Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Εικονική πυρκαγιά στο Praktiker

Εικονική πυρκαγιά στο Praktiker

0
askisi py1-empros
Συναγερμός χτύπησε στην Πυροσβεστική χθες το πρωί στις 9, χάρη της εκπαίδευσης των πυροσβεστών
 
Εκπαιδεύτηκαν στην κατάσβεση φωτιάς σε πολυκατάστημα και διάσωση με… αιφνιδιαστικές συνθήκες. Εντατική η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο
 
Συναγερμός χτύπησε χθες το πρωί στις 9 στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, ειδοποιώντας για πυρκαγιά στις αποθήκες του πολυκαταστήματος Praktiker. Δεν επρόκειτο βέβαια για πραγματική φωτιά, αλλά για άσκηση προσομοίωσης, με σκοπό την εκπαίδευση των πυροσβεστών. Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 60 περίπου άτομα από την ΠΥ Ξάνθης, την υπηρεσία της ΒΙΠΕ και το σταθμό της Σταυρούπολης.
Πυρκαγιά στον χώρο παραλαβής των εμπορευμάτων με δύο τραυματίες!
Άμεσα κατέφτασαν δύο υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης με οκτώ πυροσβέστες, ενώ «προπορευόταν» ο γνωστός διαπεραστικός ήχος της σειρήνας. Το κτίριο εκκενώθηκε από το προσωπικό που στη συνέχεια παρακολούθησε λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση κατάσβεσης από τους πυροσβέστες. Την ίδια στιγμή κατέφτασε και πυροσβεστικό όχημα της υπηρεσίας της ΒΙΠΕ που κάλυπτε από την πίσω πλευρά το κτίριο.
Οι πυροσβέστες, τους οποίους παρακολουθούσαν οι συνάδελφοί τους, χάρη της εκπαίδευσης και της βελτίωσης της ετοιμότητάς τους. Παρών βέβαια στην εικονική επιχείρηση ήταν και ο διοικητής της ΠΥ Ξάνθης, Χρήστος Καλογουλίδης. Αυτοί που συμμετείχαν στην άσκηση, φόρεσαν την κατάλληλη εξάρτυση και εισήλθαν στο κτίριο για την κατάσβεση. Ταυτόχρονα κατέφτασε και το ειδικό διασωστικό όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που παραβρίσκεται πάντα, όταν πρόκειται για δύσκολες περιπτώσεις. Εν προκειμένω, η άσκηση προέβλεπε ένα τραυματία, ωστόσο οι πυροσβέστες όταν μπήκαν στο κτίριο αιφνιδιάστηκαν, αφού διαπίστωσαν ότι οι τραυματίες ήταν… δύο. Αυτό οφειλόταν βέβαια, στον αιφνιδιασμό που ενέταξαν στο σχέδιο οι υπεύθυνοι που το κατάρτισαν για να… τεστάρουν τους άνδρες της υπηρεσίας σε συνθήκες μη αναμενόμενες!
Το ρόλο των τραυματιών έπαιξαν επίσης πυροσβέστες και ο μεν ένας μεταφέρθηκε έξω με φορείο, ενώ ο δεύτερος για τον οποίο δεν υπήρχε σχετική ετοιμότητα, μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο στις… πλάτες συναδέλφου του.
Τη λήξη της άσκησης σήμανε ο υπεύθυνος πυραγός Χρήστος Γκίγκης και ακολούθησαν παρατηρήσεις για τον τρόπο δράσης των πυροσβεστών.
Βαρύτητα στην εκπαίδευση για την καλύτερη ετοιμότητα των πυροσβεστών
«Η άσκηση ήταν επιτυχής», σημείωσε ο κ. Καλογουλίδης, που εξήγησε ότι επελέγη το συγκεκριμένο κατάστημα, λόγω της δυσκολίας, εξαιτίας της παρουσίας κοινού και προσωπικού, αλλά και με αφορμή πραγματικό περιστατικό που είχε σημειωθεί πριν ένα περίπου χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Μας ενημέρωσε ότι η άσκηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο τριήμερης εκπαίδευσης των πυροσβεστών, που στόχο έχει την ετοιμότητά τους σε μεγάλες πυρκαγιές. Σήμερα, οι εκπαιδευτικές δράσεις ολοκληρώνονται με ασκήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης από οχήματα, με τρία συνεργεία πυροσβεστών που θα δουλέψουν σε τρία αυτοκίνητα, όπου θα μάθουν πώς και πού πρέπει να κόψουν προκειμένου να διασώσουν εγκλωβισμένα άτομα.
Ο κ. Καλογουλίδης τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των πυροσβεστών και πρόσθεσε: «φέτος είχαμε πάρα πολλές ασκήσεις. Ο ερυθρός σταυρός εκπαίδευσε τέσσερα γκρουπ για τέσσερις εβδομάδες επάνω στις πρώτες βοήθειες, ενώ τρεις αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εμπεδοκλής» και έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τις γνώσεις τους και στους συναδέλφους τους το επόμενο 10ήμερο. Γενικά, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι μήνες της εκπαίδευσης, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία για τη θερινή περίοδο».
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδίωξη ανηλίκων που έκλεψαν αυτοκίνητο στο νομό Ξάνθης

Έσπασαν τη μπάρα στα διόδια της Μέστης για να ξεφύγουν Αυτοκίνητο έκλεψαν από την Ξάνθη δύ…