Σχόλια 06-04-2013

0
Τακτικά τα έκτακτα μέτρα
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Ο λύκος


 Είναι λάθος ν’αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας με ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ενέργειες βουλευτών που ίσως υποκρύπτουν προσωπική προβολή ή μπορεί να γίνουν προϊόν εκμετάλλευσης από κόμματα ή άλλα κέντρα προπαγάνδας.
Το πρόβλημα αφορά όλους, πολίτες και φορείς. Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται…
VEN.KAR.
 
Γελούν μαζί μας…


 Στους νομούς Καβάλας (κυρίως) και Δράμας, σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δίδονται εγκρινόμενες άδειες για εκμετάλλευση λατομικών εκτάσεων μαρμάρων σε όλο το εύρος της ορεινής περιοχής, μηδέ των πλαγιών του Νέστου εξαιρουμένων. Από την άλλη πλευρά του νομού Ξάνθης, άκρα σιωπή. Ούτε μία σχετική επένδυση!
Παρότι υπάρχει και στο νομό μας μάρμαρο. Υπάρχει όμως και μία ηλίθια αντίληψη που απαγορεύει να το αξιοποιήσουν και εκμεταλλευτούν οι Ξανθιώτες! Γιατί διαμαρτύρονται οι οικολόγοι για το νομό Ξάνθης και κάνουν τα στραβά μάτια για το νομό Καβάλας!
Έτσι, απομονώθηκε ο νομός μας από μια πλουτοπαραγωγική πηγή, δεν έχει ούτε ένα λατομείο, ότι υλικά χρειάζεται τα παίρνει από Καβάλα κι εμείς απλά βλέπουμε να μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αντιπαράθεση μεταξύ των νομών και της Ξάνθης, όμως αυτή είναι η αλήθεια.
Είμαστε ένας νομός με τον μισό ορεινό, έχουμε μάρμαρα αλλά έχουμε μόνο ένα λατομείο μαρμάρου, κι αυτό το εκμεταλλεύεται Καβαλιώτης!
-Σίγουρα οι Καβαλιώτες γελούν για το δούλεμα που μας κάνουν χρόνια τώρα…
«Ε»
 
Τότε φώναζαν…


Πριν λίγα χρόνια, 3 για την ακρίβεια, φώναζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να μην γίνει η παραχώρηση προβλήτας στο λιμάνι του Πειραιά στην κινεζική COSCO.
Μάλιστα, μιλούσαν για μισθούς Κίνας και άλλα απίθανα. Αποτέλεσμα σημερινό: Οι ρυθμοί ανάπτυξης του λιμανιού έχουν υπερτριπλασιαστεί! Κι έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας με κανονικούς μισθούς κι όχι όπως έλεγαν οι τρομολάγνοι και φόβιζαν τον κόσμο ισχυριζόμενοι ψέματα.
Σήμερα λοιπόν, όλο αυτοί δεν πρέπει να βγουν και να ζητήσουν μια συγγνώμη; Το ελάχιστο;
«Ε»
 
Εν πτήσει


Απολύεται ο υπουργός Οικονομικών (και καθηγητής Πανεπιστημίου) Λάζαρης όβερ – 1983 (απόλυση εν πτήσει απ’τον Ανδρέα).
VEN. KAR.
 
Είναι ντροπή


 Όλο λόγια μεγάλα είναι ο υπουργός κ. Μανιτάκης. Που τα εμπλουτίζει με καινοφανείς θεωρίες που ξαφνιάζουν και δημιουργούν απορίες, διότι στο βασικό ερώτημα δεν απαντούν: Πότε θα φύγουν από το δημόσιο οι επίορκοι, πότε θα μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και πότε θα ξεκινήσει η περίφημη κινητικότητα.
Σε όλα αυτά ο κ. καθηγητής δεν απαντά. Ή απαντά υπεκφεύγοντας με επιχειρήματα που τον προσβάλουν.
Το ίδιο το πρόβλημα δεν το αγγίζουν γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος. Σκέφτονται τους δημοσίους υπαλλήλους να μη θίξουν, όταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτούς καμία ανησυχία, κανένας προβληματισμός, κανένα ενδιαφέρον από τον κ. Μανιτάκη. Μόνον μη θιγούν οι «ιερές» αγελάδες του δημοσίου.
Είναι ντροπή και έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους ο διαχωρισμός αυτός. Κι αυτό βέβαια ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ…
«Ε»
 
«Πες μου την αλήθεια»


Παρασκευή πρωί και όντας συντονισμένος στο δημοτικό ραδιόφωνο, στην εκπομπή της κυρίας Οικονόμου, άκουσα με έκπληξη ότι δεν συνάδουν ανάπτυξη και μεταλλεία, ότι λίμνες, ποταμοί και άλλα, δεν πάνε με βιομηχανική ανάπτυξη, ότι το ένα αποκλείει το άλλο!
Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα και απόρησα με τη λογική του αποκλεισμού. Γι’ αυτό αντί απαντήσεως στο σχετικό σχόλιο της κυρίας Οικονόμου, μια και μεις δεδηλωμένα είμαστε υπέρ της ανάπτυξης με τον παράλληλο σεβασμό του περιβάλλοντος για όλη τη χώρα κι όχι μόνο για τη Θράκη, της προτείνουμε να διαβάσει το άρθρο του Γιάννη Τζανίδη, στη 2η σελίδα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ της Παρασκευής με τίτλο «Πες μου την αλήθεια».
Γιατί, το ζητούμενο σ’ αυτόν τον τόπο είναι η αλήθεια. Που την κρύβουν, κόμματα, παρατάξεις, συμφέροντα μικρά ή μεγάλα, η άγνοια, η σκοπιμότητα.
«Ε»
 
Επιβράβευση των «υγιών» δήμων


Επιβράβευση της… χρηστής οικονομικής διαχείρισης των δήμων της χώρας, με συν 10% από το ΑΚΣΙΑ (πρόγραμμα «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη») προβλέπει τροπολογία – προσθήκη του υπουργείου Εσωτερικών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση: «για πρώτη φορά, και με αντικειμενικά κριτήρια που ορίζονται με σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, προβλέπεται η επιβράβευση με τη μορφή επιχορηγήσεων των Δήμων που επέδειξαν εξαιρετικές επιδόσεις κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος στον τομέα της χρηστής οικονομικής διαχείρισης». Πρόκειται για την ικανοποίηση «πάγιου αιτήματος πολλών ενασχολούμενων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρχει ηθική αλλά και υλική επιβράβευση όσων με επιτυχία διαχειρίζονται τα οικονομικά των Δήμων».
 
Το «Σχέδιο Β’» του Αλαβάνου


 Μπορεί η Κύπρος να πιάστηκε αδιάβαστη χωρίς plan B στην πρόσφατη κρίση, και να βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, ευτυχώς όμως στην Ελλάδα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Εδώ έχουμε ήδη έτοιμο το plan B’ (Σχέδιο Β΄ ελληνιστί), δια χειρός Αλέκου Αλαβάνου. Ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και μέντορας του σημερινού, Αλέξη Τσίπρα, επανέρχεται στο πολιτικό σκηνικό (προσπαθεί να επανέλθει τουλάχιστον) παρουσιάζοντας ένα σχέδιο Β΄ για τη χώρα, το οποίο βέβαια είναι η έξοδος από το Ευρώ.
«Σχέδιο Β΄» ονόμασε λοιπόν ο Αλέκος Αλαβάνος τον πολιτικό φορέα που συγκρότησε, φιλοδοξώντας να συνασπίσει πολιτικές και άλλες δυνάμεις που πιστεύουν ότι η μοναδική λύση για τη χώρα είναι η έξοδος από το ευρώ. Παρουσιάζοντας δε το «Σχέδιο Β΄» του, άσκησε κριτική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διότι και οι δύο υποστηρίζουν ότι η κρίση θα ξεπεραστεί εντός της Ευρωζώνης.
Σοβαρά πάντως, τελευταία πληθαίνουν οι φωνές, ακόμα και από τον επιχειρηματικό κόσμο (βλ.Δασκαλόπουλος), που διαπιστώνουν ότι τα νούμερα δε βγαίνουν και ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πιθανότητες. Έτσι ο κ. Αλαβάνος μάλλον θα βρει πολλούς συμμάχους στην κίνησή του αυτή….
 
