Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απ’ τα λόγια περνούν στην δράση ενάντια στο παραεμπόριο

Απ’ τα λόγια περνούν στην δράση ενάντια στο παραεμπόριο

0
EVE 1-empros
Σύσκεψη όλων των ΕΒΕ, ΟΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων της Β. Ελλάδας στην Ξάνθη μετά από πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης
 
Πραγματοποιήθηκε χθες ενώ αποφασίστηκε στην τακτική συνεδρίαση της Παρασκευής
 
«Σφιχτή» διαχείριση στα οικονομικά του Επιμελητηρίου Ξάνθης και πάντως σύμφωνη με τις απαιτήσεις των καιρών έχει σχεδιάσει και επιχειρεί η Διοικούσα Επιτροπή του οργάνου. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στην τακτική συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 9 το βράδυ και με αφορμή το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης με το ποσό των 2.000 ευρώ – όπως εισηγήθηκε το προεδρείο – προς το σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτων, που πρόκειται να διοργανώσει το πανελλήνιο συνέδριο του κλάδου του στην Ξάνθη. Αυτό αποτέλεσε και σημείο τριβής και σύγκρουσης με την αντιπολίτευση που επέμενε ότι πρέπει το Επιμελητήριο να διαθέσει 4.000 ευρώ ως ενίσχυση που ζητούσε το σωματείο Αναφορικά με το ασυνήθιστα περασμένο της ώρας που προγραμματίστηκε η συνεδρίαση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραϊτης επικαλέστηκε το ωράριο της αγοράς αλλά και την Ακολουθία των Χαιρετισμών που πιθανόν να στερούσε την απαρτία στο σώμα γι αυτό επιλέχθηκε η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στις 9 μ.μ. έναντι των 7μ.μ. που συνήθως πραγματοποιούνταν…
 
Ο «καυγάς» για την επιχορήγηση…
Ο «καυγάς» ξεκίνησε από το θέμα που αφορούσε την κατανομή του ποσοστού του 3% των συνδρομών στο Τοπικές Επαγγελματικές Ενώσεις, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο. Την μερίδα του «λέοντος» πήρε η ΟΕΒΕ Ξάνθης με επιχορήγηση 6.000 ευρώ από τις εισφορές και αυτό χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα από τον κ. Μωραϊτη στο θέμα που αφορούσε την οικονομική ενίσχυση του σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων: «Εμείς σαν Επιμελητήριο, μπορούμε να δώσουμε 2.000 ευρώ. Ας δώσει και η ΟΕΒΕ άλλα 2.000 από τα 6.000 ευρώ που παίρνει από τις εισφορές. Ας πάψει η ΟΕΒΕ να βγάζει την ουρά της απ’ έξω…Υπάρχει στενότητα και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την λειτουργία του οργάνου. Υποσχόμαστε όμως να προσπαθήσουμε και να βρούμε και άλλα 2.000 ευρώ από άλλες πηγές γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το συνέδριο του σωματείου σας» είπε ο κ. Μωραΐτης απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τα μέλη του σωματείου που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση. Η πρόταση αυτή φάνηκε να ικανοποιεί το σωματείο με τον γραμματέα του να ευχαριστεί τον πρόεδρο για τη στήριξη όμως δεν ικανοποίησε διόλου τον επικεφαλής της αντιπολίτευση κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου ο οποίος ανταπάντησε ότι: «Το τι θα κάνει η ΟΕΒΕ είναι δική της δουλειά και ότι θα βοηθήσει είναι δεδομένο. Το Επιμελητήριο όμως έχει υποχρέωση να στηρίξει ένα σωματείο που τα μέλη του είναι συνεπέστατα στις εισφορές τους και αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια τέτοια διοργάνωση. Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία υπέρ της πρότασης για 2.000 ευρώ επιχορήγηση του ΕΒΕ με την κ. Γρηγορίου από την αντιπολίτευση να διαχωρίζει τη θέση της από την παράταξη της και να υπερψηφίζει την πρόταση του προεδρείου.
Σύσκεψη όλων των επιμελητηρίων της Β. Ελλάδας στην Ξάνθη
Και επειδή τόσο καρό με τα λόγια δεν βγήκε τίποτε και το παραεμπόριο ζει και βασιλεύει στην Β. Ελλάδα το Επιμελητήριο Ξάνθης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει όλα τα επιμελητήρια από τον Κιλκίς μέχρι τον Έβρο ώστε να περάσουν απ’ τα λόγια στην πράξη: «Πρέπει να δείξουμε τα δόντια μας στην πολιτεία αφού αυτή δεν κάνει τίποτε για το παραεμπόριο. Θα ζητήσουμε να γίνουν σεβαστοί οι νόμοι» είπε ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης προσθέτοντας ότι έχουν ενημερωθεί οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων από τον ίδιο και θα συμμετέχουν σε μια σύσκεψη την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Το ίδιο ανέλαβαν να κάνουν και η ΟΕΒΕ και ο Εμπορικός σύλλογος ώστε να συγκεντρωθούν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τα μέλη των οποίων θίγονται άμεσα από το παραεμπόριο και να συναποφασίσουν την μορφή των κινητοποίησεών τους. Να σημειώσουμε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος μετά από πρόταση του κ. Μωραΐτη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις ένδειξη τιμής και θλίψης για τον ξαφνικό χαμό ενός μέλους του Επιμελητηρίου του Μπάμπη Αλτικουλάκη που προσφάτως μάλιστα είχε καταθέσει τις προτάσεις του από το βήμα του ΕΒΕ για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …