Σχόλια 21/5/2013

0

Ο Σαμαράς πήγε να διδάξει στην Κίνα…καλαματιανό;

Θωμάς Βουγιουκλής

 

Αποτελέσματα

Άδικα κάποιοι συζητούν αν πέτυχε το 1ο Συνέδριο που διοργάνωσε το ΕΒΕ. Αδικαιολόγητες είναι επίσης οι αισιόδοξες κορώνες από κάποιους, όπως και η κριτική περί αποτυχίας.

Αυτό που περιμένουν εν κατακλείδι οι Ξανθιώτες είναι αποτελέσματα. Από λόγια χόρτασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και για να υπάρξουν αποτελέσματα, αμέσως, τώρα, η διοίκηση του ΕΒΕ θα πρέπει να δουλέψει στην κατεύθυνση υλοποίησης –τουλάχιστον –ορισμένων επισημάνσεων που έγιναν κατά το συνέδριο.

Από το αποτέλεσμα της δράσης αυτής θα αξιολογηθεί κι όχι από τα διάφορα σχόλια καλοπροαίρετα ή μη.

«Ε»

 

Παραμύθια

Μια φορά κι έναν καιρό στις εφορίες της Ελλάδας κανείς δεν είχε ακουστά το «γρηγορόσημο». Ούτε κάποιοι μιλούσαν με τις ώρες στο τηλέφωνο, με τους πολίτες να ξεροσταλιάζουν στην…αναμονή.

Η ευγένεια και η κοσμιότητα ήταν ρουτίνα. Μοναδικός στόχος όλων ήταν η εξυπηρέτηση των πολιτών, γι’ αυτό και δεν χαράμιζαν λεπτό από το ωράριό τους να πεταχτούν για ψώνια. Το εγχειρίδιο ορθής συμπεριφοράς του υπουργείου Οικονομικών θυμίζει…παραμύθια.

«Ε»

 

Υποκρισίες

Ζητάμε ποιοτικό πρόγραμμα και κάθαρση από μια τηλεόραση που εδώ και χρόνια εκπαιδεύει το κοινό στην ηλιθιότητα και στην ανοησία. Διεκδικούμε καλύτερες εκπομπές, πιο αξιόλογους παρουσιαστές, πολιτισμό, αισθητική και πρωτοτυπία. Και όταν τα έχουμε απλώς τους γυρίζουμε την πλάτη.

Παραθέτω μερικά παραδείγματα για να γίνω πιο σαφής: Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ η ΕΤ1 πρόβαλε τη θεατρική παράσταση του έργου του Μολιέρου «Μισάνθρωπος» με τον Λευτέρη Βογιατζή. Τον οποίο τον «έκλαψαν» στα κοινωνικά δίκτυα χιλιάδες χρήστες. Κρίνοντας μάλιστα από τις εκφράσεις θλίψης, επρόκειτο για «οπαδούς» του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων.

Όπως φαίνεται, επρόκειτο για οφθαλμαπάτη, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα σημείωσε τηλεθέαση 0,5%…

Α.Γ.

 

Υποκρισίες ΙΙ

Στη ΝΕΤ, την ίδια ώρα και ημέρα προβλήθηκε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της Μαρίας Κάλλας. Το παρακολούθησε μόλις το 3,4% του τηλεοπτικού κοινού. Ίδια περίπου ποσοστά σημείωσε και η μαγνητοσκοπημένη προβολή της αφιερωμένης στο Μάνο Χατζιδάκι συναυλίας του Διονύση Σαββόπουλου στο Ηρώδειο, που δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Παρόμοια εικόνα, ελαφρώς καλύτερη, για τις εξαιρετικές τηλεοπτικές σειρές που πρόβαλε η δημόσια τηλεόραση πριν από μερικούς μήνες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του τηλεοπτικού κοινού δυστυχώς αλλοτριώθηκε, εθίστηκε στην ανοησία και πίστεψε στα ψεύτικα και φτηνά είδωλα. Δύσκολα θα γυρίσει την πλάτη στα τούρκικα, στα τάλεντ σόου, στα πρωινάδικα και στη σάτιρα της πλάκας. Είναι πρόσχημα το αίτημα για ποιότητα. Και ταυτόχρονα η έκφραση της υποκρισίας.

Θυμίζει τα γκάλοπ όπου όλοι όταν ερωτώνται δηλώνουν ότι δεν παρακολουθούν ριάλιτι αλλά γνωρίζουν ως και την τελευταία λεπτομέρεια. Αν δεν αλλάξει η διάθεση του κόσμου, δεν θα αλλάξει ούτε η τηλεόραση. Όσο τροφοδοτούνται και όσο επικροτούνται η φτήνια και η χαμηλή ποιότητα τόσο θα επιβιώνει και θα υπερτερεί.

