Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καλά νέα για τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους

Καλά νέα για τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους

0
melissa

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τη χρήση τριών επιβλαβών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων

 

Η κυκλοφορία τους είχε επηρεάσει σημαντικά και τους πληθυσμούς της Ξάνθης, αναγκάζοντας τους μελισσοκόμους να αγοράζουν κάθε χρόνο νέα μελίσσια

 

Ελένη Διαφωνίδου

Ediafonidou@empros.gr

Ευχάριστα… ζουζουνίσματα έρχονται για τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρινόμενη στο διαρκές αίτημα των μελισσοκόμων και στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η οποία διαπιστώνει άμεσο κίνδυνο για τις μέλισσες από τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων imidacloprid και clothianidin της εταιρίας Bayer Crop Science και του thiamethoxam της εταιρίας Syngenta ενέκρινε την Παρασκευή τον Κανονισμό για τον περιορισμό των τριών αυτών νεονικοτινοειδών. Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 και θα επανεξεταστούν το αργότερο, εντός δύο ετών.

Ευχάριστη και αναζωογονητική η είδηση για τους μελισσοκόμους της Ξάνθης

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε» (φύλλο 1/5/2013), η χρήση τους έχει επηρεάσει σημαντικά και τους πληθυσμούς της δικής μας περιοχής. Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Ξάνθης, Παναγιώτης Καραπαναγιωτίδης, το πρόβλημα είναι εξαιρετικά έντονο στην περιοχή μας τα τελευταία δύο χρόνια και πλήττει κυρίως την παραγωγή από καλλιέργειες βαμβακιού, ηλιόσπορου και ελαιοκράμβης, όπου η μείωση που σημειώνεται φτάνει το 50%. Οι μελισσοκόμοι, παρότι υπάρχουν και νέοι που έχουν στραφεί στη μελισσοκομία λόγω της οικονομικής κρίσης, αναγκάζονταν μέχρι τώρα κάθε χρόνο να αγοράσουν νέα μελίσσια για να συμπληρώσουν τους πληθυσμούς τους, όπου συναντούνταν μεγάλη θνησιμότητα εξαιτίας της χρήσης των νεονικοτινοειδών. Γενική είναι η εκτίμηση ότι ο περιορισμός των τριών αυτών φυτοφαρμάκων, που επιστημονικά έχουν κριθεί εξαιρετικά τοξικά, θα ωθήσει την ανάπτυξη της μελισσοκομίας.

Κ. Αρσένης: «Νίκη για τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους»

Με αφορμή την υιοθέτηση της πρότασης, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, δύο ημέρες πριν υποβάλει την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ασχολήθηκε επί μακρό με το θέμα, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «οι μελισσοκόμοι μετά από πολυετή αγώνα πέτυχαν την πρώτη νίκη ενάντια στο λόμπι της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστω και αργά αποφάσισε να εφαρμόσει την «αρχή της προφύλαξης» και να εγκρίνει την πανευρωπαϊκή απαγόρευση για δύο χρόνια της χρήσης των τριών νεονικοτινοειδών σε καλαμπόκι, ηλίανθο, βαμβάκι και ελαιοκράμβη για ορισμένες χρήσεις.

Η πρόταση για την απαγόρευση δέχθηκε τα πυρά των εταιριών Bayer Crop Science και Syngenta με βασικό τους ισχυρισμό την απώλεια αγροτικής παραγωγής και θέσεων εργασίας. Η χρήση των νεονικοτινοειδών στη γεωργία δεν είναι μονόδρομος. Μεγάλες αγροτικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν περιορίσει τη χρήση κάποιων νεονικοτινοειδών χωρίς απώλειες στην παραγωγή τους. Τη θέση της βιομηχανίας φάνηκε να συμμερίζεται και η κυβέρνηση. Η χώρα μας αν και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε παραγωγή μελιού στην ΕΕ, εκπροσωπούμενη από την κυβέρνηση στις αντίστοιχες ψηφοφορίες ψήφισε αρχικά κατά της απαγόρευσης των επικίνδυνων για τις μέλισσες εντομοκτόνων και στη συνέχεια σε ρόλο «Ποντίου Πιλάτου», αποχή. Αυτή η απαγόρευση είναι μία μικρή νίκη για τις μέλισσες, τους μελισσοκόμους και τη διατροφική μας ασφάλεια. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…