Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με το βλέμμα στραμμένο στον τουρισμό!

Με το βλέμμα στραμμένο στον τουρισμό!

0
Πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο τουρισμού στην Ξάνθη. Παρέστη ο υπουργός Μα. – Θράκης Θ. Καράογλου
 
Διοργανώθηκε από το ΕΒΕ Ξάνθη με στόχο να καταστεί ο νομός μας τουριστικός προορισμός
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
  
Περί τουρισμού ο λόγος και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας μέσα από την ανάδειξη και προβολή του τουριστικού πακέτου που διαθέτει ο νομός μας, ο στόχος, του 1ου συνεδρίου τουρισμού με θέμα: «Τουρισμός, Ελπίδα στήριξη και Ανάπτυξης της Οικονομίας – Η επόμενη μέρα», που ξεκίνησε τις εργασίες του την Δευτέρα 13 Μάιου στις 10 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “LE CHALET” στα Πηγάδια. Την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου το οποίο αποτελεί δράση του προγράμματος Χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης “RECULTIVATOR” είχε το Επιμελητήριο Ξάνθης που υλοποιεί το πρόγραμμα. Στο συνέδριο παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στους νομούς της Θράκης.
Ικανοποιητική η συμμετοχή – Προβληματική η …συνεννόηση!
Παρόντες επίσης ήταν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ξάνθης, αρχιμανδρίτης Σοφρώνιος, ο βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Νίκος Πιπερίγκος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Θανάσης Μπαμπαλίδης και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Καλεσμένοι του συνεδρίου ήταν δημοσιογράφοι ξένων και ελληνικών ΜΜΕ σε πανελλαδική εμβέλεια με εξειδίκευση σε θέματα τουρισμού καθώς και φορείς του τουρισμού από Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο. Επίσης κλήθηκαν και παρέστησαν επιχειρηματίες του νομού που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα όπως ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες. Η συμμετοχή ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα αυτό όμως που δεν ικανοποίησε και κυρίως τις ξένες αποστολές ήταν ότι δεν είχε προβλεφτεί υποδομή για την ταυτόχρονη μετάφραση αλλά ούτε και μεταφραστής(!), γεγονός που δημιούργησε δυσαρέσκεια που είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση ενός κλιμακίου λίγο μετά την έναρξη του συνεδρίου.
Μωραΐτης: «Στόχος να κάνουμε τουριστικό προορισμό την Ξάνθη…»
Την έναρξη του συνέδριου πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της τουριστικής ταυτότητας του νομού μας αναδεικνύοντας αυτά που αποτελούν το συγκριτικό του πλεονέκτημα προκειμένου να καταστεί επιλέξιμος τουριστικός προορισμός και συγκεκριμένα την ιστορικότητα, την πλούσια πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά που απορρέει από την πολυπολυτισμικότητα και την αρμονική συνύπαρξη δύο διαφορετικών πολιτισμών, την ομορφιά του τοπίου και την δυνατότητα για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως θρησκευτικός, οικοτουρισμός , ιαματικός τουρισμός κ.λ.π.
Καράογλου: «Η Ξάνθη έχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για να καταστεί τουριστικός προορισμός»
«Όλα αυτά πρέπει να προβληθούν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται», συμφώνησε ο υπουργός κ. Καράογλου συγχαίροντας τον κ. Μωραΐτη γα την πρωτοβουλία του να διοργανώσει συνέδριο για τον τουρισμό: «Θεωρώ ότι ο τουρισμός που είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πρωτοστατήσει στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Μπορεί να είναι ο μοχλός για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας καθώς έχει το πλεονέκτημα ότι τα’ αποτελέσματα τους γίνονται άμεσα αισθητά», δήλωσε σημειώνοντας ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνησης να αυξηθεί στα 17 εκ. η προσέλευση τουριστών (1 εκ. περισσότεροι από πέρσι) είναι απόλυτα εφικτός. Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις δράσεις του υπουργείου Μακ – Θράκης σ’ αυτό τον τομέα ανέφερε την καθιέρωση του τουριστικού φόρουμ που συνίσταται σε διμηνία σύγκλιση όλων των φορέων του τουρισμού όπου συζητούνται προβλήματα και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν , η συμμετοχή σε 3 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις ( στη Σόφια, στο Βελιγράδι και στο Βουκουρέστι) και το 2ο πανελλήνιο θρησκευτικό συνέδριο σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος που θα γίνει το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Επίσης ανάφερε ότι ετοιμάζεται ένα site που θα προβάλλει όλες τις δυνατότητα τουρισμού στην Μακεδονία και Θράκη και τέλος τόνισε ότι όλοι αυτοί οι στόχοι είναι εφικτοί με την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκηση και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η γραφειοκρατία που «σπάει κόκαλα….»
Ωστόσο ο κ. Καράογλου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η γραφειοκρατία αποτελεί τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα στις τουριστικές επενδύσεις και ανέφερε ότι στόχευση της κυβέρνηση είναι η απλούστευση των διαδικασιών : « ώστε το αυτονόητο να γίνεται πραγματικότητα. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναβάθμιση των υποδομών στις πύλες εισόδου
Τέλος ο κ. Καράογλου απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην πύλη εισόδου από την Βουλγαρία στο νομό μας σε σχέση με τον τουρισμό από την Βουλγαρία είπε ότι το θέμα των ΚΕΛΑΥΕ θα ταχτοποιηθεί με υπουργική απόφαση, ενώ όσον αφορά την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών γενικότερα στις πύλες εισόδου της Β. Ελλάδος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και έδωσε την είδηση ότι επίκειται συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό όπου θα θέσει το θέμα διεκδικώντας ένα ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των χερσαίων πυλών εισόδων της χώρας.
Τέλος Ιουνίου μπαίνει τάξη στο δρόμο του Αγ. Κωνσταντίνου
Για το θέμα του τουριστικής διόδου ρωτήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης ο οποίος σημείωσε ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τους περιοριστικούς όρους που θέτει η σχετική πινακίδα θα επιλυθεί τους επομένους μήνες και ότι γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια και με τις βουλγαρικές αρχές: «Ήδη υπάρχει συμφωνία για το διάστημα από 1 – 15 Μαΐου. Ότι συμβάσεις υπήρχαν για τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων μέχρι 14 θέσεων υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσουν την ελληνική επικράτεια χωρίς προβλήματα. Ο δρόμος δεν έχει πρόβλημα στατικότητας αλλά αυτό προκύπτει εξ αντιδιαστολής καθώς είναι μόνο 4.5 μέτρα. Εμείς θα δώσουμε μια ανοχή μέχρι και 1.90 που είναι τα συγκεκριμένα οχήματα και εφόσον διευθετήσουμε τα ζητήματα των μόνιμων έλεγχων από τα ΚΕΛΑΥΕ θα δοθεί η δυνατότητα και σε μικρά φορτηγά μέχρι 3 τόνων να διέρχονται το δρόμο. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα διευθετηθεί το θέμα
Κοντός: «Η περιοχή μας μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός τουριστικός προορισμός»
Στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού που διαθέτει ο νομός μας αναφέρθηκε και ο βουλευτής κ. Κοντός τονίζοντας όμως ότι πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα σε επίπεδο υποδομών και κουλτούρας για να υποδεχτούμε επισκέπτες: «Πιστεύω ότι γρήγορα θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα: «Έχουμε ήδη πολλούς επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, από την Ρωσία. Κι εμείς όμως πρέπει να προσαρμοστούμε και σαν επιχειρήσεις και σαν κουλτούρα και σαν πολίτες ώστε να μπορούμε να τους υποδεχόμαστε να τους φιλοξενούμε για να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της περιοχής μας Να δημιουργήσουμε την ανθρώπινη βάση, δηλαδή γραφεία υποδοχής που να ενημερώνουν τους τουρίστες, επαφές με διεθνείς αντιπρόσωπους που ασχολούνται με τον τουρισμό σ’ όλες τις χώρες. Τέλος ο κ. Κοντός υπογράμμισε την αναγκαιότητα να «τρέξει» η αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην ΦτΑ από το ΤΑΙΠΕΔκαι να γίνουν τουριστικές επενδύσεις στα Λουτρά της Ποταμιάς ή στο κάμπινγκ των Μαγγάνων που έχουν εξαιρεθεί από τη συνθήκη Ραμσάρ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…