Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 100.000 δικαιούχους. Μας νοιάζει;

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 100.000 δικαιούχους. Μας νοιάζει;

0
xanthi panoramikijpg

Ακόμη και το ελάχιστο το έχουν ανάγκη οι ξενοδόχοι της Ξάνθης, αλλά και οι δικαιούχοι που δε θα μπορούσαν αλλιώς να πάνε διακοπές

 

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι θα ξεκινήσει από 1η Σεπτεμβρίου. Τι σχεδιάζει ή Ένωση Ξενοδόχων για την προώθηση της Θράκης

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για 100.000 δικαιούχους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ). Το πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τον Νέο ΟΑΕΔ και η αρχή του θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2013, με στόχο τη μερική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΟΓΑ για 120.000 δικαιούχους, ύψους 27 εκατ. ευρώ, που «τρέχει» ήδη. Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι από το 2014 το ποσό διάθεσης και ως εκ τούτου και ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος του ΟΑΕΔ, θα αυξηθούν, ενώ εκδήλωσε και την πρόθεση του υπουργείου να αυξηθεί μελλοντικά ο αριθμός των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας νέων στον τουρισμό που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της υποβολής αιτήσεων (έως τις 27 Μαΐου) για 10.000 θέσεις στον κλάδο.

 Μικρή αναμένεται η ανταπόκριση στην Ξάνθη

Κατά πόσο όμως τα δελτία κοινωνικού τουρισμού θα ωφελήσουν την Ξάνθη, που δεν αποτελεί έναν «παραδοσιακά» τουριστικό προορισμό; Πώς υποδέχονται οι ξενοδόχοι της περιοχής την ανακοίνωση για την έναρξη του προγράμματος; Η γενική εικόνα είναι ότι δεν αναμένεται με μεγάλη βεβαιότητα να υπάρξει αξιόλογη προτίμηση της Ξάνθης ως τουριστικού προορισμού στο πλαίσιο του προγράμματος, ωστόσο για τους ξενοδόχους της περιοχής ακόμη και το ελάχιστο είναι σημαντικό στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει, αφού ακόμη και σε μεγάλα ξενοδοχεία ο αριθμός των κλεισμένων δωματίων με επισκέπτες σπάνια ξεπερνά τα 10.

«Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μας ωφελήσουν, αλλά ακόμη και το ελάχιστο που γίνεται μας ωφελεί. Πάντως, ακόμη και αν γίνει χρήση των δελτίων στην Ξάνθη, δε θα είναι για λόγους διακοπών», αναφέρει η Νατάσα Αναστασιάδου, ιδιοκτήτρια του Motel natassa, με εμπειρία ετών στον τομέα του τουρισμού της περιοχής. Εξηγεί ότι, πέρα από τα δελτία κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας, που έφερναν κάποια λεωφορεία με τουρίστες, κατόπιν πιέσεων, όσοι κάνουν χρήση των δελτίων στην Ξάνθη, είναι συνήθως φίλοι ή συγγενείς ξανθιωτών ή ακόμη και παλιοί συμπολίτες που δεν έχουν πια σπίτι εδώ. Ακόμη, σχολιάζει ότι σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη τα δεδομένα του τουρισμού είναι τελείως διαφορετικά.

Οπωσδήποτε βέβαια το πρόγραμμα ωφελεί τους δικαιούχους από την Ξάνθη, που θα καταφέρουν να πάνε 4-5 ημέρες διακοπές, ενώ θα αδυνατούσαν σε περίπτωση που θα έπρεπε να καταβάλουν το σύνολο του κόστους.

 Δράσεις προβολής από 15 Οκτωβρίου

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Αγκόρτσας μας ενημέρωσε για μια σειρά από δράσεις που η Ένωση ξεκινά για την Ξάνθη, με σκοπό την προβολή της ως τουριστικού προορισμού. Όπως ανέφερε, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά η Ένωση Ξενοδόχων Θράκης θα φέρει το «Ελληνικό πρωινό» στην Ξάνθη και τη δράση «πράσινα κλειδιά» σε συνεργασία με την Εταιρία προστασίας Φύσης. Παράλληλα, θα υπάρξει και προβολή της Θράκης στην έκθεση «Philoxenia», ενώ θα επιχειρηθεί και η πανελλαδική προβολή σποτ για τη Θράκη. Τόνισε επίσης, ότι γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες δε θα ζητήσουν χρήματα από το δήμο ή το ΕΒΕ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …