Σήμερα λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Ξεκίνησε ο έλεγχος των δικαιολογητικών για τη «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα»
«Μικρό το ποσοστό προτάσεων από καινοτόμες επιχειρήσεις», λέει ο σύμβουλος επιχειρήσεων της εταιρίας «Ιωνική ΕΤΕ», που κάνει μία αξιολόγηση των δύο δράσεων
Ελένη Διαφωνίδου
Με χιλιάδες προτάσεις που ξεπερνούν τις 18.000 έκλεισε στις 8 Απριλίου το σύστημα για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», ενώ πολύ μεγαλύτερος αναμένεται να είναι ο αριθμός των συμμετοχών στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών», που λήγει σήμερα μετά από την ολιγοήμερη αναβολή που δόθηκε, λόγω τεχνικών προβλημάτων και που επίσης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Η συμμετοχή είναι πολύ αυξημένη πανελλαδικά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και γι’ αυτό πολλές από τις προτάσεις θα μείνουν εκτός. Όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Βεζέρης της εταιρίας μηχανικών και συμβούλων «Ιωνική ΕΤΕ», βάσει του προϋπολογισμού της δράσης για τη ‘Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός (50 εκ. ευρώ) θα περάσουν περίπου 1 στις 7, ενώ στη δράση των ΜμΕ (500 εκ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα περάσουν περίπου 8.000 φάκελοι. Στο μεν πρώτο πρόγραμμα για το οποίο ξεκίνησε ήδη ο έλεγχος των δικαιολογητικών, αποτελέσματα αναμένονται περίπου το Σεπτέμβριο (αν και το υπουργείο μιλά για Ιούλιο…), ενώ για το άλλο οι αξιολογήσεις θα κοινοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βεζέρη, οι προτάσεις επιχειρήσεων που αφορούν καινοτόμες δραστηριότητες είναι πολύ λίγες. Κυρίως, το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από μικρά εργαστήρια του κλάδου της μεταποίησης, καθώς και επιχειρήσεις υπηρεσιών, με κύριο αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό, προσβλέποντας στη μείωση του κόστους και τις αλλαγές για εξοικονόμηση ενέργειας. Αναφορικά με το σκεπτικό των δύο δράσεων, ο ίδιος εξηγεί ότι: «στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση της ανεργίας και η διακράτιση της μετανάστευσης για δύο χρόνια. Αυτό το πετυχαίνουν. Όμως δεν διαμορφώνουν οικονομίες κλίματος, ούτε ενισχύουν συνθήκες για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν απέναντι στα υπόλοιπα σχήματα». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το γεγονός ότι άφησαν «απ΄ έξω» λιανεμπόριο, εστίαση και καφέ αποτελεί ένα μεγάλο μήνυμα για την αγορά, αλλά από την άλλη η υλοποίηση των δύο δράσεων δεν ενισχύει την επιχειρηματική ανάπτυξη, αφού οι τάσεις κινούνται διαφορετικά, αλλά και γιατί οι ίδιες οι επιχειρήσεις στο δεδομένο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον σε πολλές περιπτώσεις στερούνται ωριμότητας για να αξιοποιήσουν σωστά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.