Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πειθαρχικό δίκαιο των άκρων για τους δημοσίους υπαλλήλους

Πειθαρχικό δίκαιο των άκρων για τους δημοσίους υπαλλήλους

0
gounaris adedy1-empros
Από ανύπαρκτο έγινε πολύ αυστηρό. Εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ με αυξημένο ενδιαφέρον και εισηγητή τον Κώστα Γούναρη
 
Στο θέμα της υποχρεωτικής και δυνητικής αργίας επικεντρώθηκε ο ομιλητής, σχολιάζοντας ότι οι νέες διατάξεις οδηγούν σε αδιέξοδα και έχουν δεχθεί κριτική από το νομικό κόσμο
 
«Με βάση τις νέες διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, και κυρίως αυτές που αφορούν στο θέμα της υποχρεωτικής και δυνητικής αργίας, όπως τροποποιήθηκε το Μάρτιο του 2012 και στο τέλος του περασμένου έτους, σε αργία μπορεί να τεθεί κάποιος επειδή κατηγορείται ότι έκλεψε το ποδήλατο του γείτονα ή ακόμα και αν σε οποιοδήποτε από εσάς κάνω μήνυση φεύγοντας από εδώ ότι μου έκλεψε το ρολόι!». Με αυτά τα λόγια ο ομιλητής της εκδήλωσης του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης για το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, δικηγόρος Κώστας Γούναρης, προσπάθησε να καταδείξει με ζωντανό τρόπο πόσο επαχθείς είναι οι νέες διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα, που δημιουργούν ένα νέο καθεστώς σαφέστατα πιο αυστηρό και με αρνητικές συνέπειες στο κύρος, την οικονομική και την καθημερινή ζωή των δημοσίων υπαλλήλων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών δημοσίων υπαλλήλων που έσπευσαν να ενημερωθούν για τους νέους πιθανούς κινδύνους και να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους.
Αρχικά ο Κώστας Γούναρης περιέγραψε τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κριτική που δέχεται το ισχύον καθεστώς από το νομικό κόσμο και όχι μόνο.
Προσωρινή αργία ακόμη και πριν την καταδίκη
Ο κ. Γούναρης εξήγησε ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα, που άρχισε να εφαρμόζεται, τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και γενικότερα την κοινή γνώμη, καθώς προβλέπεται σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωτική αργία των δημοσίων υπαλλήλων με μόνη τη παραπομπή τους είτε για ποινικό αδίκημα, είτε για πειθαρχικό παράπτωμα. Πρόσθεσε ότι όταν πρόκειται για κακουργήματα είναι αποδεκτό, αλλά ο νομικός κόσμος θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι πολύ σκληρές στην περίπτωση των πλημμελημάτων και παραβιάζουν σε πολλές περιπτώσεις το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς επιβάλλουν στους δημοσίους υπαλλήλους ποινές απαξιωτικές και ως προς το κύρος τους ως δημοσίων υπαλλήλων και οικονομικά, χωρίς να υπάρχει ούτε καν σε πρώτο βαθμό πειθαρχική ή ποινική καταδίκη. Συμπλήρωσε ότι είναι δυνατή η διεκδίκηση των αποδοχών που στερείται ο υπάλληλος για το διάστημα της αργίας, αλλά αυτό απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία.
Ακόμη τόνισε ότι το προσωρινό διοικητικό μέτρο της αργίας που επιβάλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική ή πειθαρχική διαδικασία προβλέπεται και για αδικήματα που δεν έχουν σχέση με την υπηρεσία και αυτό είναι ένα ακόμη επιχείρημα που επιτείνει την κριτική για υπέρμετρα αυστηρές διατάξεις.
Από πλήρως ανεφάρμοστο το πειθαρχικό δίκαιο έγινε ανελέητο
Ο κ. Γούναρης στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «αδειανό πουκάμισο» και ανύπαρκτο το πειθαρχικό δίκαιο μέχρι πρόσφατα, ωστόσο σχολίασε ότι τώρα πάμε στο άλλο άκρο. «Από την παντελή έλλειψη ελέγχου περνάμε τώρα σε πολύ σκληρά προληπτικά μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στο σκοπό που έχει ο νόμος, τον κολασμό δηλαδή όσων έχουν υποπέσει σε αδίκημα. Η προληπτική επιβολή ποινών άλλωστε, είναι αντίθετη και με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό», ανέφερε ο ίδιος.
Τέλος στην ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι για την αποτελεσματική τιμωρία όσων έχουν υποπέσει σε αδίκημα αλλά μόνον αυτών, ο γνωστός δικηγόρος της Ξάνθης σημείωσε ότι από διάφορες πλευρές έχουν κατατεθεί βελτιωτικές προτάσεις. «Το τελευταίο διάστημα που αρχίζει να εφαρμόζεται ο νόμος όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα που έχουν κάποιες ρυθμίσεις και ελπίζουμε μέσα από συζήτηση να υπάρξει βελτίωση των διατάξεων που δημιουργούν πρόβλημα», ανέφερε καταληκτικά.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…