Δυστυχώς αυτό που φεύγει, αυτό που αποσύρεται, είναι αυτό στο οποίο ο κόσμος γυρίζει την πλάτη. Και όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί, και όχι μόνον, την πλάτη τη γυρίζουμε στο καλό και στο «δύσκολο». Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Α.Γ.

 

Τι γίνεται με τα γεωθερμικά;

Με θετικά σχόλια είχαμε υποδεχτεί πριν από μήνες την σχετική έγκριση και επιλογή δύο εταιρειών της περιοχής μας για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου τόσο στην Κεσσάνη όσο και στο Εράσμιο.

Μάλιστα σημειώναμε ότι οι δύο αρχικές αυτές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα θ’ αλλάξουν σταδιακά το τοπίο των καλλιεργειών στις δύο περιοχές που ευνοήθηκαν και στα σπλάχνα τους έχουν θερμό νερό.

Πέρασαν μήνες όμως και κανένα νέο δεν υπήρξε στην κατεύθυνση αυτών των επενδύσεων. Και εύλογα τα ερωτήματα: Τι γίνεται; Υπάρχουν εμπόδια; Δυσκολίες με την γραφειοκρατία;

Από την πλευρά μας το ψάχνουμε το θέμα και θα επανέλθουμε, διότι η γεωθερμία θα βοηθήσει το νομό γιατί πολλοί θ’ αλλάξουν καλλιέργειες και αγροτικό προσανατολισμό, διαθέτοντας μια φθηνή ενέργεια.

«Ε»

 

Ανεβαίνουμε!

Ο πάτος ήταν εδώ. Τέλος! Και σιγά-σιγά, εδώ και λίγο καιρό, ανεβαίνουμε πλέον ως οικονομία αργά, πολύ αργά. Ήδη άλλαξε το κλίμα, η ψυχολογία. Σταδιακά, σε πολύ μικρό ποσοστό, θ’ αλλάξουν και κάποια δεδομένα προς το καλύτερο.

Όχι εντυπωσιακά μεν, αλλά έστω λίγο. Κι όχι άμεσα, περί το τέλος του 2013, αρχές του 2014.

Το μυστικό δε βρίσκεται στην ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών. Όταν αυτές θα έχουν τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, δηλαδή τις επιχειρήσεις που στέγνωσαν από ρευστό. Όταν θα γίνει αυτό, τότε θα έχει ξεκινήσει αισθητά το ανέβασμα…

«Ε»

 

Απόφαση τομή στο δήμο Αβδήρων

Η τήρηση των κείμενων νόμων που ισχύουν για τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων και όλων των σχετικών με τις παρουσίες, απουσίες και άλλες λειτουργίες εντός του χώρου, αποφάσισε να εφαρμόσει ένας δραστήριος Πρόεδρος.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Θεοχάρους, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων, ο οποίος ενημέρωσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους πως θα εφαρμόσει τον Κανονισμό Λειτουργίας που διέπει το Σώμα.

Έτσι, ανάμεσα στις άλλες εφαρμογές, θα υλοποιήσει, όπως μας πληροφόρησε άτομο κοντά στον Πρόεδρο, τις παρουσίες και απουσίες των μελών του οργάνου. Ενεργοποιείται δηλαδή η δέσμευση δύο συνεχών απουσιών χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, έκπτωση από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου και αντικατάσταση από τον πρώτο επιλαχόντα.

Όντως μια πρωτοποριακή και απαραίτητη απόφαση για την αναβάθμιση του ρόλου και της αποστολής των δημοτικών συμβούλων όπου κάποιοι νομίζουν πως θα παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις όποτε τους καπνίσει.

-Τώρα, στο δήμο Αβδήρων, θα τηρηθεί ο Κανονισμός αυστηρά.

«Ε»

 

Όρους θέτει ο Καρατζαφέρης

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, διέψευσε την έντονη φημολογία που τον φέρνει πολύ κοντά στην επιστροφή του στη ΝΔ. Απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, αφήνοντας ένα παράθυρο για πιθανότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων υπό προϋποθέσεις. Θεωρεί όμως ότι όσο ασκείται αυτή η πολιτική του μνημονίου και της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού από τη ΝΔ, ο ίδιος δεν μπορεί να συνεργαστεί. Τέλος δήλωσε ότι είναι προτιμότερη η επιστροφή στη δραχμή για την ανάκαμψη της χώρας.

