Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συμπεράσματα και κριτική Παυλίδη για το αναπτυξιακό συνέδριο της ΑΜΘ

Συμπεράσματα και κριτική Παυλίδη για το αναπτυξιακό συνέδριο της ΑΜΘ

0
sin nomarxis 1 001-empros
«Με περιστασιακή διαχείριση και ρηχή προσέγγιση, ανάπτυξη δεν γίνεται», δηλώνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης
 
Ιδιαίτερα αυστηρός και επικριτικός για τον τρόπο διεξαγωγής και τα συμπεράσματα του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, για τη χάραξη του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, είναι ο Γιώργος Παυλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της ΠΑΜΘ, στις δηλώσεις στον απόηχο της διοργάνωσης. Σε δημόσια τοποθέτηση της «Περιφερειακής Αναγέννησης» με τίτλο: «ανάπτυξη τύπου… Γιαννακίδη. Συνέδριο… μονολόγων, αποκλεισμών και κλισέ ανακύκλωσης», ο Γ. Παυλίδης απαριθμεί και σχολιάζει παραμέτρους του συνεδρίου για να καταλήξει ότι το αναπτυξαικό συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια απέτυχε να δώσει σαφείς διεξόδους και να ξεφύγει από τη θεωρητική προσέγγιση της ανάπτυξης.
«Μια θεωρητική τεχνοκρατική προσέγγιση» το αναπτυξιακό συνέδριο της ΑΜΘ για τον Γ. Παυλίδη
Εξελίχθηκε ένα «αναπτυξιακό» συνέδριο που:
I. Σχεδιάστηκε για να μην θίξει την στασιμότητα, τις προχειρότητες, να μην ακουμπήσει τα γνωστά προβλήματα που τα κρύβουν «κάτω απ’ το χαλί», να μην ενοχλήσει όσους έχουν την ευθύνη για τις υστερήσεις, την κατρακύλα και την ανικανότητα.
II. Σχεδιάσθηκε με συμπυκνώσεις και περιττές τεχνοκρατικές προσεγγίσεις, για να συνθλιβεί ο χρόνος συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, για να μην αρθρώσει λόγο. Με φοβίες και αποκλεισμούς όλων μας. Μακριά από την ουσία και τις πραγματικές ανάγκες. Χωρίς να προσεγγίζει με πίστη και γνώση την χαρισματική ταυτότητα του τόπου μας
III. Εκφράσθηκε με λογικές καθαρά βγαλμένες από το χθες, του ως αυθεντία εισηγητού του σχεδίου, κ. Γιαννακίδη, χωρίς γνώση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου. Με ένα γνωστό γενικόλογο ευχολόγιο… ξένο προς την περιοχή.
IV. Οι εισηγήσεις και τοποθετήσεις που έγιναν στην μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούσαν οριζόντια προβλήματα της χώρας και ειδικά και στοχευμένα τα της περιφέρειάς μας, για τα οποία δεν μας δόθηκε χρόνος.
V. Χαρακτηρίσθηκε από λογικές σαν να ζούμε εκτός οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενώ έπρεπε να αναλύσει τρόπους εξόδου και δημιουργίας τοπικού αναχώματος έναντι αυτής..
VI. Δεν αισθάνεται, ούτε αφουγκράζεται τον συμπολίτη μας που βιώνει την ανέχεια, τη φτώχεια, την ανεργία, τα προβλήματα της κρίσης. Που προσπερνά τα προβλήματα (γεωργία, αλιεία, υποδομές). Δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις τοπικές δυνατότητες (π.χ. η αναφορά για τον τουρισμό είναι πρόχειρη και φευγαλέα), ούτε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Έτσι στο τέλος καταλήγει χωρίς οδικό χάρτη και χωρίς να αφορά τον πολίτη της περιφέρειας.
Αυτό το Συνέδριο δεν ήταν αναπτυξιακό, δεν ήταν εξόδου από την κρίση, δεν ήταν για τον τόπο μας, ήταν μια θεωρητική τεχνοκρατική προσέγγιση, μια έκθεση ιδεών.
Η πρακτική αυτή μας ανάγκασε να μην νομιμοποιήσουμε τις πρακτικές κατρακύλας.
« Έγινε από υποχρέωση που επέβαλε η Κυβέρνηση αλλά απέτυχε», το συμπέρασμα του π. νομάρχη
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, πρώην νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, σχολίασε :
«Αναζητούμε όλοι μας με αγωνία τρόπους για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της κατρακύλας της Περιφέρειας. Χρειαζόμαστε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν την περιφέρεια σε μια ισχυρή παραγωγική οικονομία, συνδεδεμένη με τους ντόπιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Δράσεις αύξησης παραγωγικότητας, κερδοφορίας των επιχειρήσεων, δημιουργίας εισοδηματικών πολλαπλασιαστών, δημιουργίας κοινωνικής συμφωνίας, ανάταξης της απασχόλησης και όχι μόνον.
Εξελίχθηκε ένα συνέδριο χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς στόχους και συμπεράσματα, χωρίς διάλογο. Έγινε από υποχρέωση που επέβαλε η Κυβέρνηση αλλά απέτυχε. Η παρουσία των ορθώς παρευρεθέντων υπουργών δεν αναιρεί την αποτυχία των διοργανωτών. Αυτό δεν ήταν αναπτυξιακό συνέδριο και σχεδιασμός εντός κρίσης, δεν ταιριάζει στα όνειρα της κοινωνίας μας. Με περιστασιακή διαχείριση και ρηχή προσέγγιση ανάπτυξη δεν γίνεται. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν αλλά ούτε θέλουν να ακούσουν τις αναπτυξιακές και κοινωνικές αγωνίες των πολιτών και των άλλων παρατάξεων. Περιορίζονται σε χαμηλού επιπέδου, παλιού τύπου διαχείριση των ευκαιριών από τα χρηματοδοτικά προγράμματα των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών ταμείων. Δυστυχώς η διοίκηση δεν έχει ψυχή, δεν έχει στόχο, είναι σε μια πορεία χωρίς πυξίδα. Η Περιφέρεια μας έχασε το δρόμο της.»
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …