Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Όλα για τις παραλίες του…

Όλα για τις παραλίες του…

0
paralia myrodato galazia sim 2009-empros

Στοχευμένες δράσεις του δήμου Αβδήρων για την ανάδειξη των παραλιών του

 

Μπήκε ο εργολάβος στο δρόμο – καρμανιόλα της παραλίας Μυρωδάτου. Περιμένουν τρεις γαλάζιες σημαίες

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Το φετινό καλοκαίρι …όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις παραλίες του δήμου Αβδήρων! Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν όλα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τόσο από μερικές σημαντικές παρεμβάσεις του δήμου Αβδήρων όσο και από μια δυσμενής εξέλιξη για την παραλία Μαγγάνων του Δ. Τοπείρου αλλά και τα μέχρι στιγμής στοιχεία επισκεψιμότητας καθώς το καλοκαίρι άρχισε νωρίς και στον νομό μας και η πιο πολυσύχναστη παραλία του νομού, η παραλία Μυρωδάτου άρχισε από τις αρχές Μαΐου να λειτουργεί!

 Στοχευμένες δράσεις του δήμου

Σε τρία επίπεδα επικεντρώθηκαν οι παρεμβάσεις του δήμου Αβδήρων που είχαν ως στόχο να αυξήσουν την επισκεψιμότητα σ’ όλες τις παραλίες του δήμου : α) στην βελτίωση του οδικού δικτύου και κυρίως του δρόμου που οδηγεί στην παραλία Μυρωδάτου ώστε να αναβαθμιστεί η προσβασιμότητα και να μειωθεί η υψηλή επικινδυνότητα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος δρόμος β) σε έργα συντήρησης του ασφαλτοτάπητα όλης της ακτογραμμής με παράλληλο καθαρισμό των ακτών με μηχανήματα του δήμου και γ) σε προβολή και διαφήμιση των παραλιών. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και ενέργειες που έχουν προηγηθεί ώστε ο δήμος να διεκδικείς τρεις γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες του.

 Μπήκε ο εργολάβος στο δρόμο – καρμανιόλα της παραλίας Μυρωδάτου

Διεκδικεί το θλιβερό προνόμιο του πιο επικίνδυνου δρόμου του νομού λόγω της …δαιδαλώδους σχεδίασης των αναρίθμητων στροφών όπου στο παρελθόν έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα και έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί συμπολίτες μας. Έτσι η χάραξη νέου δρόμου τέθηκε ως προτεραιότητα της δημοτικής αρχής που ετοίμασε τη σχετική μελέτη και το έργο εντάχθηκε με χρηματοδότηση 1 κε. ευρώ στο ΕΣΠΑ. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού προχώρησαν γρήγορα και εδώ και 15 μέρες έχει αναδειχθεί ο εργολήπτης του έργου που θ’ αρχίσει άμεσα τις εργασίες με χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου το καλοκαίρι του 2014. Να σημειώσουμε ότι στο δρόμο αυτό θα κατασκευαστούν και κόμβοι. Πρόκειται όμως για ένα ξεχωριστό έργο την μελέτη του οποίου έχει η Π.Ε. Ξάνθης.

Σ’ ότι αφορά το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της ακτογραμμής ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης ανέφερε ότι γίνεται ασφαλτόστρωση στα σημεία που έχουν λακκούβες και η υπηρεσία καθαριότητας έχει προβεί σε καθαρισμό των ακτών.

Αναφορικά με το θέμα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και των αδειών λειτουργίας μετά και την αλλαγή του νόμου που αυστηροποιεί το καθεστώς εμπλέκουν και την Κτηματική Υπηρεσία (έχουμε αναφερθεί σε παλιότερο ρεπορτάζ) ο κ. Τσολακίδης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα σε σημείο ικανό να αναστείλει την λειτουργία των υπαρχόντων υποδομών. Μάλιστα ανέφερε ότι αύριο έχει προσκαλέσει για συζήτηση όλους τους εμπλεκομένους φορείς (Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Κτηματική κ.λ.π.) και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του δήμου.

 Τρεις γαλάζιες σημαίες περιμένουν στο δήμο Αβδήρων

Τρεις γαλάζιες σημαίες αναμένει η δημοτική αρχή να κυματίζουν στις παραλίες Μυρωδάτου, Μάντρας και Λευκίππου (Αη Γιάννη – Πόρτο Μολος). Να σημειώσουμε ότι οι Γαλάζιες Σημαίες δεν αποτελούν διάκριση μόνο για την ασφάλεια των υδάτων αλλά συνάρτηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών που περιλαμβάνουν μια σειρά από παροχές και ανέσεις προς τους λουόμενους, με βάση διεθνές πρόγραμμα που χειρίζεται η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Υπενθυμίζουμε ότι την περσινή χρονιά η μόνη γαλάζια σημαία κυμάτισε στην παραλία Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένονται το Σάββατο. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την κάλυψη των παραλιών από 3 ναυαγοσώστες (όσους προβλέπει ο νόμος για τις χαρακτηρισμένα πολυσύχναστες παραλίες).

Τέλος στο τομέα της προβολής εντάσσεται και η πρόθεση τη δημοτικής αρχής να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Πληροφόρησης των Αβδήρων προσλαμβάνοντας ένα βουλγαρόφωνο άτομο προκειμένου να παρέχει ενημέρωση και διαφημιστικό υλικό στους ξένους επισκέπτες που είναι κυρίως βούλγαροι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…