Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η εκδήλωση «μας τελείωσε», αλλά ο διάλογος της κεντροαριστεράς μόλις ξεκίνησε

Η εκδήλωση «μας τελείωσε», αλλά ο διάλογος της κεντροαριστεράς μόλις ξεκίνησε

0
Πολίτες της Ξάνθης από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ανένταχτοι δίνουν απαντήσεις και για τις δύο πλευρές της εξέλιξης
 
Καμία πρόθεση για αποκλεισμούς. Απαραίτητη μία πρόταση που θα «πατάει» στο σήμερα και ταυτόχρονα θα ανοίγει δρόμους
 
Δέκα πολίτες της Ξάνθης, γνωστοί για την κομματική και πολιτική τους δράση, κάποιοι μέλη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπογράφουν μία δημόσια τοποθέτηση, στην οποία ενημερώνουν για την ακύρωση της εκδήλωσης, που «χρωματίστηκε» με τα χρώματα μιας πρώτης απόπειρας σύγκλισης των κεντροαριστερών δυνάμεων της Ξάνθης, με ομιλητές τον Τάσο Γιαννίτση, το Γιάννη Μανιάτη και το Νίκο Μπίστη, που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου, εξηγώντας τους λόγους και παράλληλα δίνουν τον τόνο της συνέχισης της προσπάθειας ενίσχυσης του διαλόγου, τον οποίο θεωρούν απαραίτητο για την κατάρτιση μίας ρεαλιστικής και δυναμικής πρότασης εξόδου από την κρίση, με τα πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και αξιακά της χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση ακυρώνεται, η κεντροαριστερά προσέγγιση προχωρά στην Ξάνθη
Αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στη ματαίωση της εκδήλωσης, σημειώνουν: «ευτυχώς, ή δυστυχώς για ορισμένους, ο διάλογος στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να είναι -και δεν είναι- υπόθεση μόνο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, παρότι δεν θα ήταν αποτελεσματικός χωρίς τη συμμετοχή τους. Για αυτό το λόγο , συγκροτήθηκε μία ομάδα πρωτοβουλίας από πολίτες που ξεπερνούσαν τα οργανωτικά πλαίσια των δύο κομμάτων. Σ΄ αυτό παρέπεμπε και η σύνθεση του panel των ομιλητών», ενώ συμπληρώνουν: «κάθε άλλο παρά πρόθεση αποκλεισμών υπήρξε», απευθυνόμενοι εμμέσως στην ενόχληση του Δημήτρη Σαλτούρου που δυσαρεστήθηκε από τη μη εμπλοκή του ως θεσμικού παράγοντα του τόπου.
Ωστόσο, οι υπογράφοντες συμπληρώνουν ότι: « φυσικά, τίποτα δεν τελείωσε. Άτυχες στιγμές υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλες». Βέβαια,με σαφήνεια δηλώνουν ότι η προσέγγιση αυτή που επιτεύχθηκε στην Ξάνθη αποτελεί ένα προηγούμενο, που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν. Σημειώνουν: «η δεδομένη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και η ανάγκη διεξόδου δεν μπορεί να παραγραφεί. Με ποιο τρόπο θα προχωρήσει ο διάλογος είναι το ζητούμενο. Αλλά θα προχωρήσει. Η θέληση όσων πήραν αυτή την πρωτοβουλία είναι δεδομένη. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Και επειδή την πιστεύουμε και επειδή τη θεωρούμε αναγκαία. Ελπίζουμε ότι στην πορεία θα πειστούν και άλλοι που σήμερα εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Όλοι μας κρινόμαστε και για τις πράξεις μας και για τις παραλείψεις μας».
Για το λόγο αυτό, οι Αμανατίδης Χρήστος, Γκαρμπούνης Χρήστος, Δαλάτσης Κώστας, Δέλκος Κώστας, Ζουμπουλίδου Παρθένα, Καραγκιουλμέζης Δημήτρης, Κεφαλάς Παράσχος, Τσαρτσάρας Αχιλλέας, Χατζηεφραιμίδης Αλέκος, Χούχος Χρηστος που ξεκίνησαν αυτή την πρωτοβουλία σύγκλισης και διαλόγου στην κεντροαριστερά έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κείμενο- οδηγό για την πρόταση που απευθύνουν, ώστε η προσπάθεια να ξεκινήσει και να διευρυνθεί το επόμενο διάστημα. Το κείμενο που υπογράφουν παρατίθεται παρακάτω.
Ποια Ελλάδα, σε ποια Ευρώπη; Με ποιο αναπτυξιακό πρότυπο; Με ποιες πολιτικές δυνάμεις;
H συγκρότηση – πριν από 9 μήνες – της κυβέρνησης με στήριξη της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς έδωσε στο λαό μία αίσθηση σταθερότητας που ήταν απόλυτα αναγκαία.
Όλο αυτό το διάστημα λήφθηκαν δύσκολα ή και επώδυνα μέτρα, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, το πρόβλημα της ανεργίας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων επιδεινώθηκε σημαντικά.
Όμως, η χώρα στάθηκε όρθια. Αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δημιουργηθεί και μια θετική προοπτική, να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και πώς μπορούμε να πάμε.
Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου, εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών εκείνων που θα ενισχύσουν το παραγωγικό σύστημα, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Και μετά, τι ; Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, βλέποντας ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση, θέλει να διευρύνει τις επιλογές του και όχι να βρεθεί αντιμέτωπο με διπολικά διλήμματα, που εγκλωβίζουν τις επιλογές του κάθε πολίτη.
Αυτό που σήμερα αποτυπώνεται ως αμηχανία στις δημοσκοπήσεις είτε ως αγωνία στις καθημερινές συζητήσεις, απαιτεί διαμόρφωση πρότασης διεξόδου.
Πρόταση που να “πατάει” στο σήμερα, ταυτόχρονα όμως να ανοίγει δρόμους. Να απαντά στα άμεσα προβλήματα εξόδου της χώρας από την κρίση. Με ρεαλισμό αλλά και με ώθηση για πιο αποτελεσματικές και κοινωνικά πιο δίκαιες κυβερνητικές επιλογές σήμερα. Με μεταρρυθμιστική πνοή. Ποια Ελλάδα, σε ποια Ευρώπη, με ποιο αναπτυξιακό πρότυπο.
Με τι είδους πολιτικό σύστημα, με ποιες κοινωνικές ιεραρχήσεις, με ποιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ποιο ρόλο θα παίζει το κράτος, η δημόσια διοίκηση.
Κόμματα, πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, μπορούν να εμπλακούν σ΄ αυτό το διάλογο. Οι τρόποι και οι μορφές θα βρεθούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση.
Μπορεί να συγκροτηθεί ένας πολιτικός πόλος που μαζί με την προσπάθεια για να απομακρυνθεί οριστικά η χώρα από τη δύσκολη και μίζερη πραγματικότητα θα έχει τη θέληση και τη δυναμική να θέσει μία πολιτική και κοινωνικοοικονομική ατζέντα, που θα δημιουργεί προοπτικές.
Εμείς που παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία, είτε ανήκουμε σε πολιτικούς χώρους της δημοκρατικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είτε είμαστε κομματικά ανένταχτοι, επιχειρούμε να συμβάλουμε σε μια διαδικασία που είναι ζωτική για τη χώρα και την κοινωνία.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…