατιωτικός.
Στη συγκινητική γιορτή μνήμης για τους Πόντιους κατοίκους του χωριού, το ξεκίνημα έγινε από τη Χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης, οι οποίοι τραγούδησαν παλιά τραγούδια μνήμης της πατρίδας που άφησαν πίσω τους οι πρόγονοί τους, μιας και όλη η εκδήλωση ήταν ένα Μνημόσυνο στους Προγόνους του χωριού που ήρθαν από τον Πόντο και με αγώνα και θυσίες δημιούργησαν το χωριό Λευκόπετρα που έγινε η νέα πατρίδα τους.
Στη συνέχεια, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης, ο δήμαρχος Αβδήρων, ο Αλέκος Κυριακίδης, ο Γιώργος Τσιτιρίδης (με καταγωγή επίσης από τη Λευκόπετρα) και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ναβροζίδης, ο οποίος μαζί με τη φιλόλογο Όλγα Παπαδοπούλου που επιμελήθηκε του Λευκώματος, ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν και δούλεψαν για τη συγκέντρωση του υλικού και την αξιοποίησή του.
Η σεμνή και ιδιαίτερα φορτισμένη με μνήμες και συγκίνηση εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά παραδοσιακών ποντιακών εδεσμάτων και βέβαια ποντιακής λύρας, που έπαιξε ο γνωστός Πόλυς Φωτιάδης.
Αξίζουν όντως συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν και κοπίασαν για να υλοποιηθεί το Λεύκωμα. Στην εκδήλωση, μετά το τέλος, τιμήθηκε ο ιερέας Δήμος Κρυστάλλης που επί σειρά ετών υπηρέτησε στην ενορία του χωριού μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς του.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…