Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σπέρνουν κενά δαιμόνια» οι Οικολόγοι…για το αρδευτικό

«Σπέρνουν κενά δαιμόνια» οι Οικολόγοι…για το αρδευτικό

0
nestos

«Ξαναχτύπησαν» με παράσταση στο ΣτΕ την Πέμπτη. Προς αναβολή η δίκη της 5ης Ιουνίου. Στην Αθήνα ο Κοντός για το θέμα

 

Δίνει αφορμή για αμφισβήτηση της Μελέτης η καθυστέρηση στη διαδικασία υπογραφής της από τα συναρμόδια υπουργεία.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

«Ξαναχτύπησαν» για μια ακόμη φορά οι γνωστές Οικολογικές Οργανώσεις που «πολεμούν» το έργο μεταφοράς νερών του Νέστου στην πεδιάδα της Ξάνθης. Την περασμένη Πέμπτη έκαναν παράσταση στην εισηγήτρια του ΣτΕ κα Γκορτζολίδου « σπέρνοντας κενά δαιμόνια» για το έργο λαμβάνοντας αφορμή από την καθυστέρηση που υπάρχει στην υπογραφή από όλα τα αρμόδια υπουργεία της Διαχειριστικής Μελέτης Υδάτων της περιφέρειας ΑΜ – Θ.

Δεν το βάζουν κάτω οι Οικολόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτό που ισχυρίστηκαν είναι ότι η καθυστέρηση και μόνο στην υπογραφή του Μελέτης θέτει εν αμφιβόλω τη αποδοχή του απ’ όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Απώτερος στόχος αυτής της επιχειρηματολογίας είναι να ανατραπεί η ισορροπία που είχε επέλθει με την ολοκλήρωση της Μελέτης στις 30 Απριλίου και μπορούσε να λειτουργήσει ως υπερασπιστικό χαρτί για το έργο.

Προς αναβολή η δίκη της 5ης Ιουνίου

Να σημειώσουμε ότι υπόμνημα της Μελέτης έχει κατατεθεί στο ΣτΕ όμως για να τεθεί σε αξιολόγηση από το ΣτΕ και να ληφθεί υπ’ όψιν κατά τη δίκη πρέπει η Μελέτη να είναι επίσημη και υπογεγραμμένη. Αυτή είναι και η αιτιολογία της αναβολής της δίκης της 5ης Ιουνίου καθώς η εισηγήτρια δεν μπορεί να κάνει την εισήγηση της βασιζόμενη σε μη επίσημο έγγραφο. Εκτιμάται όμως ότι η αναβολή αυτή δεν θα είναι πολύμηνη.

Οι θετικές και οι αρνητικές πτυχές της υπόθεσης

Η εξέλιξη αυτή αξιολογείται από τον δικηγόρο της Π.Ε. Ξάνθης κ. Νίκο Γεννάδιο ως «ουδέτερη». Η θετική της πτυχή είναι ότι υπάρχει μια Μελέτη που «λύνει τα χέρια» και δίνει ένα avantage στο έργο καθώς ξεπερνά ένα μεγάλο σκόπελο που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Μελέτη λεκανών απορροής). Να σημειώσουμε επίσης ότι στα θετικά καταγράφεται και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να μπαίνει τροχοπέδη σε έργα δημοσίου συμφέροντος. Στην αρνητική της πτυχή απορρέει από την παρελκυστικότητα στην υπογραφή της που αν και μπορεί να οφείλεται μόνο σε γραφειοκρατικούς παράγοντες ωστόσο δημιουργεί υπόνοιες για την αρτιότητα και την καθολική αποδοχή της Μελέτης. Επίσης αρνητικό είναι και το γεγονός ότι οι Οικολόγουι δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν τον «πόλεμο» εναντίον του έργου. Να σημειώσαμε ότι έχουν βρει υποστηριχτές και στην Ξάνθης παρά τη συντριπτική αποδοχή του έργου από την τοπική κοινωνία και υπενθυμίζουμε την αρνητική εισήγηση για το έργο που έστειλε στο ΣτΕ ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας.

 Στην Αθήνα ο Κοντός για το θέμα – Συνιστώνται χαμηλοί τόνοι

Σ’ ότι αφορά την έκβαση της δίκης νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μπορεί να έχει απρόσμενη εξέλιξη. Ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός έχει διάφορες συναντήσεις στην Αθήνα για το θέμα αυτό και όπως μας πληροφόρησε η Μελέτη έχει υπογραφεί από τον υπουργείο ΠΕΚΑ και τον κ. Καλαφάτη. Υπενθυμίζουμε ότι το αντίθετο ακριβώς υποστήριξε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Φώτης Καραλίδης και συγκεκριμένα τη Δευτέρα. Είτε έτσι είτε αλλιώς ο χρόνος μέχρι τη δίκη είναι πολύ λίγος για να τελεσφορήσει η διαδικασία αν σκεφτεί κανείς ότι από τις 30 Απριλίου μέχρι τώρα πήρε μόνο τις υπογραφές του ΥΠΕΚΑ και περιμένουν στην σειρά υπογραφές από 5 υπουργεία! Να σημειώσουμε επίσης ότι ίσως μερικές άστοχες και άκαιρες δηλώσεις μπορεί να δώσουν έρεισμα στους Οικολόγους να ασκήσουν πιέσεις στο ΣτΕ (όπως και έγινε) γι αυτό νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μάλλον κακό κάνουν οι διαμαρτυρίες και οι κραυγές και συνιστούν χαμηλούς τόνους και ώριμες προσεγγίσεις.  

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΝΦΙΑ-Ε9: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών

Ποια είναι η  διαδικασία που μειώνει τον φόρο ακινήτων Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως όσοι…