Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Ξάνθης

Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δήμου Ξάνθης

0
epitropi pz 25.4.13 1
Πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Μέγα διακύβευμα για τα μέλη ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης της περιοχής τα επόμενα χρόνια
 
Εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς. Μόνο το τμήμα Εμπορίου υπέβαλε παρατηρήσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης
 
Εντός ενός ασφυκτικού προγράμματος με την επίσκεψη του αμερικανού προξένου και τη συνέχιση του προχθεσινού επεισοδιακού δημοτικού συμβουλίου, που διακόπηκε, πραγματοποιήθηκε σε 45 περίπου λεπτά η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, χωρίς πολλά ουσιαστικά θέματα.
Έγινε η καταγραφή και ανάλυση για το ΓΠΣ
Το ενδιαφέρον μονοπώλησε η παραλαβή της Α’ φάσης του σχεδίου του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ξάνθης. Παρών ήταν εκπρόσωπος των μελετητών, που ανέλαβαν το σημαντικό έργο, καθώς και η εποπτεύουσα υπάλληλος της Πολεοδομίας κ. Χατζηκωνσταντινίδου. Από την πλευρά του μελετητή, επεξηγήθηκε ότι η Α’ φάση ουσιαστικά περιελάμβανε την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την ανάλυση των συγκεντρωθέντων στοιχείων. Ανέφερε ότι παρόλο που πρόκειται για μία, λίγο πολύ, «στάνταρ» επιστημονική διαδικασία, οι μελετητές συνάντησαν δυσκολίες στη συλλογή των στοιχείων, όχι μόνο λόγω υπαιτιότητας των υπαλλήλων, αλλά και εξαιτίας της νομοθεσίας, της πολυνομίας, των αντικρουόμενων διατάξεων, των συνεχών αλλαγών στα δεδομένα και τις ελλείψεις σε ορισμένες πληροφορίες (πχ κατηγοριοποιημένα στοιχεία της απογραφής του 2011). Σχολίασε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πιο φτωχή σε γενικά πολεοδομικά σχέδια, ωστόσο ο δήμος Ξάνθης βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, έχοντας εγκρίνει το ΓΠΣ για το δήμο και για τη δημοτική ενότητα Ξάνθης. Ακόμη, μετέφερε την άποψή του ότι η ανάπτυξη για να έρθει, πρέπει να «πατάει» πάνω σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, γι’ αυτό και ένα επικαιροποιημένο και άρτιο ΓΠΣ είναι κρίσιμης σημασίας.
Να σημειωθεί ότι τώρα μελετώνται οι περιοχές Κιμμερίων και Ευμοίρου (εκτός μένει η Σταυρούπολη), των οποίων τα σχέδια θα «κουμπώσουν» στο ΓΠΣ του δήμου.
Να μη γίνουμε, η περιοχή της ΑΜΘ που δε θα έλκει επενδυτές
Τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κλήθηκαν να εγκρίνουν την Α’ φάση, ώστε το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα κατατεθούν οι απόψεις των παρατάξεων και στη συνέχεια, οι μελετητές θα περάσουν στην κατάρτιση της Β1 φάσης, η οποία στην ουσία αποτελεί την πρόταση για το ΓΠΣ. Προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση βέβαια, θα υπάρξει και δημόσια διαβούλευση, ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι γνώμες και παρατηρήσεις.
Ο Ηλίας Βασιλούδης, σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας υπόψη του τις παρατηρήσεις που υπέβαλε το ΤΕΕ, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αναγκαστική δέσμευση προς το Εθνικό Χωροταξικό του 2008 –που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες- και το κατά πόσο το επίσης υπό κατάρτιση περιφερειακό χωροταξικό της ΑΜΘ, πρέπει να ακολουθήσει τις «απαρχαιωμένες» του πια , απαιτήσεις. Κύρια, τόνισε ότι θα πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης από ενδεχόμενη κατεύθυνση του περιφερειακού χωροταξικού σε άλλους πόλους της ΑΜΘ.
Την ανησυχία του συμμερίστηκε και ο δήμαρχος, που ζήτησε από τους μελετητές να λάβουν υπόψη τους ως πρόταση όλης της Επιτροπής, την προτεραιότητα στο να μην μείνει η Ξάνθη, μια περιοχή που δεν έλκει τους επενδυτές.
Παρεμπιπτόντως μάλιστα, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη διχογνωμία που υπάρχει σχετικά με τον πόλο στον οποίο η Ξάνθη πρέπει να ενταχθεί ως κεντρική πόλη της ΑΜΘ (Δράμα- Καβάλα ή Κομοτηνή- Αλεξανδρούπολη) και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να μείνουμε στη Θράκη». Με αυτό συμφώνησε και ο Ηλίας Βασιλούδης.
Δεκτές οι παρατηρήσεις του τμήματος Εμπορίου για τον κανονισμό της Λαϊκής Αγοράς
Χωρίς συζήτηση πέρασε ο κανονισμός Λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς. Το σχέδιο είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 8 Μαρτίου και μόνο το τμήμα Εμπορίου κατέθεσε παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές και συμπεριλήφθηκαν στο τελικό κείμενο. Ακόμη, την επιτροπή απασχόλησαν μια σειρά από παραχωρήσεις της πλατείας για παιδικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ στο τέλος ο Ηλίας Βασιλούδης ζήτησε να ενημερωθεί για το ποιος έχει αρμοδιότητα σχετικά με τις επισκευές που απαιτούνται στο υπαίθριο θέατρο της κεντρικής πλατείας. Ο δήμαρχος τον πληροφόρησε ότι με βάση την προσωρινή παραχώρηση του έργου της πλατείας, ο δήμος αναλαμβάνει και τις εργασίες επισκευής, ωστόσο τόνισε ότι πρόκειται για βανδαλισμούς.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…