Θερίζει η πείνα στο Δροσερό…Ομάδες κάνουν «έφοδο στον ΧΥΤΑ


 Τριτοκοσμικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας…Καραβάνια ξεκινούν κάθε πρωί από το Δροσερό άνδρες γυναίκες με μωρά και παιδιά ξυπόλυτα ρακένδυτα και πιάνουν όλα τα στέκια του κέντρου, των οδών έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εμφανής η εξαθλίωση και η πείνα στο απλωμένο χέρι….λάκτισμα στα φιλάνθρωπα αισθήματα μας και ράπισμα στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που όλοι μας έχουμε βολευτεί…Η πείνα θερίζει στο Δροσερό και οδηγεί τους κατοίκους του στους κάδους της πόλης αλλά και στον ΧΥΤΑ που καταλήγουν τα σκουπίδια μας. Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η «έφοδος» αμάδων που κόβουν την περίφραξη και ορμάνε στα σκουπίδια μόλις που αδειάζουν τα απορριμματοφόρα. Μάλιστα το πρόβλημα παίρνει και άλλες διαστάσεις τώρα που έρχεται το καλοκαίρι καθώς από τον ΣΔΑΝ φοβούνται ότι μ’ αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση …ξαναζήσουν και πάλι τις μέρες της μεγάλη πυρκαγιάς του 2010 και αυτό τον προβληματισμό ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΔΑΝ κ. Αειβαλιώτης στη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο. Φωτιές όμως απειλούν και τον ίδιο τον οικισμό του Δροσερού που είναι και συχνό φαινόμενο εκεί όπως ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Καλογουλίδης καθώς τα …υπολείμματα των σκουπιδιών τα βάζουν φωτιά για να πάρουν τα μέταλλα
Άστα να πάνε δηλαδή…
Μ.Ξ.
 
Δείτε το δάσος όχι το δέντρο!


 Κάποιοι απ’ το χώρο μας έχουν ξεφύγει τελείως…Ενώ δεν έκαναν καν τον κόπο να διαβάσουν το κείμενο του αντιρατσιστικού Συλλαλητηρίου βγαίνουν και …δικηγορούν (ως αγράμματοι δικηγόροι) εναντίον όλης αυτής της προσπάθειας αποδίδοντας κομματική εκμετάλλευση στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και διαβάλλοντας επίσης τα κόμματα που τη στηρίζουν όπως η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι πάλι θέλοντας να αποκρύψουν τα πραγματικά κίνητρα αυτής της συκοφάντησης θυμήθηκαν τους καταστηματάρχες του κέντρου που θα κλείσουν λέει τα μαγαζιά τους από το φόβο μη γίνουν φασαρίες και τη ζημιά στην αγορά του Σαββάτου. Όταν όμως η Χρυσή Αυγή έκλεισε όλο το κέντρο μέρα Σαββάτου για τα εγκαίνια των γραφείων της δεν είδαμε να δείξουν την ίδια ευαισθησία για την αγορά και τους καταστηματάρχες. Τα πράγματα είναι απλά. Η ΝΔ όπως και το ΚΚΕ και οι ΑΝ. ΕΛ. σε τοπικό επίπεδο δεν συμμετέχουν γιατί δεν θέλουν να φανεί ότι σύρονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκουν διάφορες προφάσεις. Το θέμα είναι απλό: Πρέπει να καταδικάσουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και σ’ όποιον κι αν ασκείται; ΝΑΙ ή ΌΧΙ; Πρέπει η τοπική κοινωνία ενωμένη πέρα από κομματικές γραμμές ν’ αντιδράσει όταν μέλη της πέφτουν θύματα ωμής ρατσιστικής βίας και να προασπίσει την συνοχή της, να περιφρουρήσει ένα κεκτημένο της όπως η αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων; ΝΑΙ ή ΌΧΙ; Αν απαντάτε ΝΑΙ σ’ αυτά τα δύο ερωτήματα τότε πρέπει να’ ρθείτε στο Συλλαλητήριο γιατί γι αυτό γίνεται! Όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού!
Μ.Ξ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…