Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δυνατή κραυγή ενάντια στη βία κατά των γυναικών από την Ξάνθη

Δυνατή κραυγή ενάντια στη βία κατά των γυναικών από την Ξάνθη

0
gynaikes poreia 03 2013-empros
Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ειρηνικά στο κέντρο της πόλης, ως το σημείο του αποτρόπαιου εγκλήματος
 
Πλακάτ με συνθήματα σε ελληνικά και τουρκικά για να απευθυνθούν στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας
 
Με μεγάλη συμμετοχή ξανθιωτών, αλλά και διαδηλωτών από άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η πορεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών στην πόλη της Ξάνθης.
Με αφορμή το στυγνό έγκλημα κατά της Ζωής Δαλακλίδου, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πολυτεχνική, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας: «σπάσε τη σιωπή», ενώ πέρασαν και από τον τόπο του εγκλήματος στην οδό 40 Εκκλησιών, όπου οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή και κάποιοι άναψαν κεριά στη μνήμη της Ζωής, στο εικονοστάσι που υπάρχει στην πίσω πλευρά του κτιρίου, σιωπηλός μάρτυρας των όσων φρικτών εκτυλίχθηκαν εκεί τη νύχτα της 26ης Δεκεμβρίου.
Η πορεία που διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας, του ρατσισμού και του σεξισμού Ξάνθης ήταν ειρηνική και σε αυτή συμμετείχαν πολλοί νέοι, γυναίκες, άνδρες, παιδιά, γονείς με καροτσάκια, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ και στα ελληνικά και στα τουρκικά, για να σταλεί το μήνυμα σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ανάμεσα στα πανό ήταν και αυτό που έφτιαξαν οι συγγενείς της Ζωής, που πάνω είχε μία φωτογραφία της αδικοχαμένης κοπέλας και έγραφε: «Με ποιο δικαίωμα μας πήρες τη Ζωή; Όχι άλλα θύματα σαν τη Ζωή». Στην πορεία συμμετείχαν και διαδηλωτές από φεμινιστικά κινήματα και οργανώσεις κατά του ρατσισμού και του σεξισμού από άλλες πόλεις.
Συνέχεια δόθηκε με ομιλία στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής, όπου οι συμμετέχοντες με ομιλήτριες από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα κινήματα, μίλησαν για τις σύγχρονες μορφές της βίας κατά των γυναικών. «Απαξίωση, απειλές, απομόνωση, αποκλεισμός, βιασμός, βρισιά, δολοφονία, εκβιασμός, εκφοβισμός, έλλειψη /παρεμπόδιση πρόσβασης στην εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη, ενδοοικογενειακή βία, ενδυματολογικός παρεμβατισμός, εξαναγκαστική εκπόρνευση/ εγκυμοσύνη/ έκτρωση, κάψιμο, κλειτοριδεκτομή, λεκτικές προσβολές, ξυλοδαρμός, παραβίαση της ατομικότητας, περιορισμός ανεξαρτησίας, σεξουαλική παρενόχληση, ταπείνωση, τράφικινγκ, ψυχολογική βία, όλα αυτά είναι μορφές κατά της βίας των γυναικών», υπενθύμισαν οι διοργανωτές της ημέρα της εκδήλωσης.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…