Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 809 υποψήφιοι από την Ξάνθη στην τελική ευθεία των πανελλαδικών

809 υποψήφιοι από την Ξάνθη στην τελική ευθεία των πανελλαδικών

0
panelladikes proetoimasia
Παραµένουν επτά τα εξεταστικά κέντρα του νοµού. Οµαλά κυλά η προετοιµασία για τις εξετάσεις
 
Αγωνία για τη στάση των εκπαιδευτικών. Δεν υπήρξε θετική εξέλιξη στη συνάντηση της ΟΛΜΕ µε τον Κ. Αρβανιτόπουλο
 
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Το ρολόι ξεκίνησε ήδη να χτυπά αντίστροφα και απέµειναν µόλις επτά ηµέρες για την έναρξη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, µε τους 809 υποψήφιους του νοµού Ξάνθης να βρίσκονται στην τελική ευθεία της κοπιώδους προετοιµασίας. Από την πλευρά της η διεύθυνση Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ξάνθης δηλώνει έτοιµη να διεκπεραιώσει τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων και τονίζει ότι η προετοιµασία είναι οµαλή, ωστόσο την αγωνία κορυφώνει για τους µαθητές η αδυναµία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών να βρουν συµβιβαστική λύση, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόµενη κινητοποίηση των τελευταίων, κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.
 
636 οι τελειόφοιτοι της φετινής χρονιάς από τα λύκεια της Ξάνθης
Τους 809 έφτασαν φέτος οι υποψήφιοι του νοµού Ξάνθης, αριθµός ελαφρώς µειωµένος σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. Ο κ. Ζηκούδης, προϊστάµενος εκπαιδευτικών θεµάτων της διεύθυνσης Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στη δυνατότητα ενδοσχολικών εξετάσεων που δίνεται πλέον για την κτήση του απολυτηρίου, η οποία προτιµάται από µερίδα των µαθητών που σκοπεύουν να ακολουθήσουν σπουδές στο εξωτερικό.
Αναλυτικά, 636 είναι φέτος οι τελειόφοιτοι των λυκείων της Ξάνθης, 153 είναι οι απόφοιτοι που δοκιµάζουν για µία ακόµη φορά να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές, ενώ άλλοι 20 είναι οι µαθητές των ΕΠΑΛ Οµάδα Β’ που επιθυµούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθµια εκπαίδευση. 200 περίπου είναι οι µαθητές των ΕΠΑΛ της οµάδας Α που έχουν ξεχωριστές εξετάσεις. Να σηµειωθεί επίσης ότι 20 περίπου είναι οι µαθητές µε δυσλεξία που θα διαγωνιστούν προφορικά στις εξετάσεις.
 
Δεν µειώνονται τα εξεταστικά κέντρα
Ίδια θα παραµείνουν τη φετινή χρονιά τα εξεταστικά κέντρα. Όπως και πέρυσι ο αριθµός τους παραµένει συνολικά επτά και αυτά θα βρίσκονται στα τέσσερα γενικά λύκεια της Ξάνθης και τα λύκεια των Αβδήρων, της Σταυρούπολης και της Γλαύκης. Στο 2ο λύκειο θα διαγωνιστούν πρωινές ώρες, όπως και πέρυσι, οι τελειόφοιτοι µαθητές του εσπερινού λυκείου, αλλά σε διαφορετικά θέµατα.
Όπως σηµειώνει ο κ. Ζηκούδης, η διαδικασία της προετοιµασίας προχωρά χωρίς προβλήµατα, ήρθαν τα τετράδια, ορίστηκαν οι επιτηρητές, οι επιτροπές, καθώς και οι εξεταστές για το βαθµολογικό κέντρο της Καβάλας. Ακόµη, δεν έχει γίνει γνωστό πού θα βαθµολογηθούν τα γραπτά της Ξάνθης. Μέχρι τώρα συνήθως πάνε Θεσσαλονίκη ή Κοζάνη και µία φορά τα ανέλαβαν εκπαιδευτικοί του Βόλου.
 
Οι διαφωνίες υπουργείου- ΟΛΜΕ εντείνουν την ανησυχία των υποψηφίων
Ωστόσο, όσο πλησιάζουν οι πανελλαδικές κορυφώνεται και η αγωνία για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι εκπαιδευτικοί αναφορικά µε την ενδεχόµενη απεργία, που είχε ως αφορµή την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες. Άκαρπη ήταν η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου µε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καθώς καµία πλευρά δεν δέχθηκε τα αιτήµατα της άλλης. Μοναδικό σηµείο υποχώρησης ήταν η πρόταση Αρβανιτόπουλου για δυνατότητα επιλογής του σχολείου µετάταξης. Ωστόσο, πιο αυστηρός εµφανίστηκε ο πρωθυπουργός αφήνοντας ανοιχτό ακόµη και το ενδεχόµενο επιστράτευσης των καθηγητών για να αποφευχθεί η «οµηρία 100.000 οικογενειών». Η ΟΛΜΕ συσκέπτεται για τη στάση που θα κρατήσει, αφού οποιαδήποτε απόφασή της θα πρέπει να υποστηριχτεί από τις ΕΛΜΕ. Η ΕΛΜΕ της Ξάνθης, όπως και πολλές άλλες της χώρας τάχθηκαν υπέρ των κινητοποιήσεων, ωστόσο το ζητούµενο είναι η συµµετοχή, αφού µέχρι τώρα στην Ξάνθη δεν έχουν σηµειωθεί µεγάλα ποσοστά συµµετοχής στις απεργίες από την πλευρά των καθηγητών. Διοικητικά στελέχη, γονείς και µαθητές ελπίζουν να µην υπάρξει κάποια επιπλοκή στη διεξαγωγή των πανελλαδικών, αλλά κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.
Πάντως, η «αυτόνοµη παρέµβαση Ξάνθης», που αποτελεί την κίνηση των εκπαιδευτικών που ηγείται της ΕΛΜΕ και στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ σε αναλυτική ανακοίνωσή της τονίζει ιδιαίτερα τις 12.000 θέσεις αναπληρωτών καθηγητών που θα χαθούν µε την αύξηση του ωραρίου, ενώ αναφέρεται και στο πλήγµα στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων. Διαµαρτύρεται έντονα για τις υποχρεωτικές µεταθέσεις και δηλώνουν έτοιµοι να εµποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…