Από τα λεγόμενα του κ. Καρατζαφέρη προκύπτει ότι ή πολύ κοντή μνήμη έχει ή ότι θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός έχει πάθει Alzheimer και δεν θυμάται τα έργα και τις ημέρες του. Γιατί ποιος άραγε δεν θυμάται ότι πριν τρία χρόνια κόμπαζε ότι η πρόταση για προσφυγή στο ΔΝΤ που έκανε ο Γ. Παπανδρέου στους εταίρους ήταν δική του ιδέα προκειμένου να «τρομάξουν» και να μας προστρέξουν; Αλήθεια τι πίστευε τότε ο κ. Καρατζαφέρης, ότι το ΔΝΤ θα ερχόταν στην Ελλάδα με ανθρωπιστικές διαθέσεις; Δεν ήξερε ότι θα φτωχοποιούνταν η χώρα, όπως συμβαίνει όπου εμπλέκεται το ΔΝΤ;

Ο ίδιος δεν ήταν που πρώτος έτρεξε να στηρίξει τις επιλογές Παπανδρέου προκειμένου να αποτρέψει την έξοδο από το ευρώ, που θεωρούσε αδιανόητη; Εγκαλώντας μάλιστα την ΝΔ ότι με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για έξοδο από την Ευρωζώνη;

Έχει χάσει τη μνήμη του ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά και την αίσθηση της πραγματικότητας. Το κόμμα του δεν είναι καν μετρήσιμο στις δημοσκοπήσεις και δεν είναι σε θέση να θέτει όρους και προϋποθέσεις. Και θα είναι μεγάλο λάθος της ΝΔ αν θελήσει να τον εντάξει στις τάξεις της, πιστεύοντας ότι θα επαναπατρίσει ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Γιατί, οι μνήμες είναι ακόμα ολοζώντανες, για τη στάση και το ρόλο του σε κρίσιμες στιγμές του τόπου…

 

Οι Γερμανοί τα έβαλαν με τη Μέρκελ για τη Eurovision!

 Περί Eurovision ο λόγος, που απασχόλησε έντονα το ευρωπαϊκό φιλοθεάμον κοινό το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Γνωστό τοις πάσι είναι ότι δεν είναι απλά ένας μουσικός διαγωνισμός αλλά ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολιτικές συμπάθειες και γειτνιάσεις.

Οι Γερμανοί τηλεκριτικοί όμως τα έβαψαν μαύρα για την 21η θέση που κατέλαβε η Γερμανία, παρά ότι συμμετείχαν με ένα πολύ γνωστό συγκρότημα, και τα έβαλαν με την Άγκελα Μέρκελ, θεωρώντας ότι καταψηφίστηκε η σκληρή πολιτική της καγκελαρίου και όχι το γερμανικό τραγούδι. Σχολίαζαν σε εφημερίδες και κανάλια ότι με την άκαμπτη εμμονή της στη λιτότητα, έχει κάνει τη χώρα αντιπαθητική στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν στην ψηφοφορία του διαγωνισμού αυτή την αντιπάθεια.

Παρεμπιπτόντως, εμείς τα πήγαμε καλά, άρα μάλλον οι Ευρωπαίοι μας συμπονούν για το δράμα μας, και δείχνουν κατανόηση που το ‘χουμε…ρίξει στο αλκοόλ.

Για διάφορα έχει κατηγορηθεί η κ. Μέρκελ, για άλλα δίκαια και για άλλα άδικα, αλλά το να την κατηγορούν και για τη Eurovision; Ε, σχεδόν σε κάνει να τη λυπάσαι…

 

 Ξεκίνησαν τα μπάνια

 Το καλοκαίρι έφτασε φέτος νωρίς στην Ξάνθη, όχι μόνο για τους γενναίους. Οι υψηλές θερμοκρασίες του Σαββάτου και της Κυριακής (το πρωί τουλάχιστον) έκαναν τους ξανθιώτες να ξεχυθούν στις παραλίες απολαμβάνοντας τα πρώτα μπάνια του φετινού καλοκαιριού. Άλλωστε, η εξόρμηση στη θάλασσα είναι μια καλή και οικονομική διέξοδος, σε τόσο κοντινή απόσταση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένουμε τις δύο γαλάζιες σημαίες για το νομό, αλλά και το άνοιγμα των αναψυκτηρίων σε όλες τις παραλίες, προκειμένου να εξυπηρετείται ο κόσμος. Όπως και πέρυσι, τα αναψυκτήρια του Μυρωδάτου φαίνεται ότι «τραβάνε» τον περισσότερο κόσμο, ενώ τα μπλεξίματα συνεχίζονται για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Μόλις χθες μάλιστα γκρεμίστηκε το αναψυκτήριο στα Μάγγανα και θα προσπαθήσουν να βάλουν κινητές καντίνες, για να μπορέσουν να κρατήσουν τον κόσμο τη φετινή σεζόν.

Ε.Δ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ποιος βρωμίζει; Χρόνια τώρα παρακολουθώ όπως κι εσείς βέβαια τις φιλότιμες και αξιέπαινες …