Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ούτε εκκαθάριση μπορούν να κάνουν στην Αναπτυξιακή

Ούτε εκκαθάριση μπορούν να κάνουν στην Αναπτυξιακή

0
anaptyxiaki 03 2013-empros
Δεν δέχτηκαν ν’ αναλάβουν οι εκκαθαριστές που ορίστηκαν
 
Αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας η έκτακτη γενική συνέλευση. Ορίστηκε νέα την Τρίτη 19 Μαρτίου
 
Στην έλλειψη απαρτίας «κόλλησε» η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Αναπτυξιακής Ξάνθης, που προγραμματίστηκε μετά από απόφαση των δημάρχων μεγαλομετόχων, για τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 11 το πρωί στο κτίριο της ΠΕΔ – ΑΜΘ (πρώην ΤΕΔΚ) και γι αυτό το λόγο αναβλήθηκε για την Τρίτη 19 Μαρτίου την ίδια ώρα. Η απουσία του εκπροσώπου του ΔΠΘ το οποίο κατέχει το 1,28% των μετοχών της Αναπτυξιακής έφερε την αναβολή και κατέστησε αναποτελεσματική και άκαρπη τη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι. Να σημειώσουμε ότι για τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις στις οποίες πρόκειται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις επιβάλλεται εκ του νόμου πλήρης απαρτία από το 100% των μετόχων των εταιρειών
Δεν είχε εκπρόσωπο το ΔΠΘ για αυτόβουλη έκτακτη γενική συνέλευση
Όπως έγινε γνωστό το Δ.Π.Θ δεν παρέστη παρότι ειδοποιήθηκε από τους δημάρχους μετόχους επειδή δεν έχει οριστεί εκπρόσωπος για αυτόβουλες έκτακτες συνελεύσεις παρά μόνο για τακτικές, και στις οποίες ήταν ο π. πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης. Όπως διευκρινίστηκε όμως ο κ. Καραμπίνης δεν είχε την ειδική εξουσιοδότηση που απαιτείται για τη συμμετοχή του στη συνέλευση. Κατόπιν αυτού δεν μπορούσε παρά να αναβληθεί η συνέλευση ενώ σε επικοινωνία του δημάρχου Ξάνθης με τον πρόεδρο της Επιτροπής ερευνών που κατέχει το ποσοστό των μετοχών   δόθηκε η δέσμευση ότι θα οριστεί εκπρόσωπος μέσα σ’ αυτό το διάστημα ώστε να παραστεί στη γενική συνέλευση της Τρίτης.
Θέλουν να τελειώνουν μ’ αυτή την …εκκρεμότητα
«Θέλουμε να επανεξετάσουμε όλα τα ζητήματα, τα ενδεχόμενα και όλες τις πιθανές λύσεις για την Αναπτυξιακή και να πάρουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις», είπε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης στο «Ε», αιτιολογώντας την απόφαση για σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης από κοινού με τους άλλους δημάρχους μετόχους (Αβδήρων , Τοπείρου και Μύκης). Υπενθυμίζουμε ότι ο κύβος για οριστική λύση της εταιρείας ερρίφθη στις 15 Φεβρουαρίου 2012 όταν σε έκτακτη συνέλευση στο γραφείο του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης πήραν ομόφωνη απόφαση άπαντες οι μέτοχοι να ξεκινήσει η διαδικασία λύσης της εταιρείας με εκκαθάριση – όπως προβλέπεται από τον νόμο – και να οριστούν εκκαθαριστές, που όπως αποφασίστηκε θα είναι ένας οικονομολόγος και ένας νομικός.
Πρόβλημα με τους εκκαθαριστές – Δεν δέχονται ν’ αναλάβουν
Ένα ακόμη πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων της Αναπτυξιακής που όμως δεν αφορά θέματα διαχείρισης ή χρεών αλλά τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, οι εκκαθαριστές που ορίστηκαν έθεσαν ως όρο για ν’ αναλάβουν την εκκαθάριση της Αναπτυξιακής να καλυφθούν από τους μετόχους δήμους τα χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ καθώς σύμφωνα με τον νόμο άπαξ και αναλάβουν, αναλαμβάνουν και την ευθύνη για υποχρεώσεις που συνεχίζει να έχει η εταιρία με μεγάλο «αγκάθι» βέβαια το θέμα των υποχρεώσεων στους εργαζομένους. Αυτό ως πρόβλημα δεν είναι καινοφανές αλλά έχει συμβεί και άλλες περιπτώσεις όπως στην ΕΑΠΑΞ. Όμως οι δήμοι δεν δέχονται να καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις γιατί …είναι πολλά τα λεφτά και έτσι το ζήτημα της Αναπτυξιακής οδηγείται σε αδιέξοδο. Το επόμενο βήμα είναι να απευθυνθούν στο δικαστήριο για τον ορισμό εκκαθαριστών όμως και αυτό δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν νέες παραιτήσεις.
Ανεπιθύμητοι οι δημοσιογράφοι…
Μπρος σ’ αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, άτυπα έπεσε στο τραπέζι η πρόταση, στην επόμενη συνέλευση να γίνει τροποποίηση του καταστατικού ώστε να εισπραχθούν κάποια ποσά που οφείλονται στην Αναπτυξιακή από προγράμματα όμως κι αυτή η πρόταση δεν στέκει νομικά καθώς για να γίνει αυτό προαπαιτεί εκλογή νέας διοίκησης. Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με την Αναπτυξιακοί (μέτοχοι, εργαζόμενοι κ.λ.π.) έχουν μπει σ’ ένα κυκεώνα προβλημάτων και το παράδοξο είναι ότι όσο προσπαθούν να ξεμπλέξουν τόσο πιο πολύ μπερδεύονται…Γι αυτό και οι μέτοχοι προσπαθούν μ’ αυτές τις έκτακτες συνελεύσεις να βρουν την άκρη του νήματος και μάλιστα για πρώτη φορά υπήρξε ρητή εντολή του δημάρχου Ξάνθης να κηρυχτούν ανεπιθύμητοι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μάλιστα εξορίστηκαν εκτός κτιρίου (γεγονός που προκάλεσε αρνητική εντύπωση): «για να κάνουν δουλειά» υπονοώντας ότι η παρουσία των δημοσιογράφων τους εμποδίζει να πάρουν αποφάσεις, όπως προφασίστηκε ο κ. Στυλιανίδης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…