Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 50.000 ευρώ για το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων

50.000 ευρώ για το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων

0
Tsolakidis benos-empros
Υπογράφτηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης. Τα χρήματα θα δαπανηθούν σε εργασίες που έχουν γίνει
 
Ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση η ανασκαφή. Υπάρχουν ευρήματα.
Μπήκε ο στρατός για εκκαθάριση από υπολείμματα στρατιωτικού υλικού
 
 Ένα κίνητρο για να συνεχιστούν οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων από την ΛΑ΄ΕΠΚΑ παρέχει η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης ως προς το περιεχόμενο, το αντικείμενο και τη λήξη τη ισχύος της. Συγκεκριμένα υπογράφτηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Καραλίδη και την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κα Μενδώνη η συνέχιση της ισχύος της μέχρι το Αύγουστο του 2013 της προγραμματικής σύμβασης η οποία είχε υπογραφεί στις 2 Απριλίου 2012 και έληγε στις 2 Φεβρουαρίου του 2013. Το σημαντικότερο είναι η σύμβαση περιλαμβάνει το ποσό των 50.000 ευρώ για εργασίες που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν στο Αρχαίο θέατρο των Αβδήρων.
Σύμβαση για 50.000 ευρώ στο Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων
Υπενθυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Αβδήρων μέσω της προγραμματικής σύμβασης αποτέλεσε δέσμευση του περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη όταν ξεκίνησε η ανασκαφική έρευνα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας στο Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά και από παρέμβαση του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ που έχει ως επίκεντρο της δράσης του την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την εξεύρεση πόρων για την ανακατασκευή τους. Επικεφαλής του σωματείου είναι ο κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος είχε επισκεφτεί το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων το 2011 και έδωσε το έναυσμα για να προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα.
Έχει γίνει ανασκαφή – Υπάρχουν ευρήματα
Όπως μας πληροφορεί η επιβλέπουσα του έργου αρχαιολόγος κα Κική Χατζηπροκοπίου έχει γίνει ανασκαφή σε μικρή έκταση στο κοίλο και έχουν βρεθεί ευρήματα που όμως ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Συγκεκριμένα έχουν βρεθεί τάφοι μεταγενέστερων εποχών (υστερωμαϊκής εποχής) ενώ η έρευνα που έγινε με τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης έδειξε ότι υπάρχουν κάποια δείγματα για αρχαίο θέατρο στην περιοχή όμως ότι είναι πολύ πρώιμο για οποιαδήποτε συμπεράσματα.
Βγήκε η αρχαιολογία μπήκε ο …στρατός στο Αρχαίο θέατρο των Αβδήρων
Πέρα από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή είχαν βρεθεί και υπολείμματα στρατιωτικού υλικού και όπως επισημαίνει η κα Χατζηπροκοπίου η υπηρεσία προσέφυγε στο στρατό για διερεύνηση και εκκαθάριση της περιοχής από τυχόν στρατιωτικό υλικό που απέμεινε εκεί από τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλωστε όπως λένε οι ντόπιοι στο σημείο αυτό υπήρχε αποθήκη πυρομαχικών. Η κα Χατζηπροκοπίου υποστηρίζει ότι δεν μπορούσε η υπηρεσία να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στις ανασκαφές και γι αυτό ζήτησε τη βοήθεια του στρατού. Έτσι οι ανασκαφικές εργασίες έχουν σταματήσει και δεν προβλέπονται να αρχίσουν έως ότου εξεταστεί η περιοχή από τα ειδικά συνεργεία του στρατού αλλά και έως ότου εξευρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης μιας νέας ανασκαφικής έρευνας. Όσο για τα 50.000 ευρώ – σύμφωνα με την κα Χατζηπροκοπίου – θα δαπανηθούν για την πληρωμή των εργαζομένων στην ανασκαφή, του στρατού αλλά και των τοπογραφικών εργασιών που έχουν γίνει.
Ο δήμος θα συνδράμει…
Τη διαβεβαίωση ότι ο δήμος Αβδήρων είναι θερμός υποστηριχτής και αρωγός οποιασδήποτε προσπάθειας έχει ως αντικείμενο την ανεύρεση ή τη δημιουργία θεάτρου στην περιοχή των Αβδήρων και μάλιστα σε περίπτωση που δεν ανευρεθεί αρχαίο θέατρο να κατασκευάσει ένα …νέο στην περιοχή της κατασκήνωσης, έδωσε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης. Επεσήμανε δε μιλώντας στο «Ε» ότι ο δήμος είναι διατιθεμένος να συνδράμει χρηματικά για την συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…