Με απουσία των αρχών ο εορτασμός στην Ξάνθη. Παρόντες μόνο ο δήμαρχος Ξάνθης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Θέμα διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των αρχαίων μνημείων που έχουν κλαπεί από τους Γερμανούς έθεσε ο Χ. Ζεϊμπέκ
Μαριάννα Ξανθοπούλου
9η Μαΐου: «Ημέρα της Ευρώπης», «Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης», Επέτειος των 68 χρόνων από του τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός από τους πιο αιματηρούς πολέμους της ανθρώπινης ιστορίας. Μια ημέρα ορόσημο για την γένεση της ευρωπαϊκής ιδέας, μια ημέρα που σηματοδοτεί τη νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Για την χώρα μας είναι Ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης αλλά και ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού.
Με απουσία των αρχών ο εορτασμός στην Ξάνθη
Ωστόσο παρά τη σπουδαιότητα και την ιστορικότητα της Ημέρας ο εορτασμός στην Ξάνθη ήταν αναντίστοιχα υποτονικός και «αμαυρώθηκε» από την απουσία των αρχών κοινού αλλά και φορέων τόσο κατά τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας όσο και στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το εθιμοτυπικό τελετουργικό στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 9 Μαΐου. Παρόντες, μόνο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και ο στρατηγός διοικητής του Δ΄Σ.Σ. Απόντες όλες οι υπόλοιπες αρχές που εκπροσωπήθηκαν από τους αντ’ αυτού γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά τόσο από το δήμαρχο Ξάνθης όσο και από τον βουλευτή κ. Χ. Ζεϊμπέκ Να σημειώσουμε ότι ο μητροπολίτης Ξάνθης εκπροσωπήθηκε από τον πρωτοσύγκελο κ. Σοφρώνιο ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός κα Δεληβασίλη.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Ντρέπομαι για την απουσία των αρχών και του κοινού…»
Μ. Στυλιανίδης: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική. Γιορτάζουμε τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και την επικράτηση του ελεύθερου κόσμου κατά του φασισμού. Γιορτάζουμε την δική μας εθνική αντίσταση που ήταν το μεγαλείο της ελληνικής φυλής όταν όλοι ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις ενώθηκαν οι πρόγονοί μας ώστε σήμερα εμείς ν’ απολαμβάνουμε τα αγαθά της δημοκρατίας, της ειρήνης και ελευθερίας. Δυστυχώς όμως εγώ ντρέπομαι διότι αυτή τη σημαντική η μέρα η απουσία αρχών και κοινού είναι μεγάλη και δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό».
Χ. Ζειμπέκ: «Δεν ξεχνάμε το Δίστομο, διεκδικούμε το κατοχικό δάνειο και τα αρχαία μας…»
Στην ιστορικότητα της ημέρας αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, θέτοντας παράλληλα και θέμα διεκδίκησης του κατοχικού δανείου αλλά και των αρχαίων που κλάπηκαν από τους Γερμανούς ναζιστές: «Σήμερα γιορτάζουμε τα 68 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η χώρα μας έχει οδυνηρές αναμνήσεις και μαύρες σελίδες από τα χρόνια της κατοχής από το ναζιστικό καθεστώς. Δεν ξεχνάμε τον Χορτιάτη, δεν ξεχνάμε το Δίστομο, τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν, τα αθώα γυναικόπαιδα που έχασαν τη ζωή τους. Στεκόμαστε με πολύ σεβασμό απέναντι σ’ αυτά τα τραγικά γεγονότα και τους ήρωες της αντίστασης και δεν ξεχνάμε αυτές τις δύσκολες μέρες της κατοχής. Δεν ξεχνάμε ούτε το κατοχικό δάνειο ούτε την λιμοκτονία του ελληνικού λαού αλλά ούτε και τα ιστορικά μνημεία, τα αρχαία που μας πήραν οι γερμανοί και τα μετέφεραν στην πατρίδα τους και θέλουμε να επιστρέψουν στην χώρα μας γιατί εδώ είναι η θέση τους. Πρέπει να κλείσει αυτή η σελίδα και η Γερμανία να δείξει πως είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και να μας δώσει το κατοχικό δάνειο αλλά και τα αρχαία που έχουν κλαπεί. Είναι μια ιστορική μέρα και δείχνει ότι ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι λύση των χωρών. Το μόνο που άφησαν είναι αίμα και εκατομμύρια νεκρούς. Γι αυτό πρέπει οι νέοι μας να γνωρίζουνε την ιστορία μας
Αναφορικά με την απουσία των αρχών ο κ. Ζεϊμπέκ σημείωσε ότι είναι λυπηρό αλλά αναγνώρισε ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει την σημερινή επέτειο και ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα, να υπάρξει ενημέρωση και στα σχολεία ώστε να μην περνάει απαρατήρητη μια τόσο σημαντική επέτειος.
Ιστορική αναδρομή
Το σχέδιο Σουμάν στη μεταπολεμική Ευρώπη
Στις 9 Μαΐου 1950 ο Ρομπέρ Σουμάν, υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, προτείνει «να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα υπό μια κοινή Ανώτατη Αρχή της οποίας η οργάνωση θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Ο Γάλλος υπουργός, τόνιζε ότι η πρότασή του όφειλε να θέτει τα θεμέλια μιας πάγιας γαλλογερμανικής συμφιλίωσης που θα οδηγήσει στην ενωμένη Ευρώπη, πραγματοποιώντας ένα όραμα αιώνων. Δεν ήταν μια κίνηση από τις αναμενόμενες στη διπλωματική ρουτίνα. Έμοιαζε κάπως ρομαντική και οπωσδήποτε ανορθόδοξη. Ήταν όμως η απροσδόκητη λύση στα οξύτατα προβλήματα της εποχής που ανέκυπταν γύρω από την αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας της Γερμανίας. Έναν χρόνο νωρίτερα ο Σουμάν συνυπογράφοντας την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας είχε δηλώσει: «Η Γερμανία δεν έχει εξοπλισμούς ούτε θα αποκτήσει!».
Λόγω της σημασίας της «διακήρυξης Σουμάν», η 9η Μαΐου ανακηρύχθηκε «Ημέρα της Ευρώπης».