Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι επισκευαστές αυτοκινήτων συστρατεύονται και διεκδικούν εφαρμογή του νόμου

Οι επισκευαστές αυτοκινήτων συστρατεύονται και διεκδικούν εφαρμογή του νόμου

0
episkeuastes1
Πρώτο πανελλήνιο συνέδριο επισκευαστών αυτοκινήτων φανοποιών βαφέων στην Ξάνθη
 
Παρόντες πάνω από 100 σύνεδροι συζήτησαν με στόχο μία ενιαία πρόταση προς την Πολιτεία. Μητρώο επισκευαστών ενάντια στα παράνομα συνεργεία ζητά ο κλάδος
 
Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη για πρώτη φορά κοινό συνέδριο της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Επισκευαστών Μηχανημάτων Μοτοσικλετιστών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισκευαστών Αυτοκινήτων Β. Ελλάδος με θέμα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των επισκευαστών εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και ιδιαίτερα την ειδίκευση του φανοποιού βαφέα.
Το παρών έδωσαν πάνω από 100 σύνεδροι από την Κρήτη έως την Ορεστιάδα, προκειμένου να στείλουν προς την Πολιτεία ένα μήνυμα συστράτευσης και κοινής διεκδίκησης μιας ολοκληρωμένης πρότασης, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει από τις αντιξοότητες ο κλάδος.
Κυρίαρχο θέμα βέβαια που απασχόλησε το συνέδριο είναι η παράνομη δραστηριοποίηση στον κλάδο των συνεργείων, που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για όσους νομίμως λειτουργούν, με δεδομένο ότι υπάρχει σαφές θεσμικό πλαίσιο. Όπως τονίστηκε όμως, δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά και η βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει την πιστή εφαρμογή του νόμου, ώστε να προστατεύσει όσους νομίμως δραστηριοποιούνται στο χώρο. Γι’ αυτό από την πλευρά τους, οι επισκευαστές ζητούν τη δημιουργία μητρώου επισκευαστών, ώστε να είναι ευκολότερος ο έλεγχος. Ακόμη, στο συνέδριο συζητήθηκε η προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εμπέδωση της εμπιστοσύνης του στο ελεύθερο συνεργείο, αλλά και η ανάγκη προστασίας από το κράτος στα ζητήματα που δημιουργούνται με τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Το παρών στην έναρξη του συνεδρίου έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου.
Κ. Ιωαννίδης: «Πολλή κούραση, αλλά για τον τόπο μας αξίζει που το κάναμε!»
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απόφαση της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ξάνθη, αλλά και από την όλη διοργάνωση, ήταν ο πρόεδρος του σωματείου πτυχιούχων επισκευαστών αυτοκινήτων «ο Προφήτης Ηλίας» Ν. Ξάνθης Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, που εκπροσωπεί τα 180 περίπου μέλη της Ξάνθης, ο οποίος μαζί με τις ευχαριστίες του σε όσους βοήθησαν, τόνισε: «πράγματι ήταν πολύ μεγάλη η κούραση της διοργάνωσης, αλλά για τον τόπο μας άξιζε που το κάναμε. Στέλνουμε το μήνυμα ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα».
Α. Νικολόπουλος: «πρώτο βήμα για κατάρτιση ολοκληρωμένης ενιαίας πρότασης από τους επισκευαστές»
Για μια ενιαία δυναμική φωνή που για πρώτη φορά ξεκινά να διεκδικεί από την Ξάνθη, μίλησε ο Αθανάσιος Νικολόπουλος, πρόεδρος της Ενιαίας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Μηχανημάτων Μοτοσικλετιστών, με 60 τοπικά σωματεία στους κόλπους της, ο οποίος εξήγησε ότι «μέσα στην οικονομική συγκυρία και τη μονοπώληση της ασφαλιστικής αγοράς, ο ελεύθερος κατασκευαστής δεν έχει τη δυναμική να εκφράσει σήμερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Εμείς κάνουμε το πρώτο βήμα να συγκεντρώσουμε τα προβλήματα και να μορφοποιήσουμε μία δική μας πρόταση που θα καταθέσουμε στην πολιτεία, σε όσους συνεργαζόμαστε και τους καταναλωτές». Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της ύφεσης και ανήγαγε σε ποσοστό 70%, τους επαγγελματίες που κλάδου που αδυνατούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις, ιδιαιτέρως όσον αφορά στην ασφάλεια και τα λειτουργικά έξοδα. Μάλιστα, εκτίμησε ότι περίπου 20-25% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν κλείσει τα τελευταία 3 χρόνια.
Ο ίδιος ενημέρωσε ακόμη ότι κύριο θέμα του συνεδρίου αποτελεί η «αδιανόητο στάση» της Πολιτείας να μην προστατεύει τις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την άσκηση και τη λειτουργία των συνεργείων έχει ήδη διαμορφωθεί από το 1985. Υπογράμμισε ότι οι επισκευαστές ζητούν την εφαρμογή του νόμου με ελεγκτικούς μηχανισμούς και προτείνουν τη σύσταση μητρώου επισκευαστή για να είναι ευκολότερος ο έλεγχος της νομιμότητας. Διαφορετικά «και οι νόμιμοι θα γίνουν παράνομοι για να επιβιώσουν».
Α. Λύκαρτσης: «ο καταναλωτής δεν πρέπει να φοβάται να πάει στο ελεύθερο συνεργείο
Από την πλευρά του ο κ. Αναστάσιος Λύκαρτσης πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας επισκευαστών αυτοκινήτων Βορείου Ελλάδος, μας πληροφόρησε ότι το συνέδριο της Ξάνθης με ειδίκευση στους φανοποιούς βαφείς αποτελεί το τρίτο που διοργανώνουν, μετά το συνέδριο των μηχανικών αυτοκινήτων και αυτό των ηλεκτρολόγων. «Με τα συνέδρια δίνουμε έμφαση στη νομιμότητα. Προσπαθούμε να είμαστε σωστοί απέναντι στην Πολιτεία, αν και αυτή δεν κάνει το ίδιο. Οι ασφαλιστικές εταιρίες καπελώνουν τα νόμιμα συνεργεία και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι η πολιτεία προσέχει και προσπαθεί να φυλάξει τα μεγάλα συμφέροντα. Εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο ότι η αγορά στο δικό μας επάγγελμα έχει ανοίξει. Ο καταναλωτής δεν πρέπει να φοβάται να πάει στο ελεύθερο συνεργείο. Η εγγύηση λειτουργεί κανονινικά».
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…