Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξεκίνησε το …ταξίδι στην τοπική ιστορία

Ξεκίνησε το …ταξίδι στην τοπική ιστορία

0
panel-empros
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας. Δύο επιτροπές θ’ αναλάβουν την συγγραφή και την οργάνωση
 
Υπάρχει η «μαγιά» από τις προσπάθειες του Θ. Μουσόπουλου και Π. Γεωργαντζή
 
«Η τοπική ιστορία είναι παντού…είναι τα κτίρια, τα μνημεία, είναι οι μνήμες των ανθρώπων, ο τόπος που σκεφτόμαστε το πλαίσιο που προσδιορίζουμε τον εαυτό μας η ταυτότητα μας και η αυτογνωσία μας». Μ’ αυτά τα λόγια ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Σάββας Μελισσόπουλος καλωσόρισε το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Π» τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, δασκάλους, καθηγητές και σχολικούς συμβούλους καθώς επίσης και εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας, όπως οι συγγραφείς κύριοι Θανάσης Μουσόπουλος και Πέτρος Γιωργαντζής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για μια δημόσια διαβούλευση με στόχο να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές σ’ ένα «φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο», όπως το χαρακτήρισε, εγχείρημα όπως τη συγγραφή ενός εγχειριδίου τοπικής ιστορίας και την εισαγωγή του προς διδασκαλία στα σχολεία της ΑΜΘ. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι την ιστορία του τόπου μας.
Δύο επιτροπές θ’ αναλάβουν την συγγραφή και την οργάνωση
«Θ’ ακολουθήσουμε τις γενικές επιστημονικές και εκπαιδευτικές αρχές αλλά η τοπική ιστορία συνήθως δεν γράφεται από επαγγελματίες ιστορικούς αλλά από ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Όλοι θ’ αποτελέσουν το μείγμα των ανθρώπων που θα δουλέψουν ώστε να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια. Στην πορεία θα βρούμε τον τρόπο και θα εξιδανικεύσουμε που θα κατευθυνθούμε και με πιο τρόπο θα οργανωθούμε», επεσήμανε ο κ. Μελισσόπουλος μιλώντας στο «Ε» λίγο πριν ξεκινήσει η πρώτη συνάντηση εργασίας. Να σημειώσουμε ότι σε πρώτη φάση συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές εργασίας. Η μία θ’ ασχοληθεί καθαρά με το συγγραφικό κομμάτι και τη συγγραφή και η άλλη με το οργανωτικό κομμάτι. Συγκεκριμένα θα επιλύσει ζητήματα που αφορούν σε διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης του εγχειριδίου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο καθώς επίσης και τις ώρες διδασκαλίας.
Εξηγώντας τα κίνητρα ν’ ασχοληθεί μ’ ένα θέμα που ξεπερνά τα καθαρώς υπηρεσιακά του καθήκοντα ο κ. Μελισσόπουλος τόνισε: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπηρετούμε μόνο με τυπικό και υπηρεσιακό τρόπο αυτό που μας έχει ανατεθεί αλλά και ν’ ανοίγουμε καινούργιους δρόμους, να έχουμε αφήσει ένα ίχνος της πορείας μας Το υπ. Παιδείας είναι θετικό σε τέτοιες πρωτοβουλίες και όταν θα έχουμε δείγματα γραφής θα γνωστοποιήσουμε την πρωτοβουλία μας. Είναι ένα γοητευτικό ταξίδι αυτό που ξεκινάμε και ελπίζω να είμαστε αποδοτικοί και να το ολοκληρώσουμε σύντομα».
 
Υπάρχει η «μαγιά» από άλλες προσπάθειες
Να σημειώσουμε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν ανάλογες προσπάθειες συγγραφής της τοπικής ιστορίας που όμως δεν ευοδώθηκαν. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Μουσόπουλος: «Εμείς με τον αείμνηστο Γιώργο Ταβουλτζίδη έχουμε κάνει μια προεργασία. Ήμουν υπεύθυνος στην επιτροπή συγγραφής της τοπικής ιστορίας. Υπάρχει ο Φάκελος τοπικής ιστορίας με 6 εγχειρίδια. Είναι μια σοβαρή προεργασία. Έχουμε να καταθέσουμε και δουλειά και απόψεις και νομίζω ότι αυτό το εγχείρημα είναι στην σωστή κατεύθυνση. Ότι μου ζητηθεί θα προσφέρω…»
Ο κ. Γεωργαντζής είναι πιο επιφυλακτικός ενθυμούμενος τη δική του προσωπική προσπάθεια το 1991: « Η εμπειρία μου όμως με έχει διδάξει να είμαι λίγο προσεκτικός σ’ αυτά γιατί και κατά το παρελθόν έγινε μια τέτοια προσπάθεια αλλά δυστυχώς δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα. Το 1991 έγραψα ένα βιβλίο τοπικής ιστορίας με την χορήγηση διαφόρων φορέων την οποία την διανείμαμε στα σχολεία αλλά δυστυχώς έπεσε στο καλάθι των άχρηστων καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν έδειξαν το ανάλογο ζήλο για να το διδάξουν είτε διότι το πρόγραμμα δεν τους άφηνε είτε διότι οι ίδιοι δεν είχαν την ζέση και τη διάθεση να το κάνουν. Εύχομαι αυτή η προσπάθεια που είναι συλλογική να είναι πιο επιτυχής και να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ» του Γιάννης Στρούμπα στην Κομοτηνή

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής Η Δημοτική Βιβλι…