Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η Σταυρούπολη διεκδικεί την προσοχή μας!

Η Σταυρούπολη διεκδικεί την προσοχή μας!

0
stayroupoli

Έργα στο Λυκοδρόμιο – Έργο αποκατάστασης του δρόμου Χαλεπίου – Πασχαλιάς. Η Σταυρούπολη όμως συνεχίζει να «αιμορραγεί»…

 

Πάνω από 10 είναι τα εγκαταλελειμμένα χωριά και άλλα τόσα είναι αυτά που κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (5μ.μ.) την περιοχή της Σταυρούπολης προκαλώντας καταστροφές στις πατάτες αλλά και στους αμπελώνες. Οι καπνοκαλλιέργειες τη «γλίτωσαν» καθώς την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η φυτεία στα καπνοχώραφα. Σ’ ότι αφορά δε το θερμοκήπιο της ΣΕΚΕ τα φυτά εκείνα είναι προστατευμένα και δεν έχουν σημειωθεί ζημιές. Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος οι παραγωγοί που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση ήδη έχουν δηλώσει στον ΕΛΓΑ την καταστροφή που υπέστησαν και θ’ ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία της απόδοσης αποζημίωσης. Όμως τα νέα από τον Σταυρούπολη δεν περιορίζονται μόνο σε …έργα της φύσης καθώς είναι σε εξέλιξη μια σειρά από …έργα του δήμου τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό.

 

Έργα στο Λυκοδρόμιο

Δυο γέφυρες πρόκειται να κατασκευαστούν στο Λυκοδρόμιο στα πλαίσια του έργου σύνδεσης 5 οικισμών με την Εθνική Οδό και συγκεκριμένα των οικισμών Ισαίας, Πιλλήματος , Λυκοδρομίου , Σταυροχωρίου και Μ. Ευμοίρου. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ και έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του. Το έργο περιλαμβάνει αποκατάσταση του οδοστρώματος που είχε παρουσιάσει υποχωρήσεις λόγω του χειμάρρου και λόγω της επικινδυνότητας διακόπηκε η κυκλοφορία ενώ πρόκειται να γίνει και εγκιβωτισμός του χειμάρρου Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος το έργο θα τελειώσει μέσα στο καλοκαίρι ενώ λόγω των έργων η κυκλοφορία για όλο αυτό το διάστημα θα γίνει από τη χωμάτινη διαδρομή από τη διασταύρωση του 16ου χλμ. της Εθνικής Οδού ή την ασφαλτοστρωμένη διαδρομή από τη διασταύρωση του 18ου χλμ προς Καλλιθέα.

 

Έργο αποκατάστασης του δρόμου Χαλεπίου – Πασχαλιάς

Επίσης δημοπρατήθηκε έργο αποκατάσταση του οδικού δικτύου Χαλεπίου Πασχαλιάς το οποίο έχει υποστεί καταστροφές από τις κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Το έργο είναι προϋπολογισμού 140.000 ευρώ και εγκρίθηκε πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης.

 

Λειτουργεί κανονικά το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σταυρούπολης

Στον κοινωνικό τομέα κανονικά συνεχίζει την λειτουργία του το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σταυρούπολης που αποτελεί και το μοναδικό του δήμου Ξάνθης. Υπενθυμίζουμε ότι είχε δημιουργηθεί επί εποχής του Καποδιστριακού δήμου Σταυρούπολης και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης συνεχίστηκε η λειτουργία του. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο μοιράζει τρόφιμα σε 40 – 50 περίπου οικογένειες τις οποίες επιλέγει μια επιτροπή με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες πολυτέκνων και ανέργων και ανασφάλιστων. Τα δέματα περιέχουν βασικά είδη διατροφής όπως λάδι, αλεύρι, γάλα κ.λ.π. μοιράζονται με την βοήθεια των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

 

Λειτουργεί το εστιατόριο στο Δασικό χωριό

Πριν λίγο καιρό εκμισθώθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία χώρος καφέ – εστιατορίου στο δασικό χωριό στην εταιρεία ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε. και ήδη λειτουργεί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας το Σαββατοκύριακο είχε μεγάλη επισκεψιμότητα το Δασικό χωριό καθώς και ο χώρος του εστιατορίου. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του δήμου Ξάνθης, ν’ αυξηθεί δηλαδή η επισκεψιμότητα στο Δασικό χωριό.

 

Η Σταυρούπολη όμως συνεχίζει να «αιμορραγεί»…

Μπορεί ο «Καλλικράτης» να την κατάργησε από αυθύπαρκτο δήμο που ήταν ανέκαθεν και να την «κόλλησε» στο δήμο Ξάνθης ως Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης ωστόσο αυτό δεν μπόρεσε να καταργήσει ούτε όμως ν’ αλλάξει την ταυτότητά της που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας ορεινής μειονεκτικής περιοχής. Το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της περιοχής ήταν και παραμένει επιδεινωμένο μάλιστα στην εποχή της κρίσης η αστικοποίηση του πληθυσμού της λόγω της μεγάλης ανεργίας που έχει σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους της. Πάνω από 10 είναι τα εγκαταλελειμμένα χωριά του παλαιού δήμου Σταυρούπολης ενώ άλλα τόσα είναι αυτά που κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι όπως η Καλλιθέα, ο Μαργαρίτης, η Καλύβα. Από 30 οικογένειες κατοικούνται τα χωριά Δρυμιά και Χαλέπι και από 50 η Πασχαλιά. Είναι γεγονός ότι η Σταυρούπολη συνεχίζει να «αιμορραγεί» και να χάνει το παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού της αφού ελάχιστοι είναι οι νέοι που δραστηριοποιούνται και διαμένουν στην περιοχή. Η Σταυρούπολη «γερνά» αφού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της είναι ηλικιωμένοι…

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …