Αγάθωνα: Πας γιουροβίζιον; Πάει η ρεμπετιά σου!
Θωμάς Βουγιουκλής
Το χρήμα δίπλα μας
Οι καλύτεροι πελάτες στην αγορά μαρμάρου είναι οι Κινέζοι. Και ανάμεσα στα άλλα μάρμαρα αγοράζουν –και τώρα θα αυξηθούν οι ποσότητες –αυτά της Καβάλας, Θάσου και Δράμας.
Η είδηση είναι καλή, πολύ καλή για τους γείτονές μας Καβαλιώτες. Και άσχημη για μας στην Ξάνθη. Διότι η Καβάλα θα εισπράξει άφθονο χρήμα από τις εξαγωγές μαρμάρων, κι εμείς θα εισπράξουμε ένα μεγάλο μηδενικό!
Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν άφησαν κάποιοι εδώ και χρόνια να γίνουν στο νομό μας λατομεία μαρμάρου προβάλλοντας διάφορες αστείες δικαιολογίες. Και τελικά τα κατάφεραν. Η Ξάνθη δεν έχει αξιοποιήσει αυτή την πλουτοπαραγωγική πλευρά που η φύση της έδωσε, σε αντίθεση με τους Καβαλιώτες και Δραμινούς.
-Τέτοια χαϊβάνια ήμασταν μια ζωή. Υποταγμένοι και με σκυμμένο το κεφάλι, άβουλοι και μοιραίοι…
«Ε»
Και το Μουσείο Καπνού;
Και μια και βρισκόμαστε στους Μουσειακούς χώρους, με απορίες και ερωτήματα, να ρωτήσουμε και για το μέλλον του Μουσείου Καπνού. Θα το δούμε να υλοποιείται ή θα μείνει μια ωραία ανάμνηση κάποιων ωραίων λόγων και ιδεών;
Μεγαλεπήβολα σχέδια τότε, ιστορίες και προσπάθειες που έμειναν στη μέση και κινδυνεύουν να απαξιώσουν ό,τι έγινε μέχρι στιγμής και που κόστισαν ουκ ολίγα, όπως με το κτίριο Χατζιδάκι επίσης.
Την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, τουλάχιστον έχουμε για να την γιορτάσουμε, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων και το Λαογραφικό της ΦΕΞ.
-Πάλι καλά…
«Ε»
Προχωρούν τα έργα;
Απορία: Προχωρούν ή σταμάτησαν τα έργα στο κτίριο Χατζιδάκι στην οδό Βενιζέλου; Διότι τα συνεργεία τελείωσαν απ’ έξω, κλείσαν τις πόρτες και τι γίνεται μέσα δεν γνωρίζουμε.
Γι’ αυτό ρωτάμε: Συνεχίζονται μέσα τα έργα; Με μυστικότητα μήπως; Ή σταμάτησαν για τι τελείωσαν τα όβολα;
Κάθε απάντηση δεκτή απ’ όπου κι αν προέρχεται. Από αρμόδιο ακόμη καλύτερα…
«Ε»
Καλή επιτυχία
Από χθες χιλιάδες νέα παιδιά ρίχτηκαν στη «Μάχη των Πανελλαδικών». Μια δύσκολη και ψυχοφθόρα δοκιμασία, που εκτός από τα ίδια τα παιδιά, ταλαιπωρεί και τις οικογένειες αυτών.
Μετά από μια περίοδο αγωνίας, εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, αυτές ξεκίνησαν ομαλά πλέον, παρότι τραύματα έμειναν από την αρχική κήρυξη της απεργίας, την επιστράτευση και τελικά την υπαναχώρηση των καθηγητών.
Ας τα αφήσουμε όμως αυτά, από Σεπτέμβρη η συζήτηση αυτή. Τώρα είναι η ώρα των μαθητών και των εξετάσεων.
-Καλή επιτυχία και μια υπόμνηση. Η ζωή συνεχίζεται και εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ.
«Ε»
Φροντίδα για το…Λαό!
Ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων –τα διαβάσατε, φαντάζομαι τα προχθεσινά – που είχε ζητήσει από τον τρικαλινό οίκο ανοχής έκπτωση 20% σε όλους τους δημότες άνω των 50 ετών, ελέω οικονομικής κρίσης, βγήκε προχθές το πρωί στον Παπαδάκη και ανακοίνωσε ότι η διεύθυνση του «καταστήματος» (sic) όχι μόνον ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της δημοτικής αρχής, αλλά δεσμεύτηκε για μείωση του τιμοκαταλόγου κατά 20% για ΟΛΟΥΣ τους πελάτες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Και κάπως έτσι πρόλαβαν και το χάσμα των…γενεών που πήγε να δημιουργηθεί ανάμεσα στους Τρικαλιώτες.
«Ε»
Αλλαγή σελίδας στη ΣΕΚΑΠ
Φαίνεται πως κάποιοι προϊστάμενοι στη ΣΕΚΑΠ νόμιζαν ότι θα συνεχιζόταν η προηγούμενη «λάσκα» κατάσταση στο εργοστάσιο και επί των ημερών του νέου ιδιοκτήτη Ιβάν Σαββίδη.
Μάλλον όμως έπεσαν έξω, όπως έξω έπεσαν και στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης και εξόδων για βόλτες στην πόλη. Όλα αυτά τελείωσαν, και ένα δείγμα έλαβαν όλοι τους προχθές όταν είδαν να τους περιμένουν στην πύλη της βιομηχανίας άνθρωποι του Σαββίδη.
Βέβαια περιττό να λεχθεί πως ελάχιστοι ήταν στην ώρα τους, οι περισσότεροι πήγαν καθυστερημένα. Έτσι είχαν συνηθίσει και έτσι συνέχιζαν. Μόνον που τώρα έχουν να κάνουν με άλλο αφεντικό, ιδιώτη, που πληρώνει για να δουλέψουν τις ώρες που πρέπει κι όχι να κάνουν πως δουλεύουν.
Και κάτι ακόμη: κάποιοι που μπαινόβγαιναν στο εργοστάσιο για να τελειώσουν τις δικές τους δουλειές έξω, θα πρέπει να τα ξεχάσουν αυτά, μας είπε άνθρωπός μας που το άκουσε να συζητείται με παράπονο για το χαμένο παρελθόν…
«Ε»
Πάνε για κόμμα
Στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου στην Αθήνα, αλλά και στις εργασίες του προσυνεδριακού διαλόγου (25 Μαΐου – 30 Ιουνίου), αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των συζητήσεων ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τις συνιστώσες του Ενιαίου Κοινωνικού Μετώπου για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στην κεντρική πολιτική κονίστρα.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί μια μικρή παράταση προσαρμογής στα νέα δεδομένα σε όλους τους σχηματισμούς που δεν έχουν λάβει ακόμη τις οριστικές τους αποφάσεις ή δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα ενταχθούν στον ενιαίο κομματικό φορέα ή αν θα διατηρήσουν την ταυτότητα του συνεργαζόμενου.
Στο ίδιο δίλημμα θα κληθούν να απαντήσουν και οι 27 από τους 71 βουλευτές του κόμματος, που είτε ανήκουν στις συνιστώσες, είτε είναι ανένταχτοι.
«Ε»
«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
Λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ιπποκράτους της γκλαμουριάς, των γυμναστηρίων, των πισίνων (ελπίζω να τις τονίζω σωστά) και των οικολογικών χώρων και να επιστρέψει μετά από λίγα χρόνια και πάλι στη Χαριλάου Τρικούπη.
-Δυστυχώς επτωχεύσαμεν…
«Ε»
Περί λατομείων
Επανερχόμαστε στο θέμα των λατομείων που δεν ευδοκίμησαν στον τόπο μας, λόγω των ανυπέρβλητων εμποδίων που συστηματικά έθεταν (και συνεχίζουν ακόμα) διάφοροι παράγοντες, ντόπιοι και γείτονες.
Και μιας και καλοκαιριάζει, μας ήρθε στο μυαλό η παραλία Σαλιάρα στη Θάσο, ως παράδειγμα ενδεικτικό των αγκυλώσεων που υπάρχουν στην περιοχή μας περί οικολογίας και τουριστικής ανάπτυξης. Η παραλία Σαλιάρα, που όλο και περισσότεροι ξανθιώτες επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται μπροστά ακριβώς σε ένα λατομείο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου! Τα μηχανήματα του λατομείου δε φαίνεται να ενοχλούν τους χιλιάδες επισκέπτες του beach bar που υπάρχει καθώς ο θόρυβος καλύπτεται από το πολύβουο πλήθος και τη μουσική. Είναι μια κάτασπρη παραλία, καταπράσινη τριγύρω, με ένα απίστευτο τυρκουάζ χρώμα (που μόνο στο Ιόνιο συναντά κανείς) το οποίο οφείλεται στα υπολείμματα μαρμάρου που φτάνουν από το λατομείο στη θάλασσα και την παραλία εδώ και πολλά χρόνια με τις βροχές…
Για το εκπληκτικό της χρώμα, χιλιάδες άνθρωποι διανύουν σχεδόν έξι χιλιόμετρα σε έναν άθλιο χωματόδρομο, ενώ υπάρχουν πολύ κοντά ωραιότατες παραλίες. Δεν τους εμποδίζει η ύπαρξη του λατομείου. Δεν χαλάει ούτε την αισθητική τους, ούτε την απόλαυσή τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν στη Θάσο, σε αντίθεση με την Ξάνθη, που κάποιοι αντιδρούσαν στη δημιουργία λατομείων στην ορεινή περιοχή, τάχα γιατί θα κατέστρεφε τις προοπτικές του τόπου για τουρισμό, πείθοντας και τους κατοίκους της περιοχής γι’ αυτό. Θαρρείς και αποκλείει η μία μορφής ανάπτυξη την άλλη.
Και οι Κινέζοι που θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια τεράστιες ποσότητες μαρμάρου, στην Καβάλα και τη Δράμα θα στραφούν. Εμείς θα μείνουμε για άλλη μια φορά με τη φύση, την ησυχία και τη μιζέρια μας…