Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η σύνδεση Π.Λάγος με την Εγνατία στις προτεραιότητες της Π.Ε. Ξάνθης

Η σύνδεση Π.Λάγος με την Εγνατία στις προτεραιότητες της Π.Ε. Ξάνθης

0
karalidis apologismos 02 2013-empros
Απολογισμός διετίας από τον αντιπεριφερειάρχη, μαζί με τους σχεδιασμούς της νέας προγραμματικής περιόδου
 
Έργα 25 εκ. ευρώ εκτιμά ότι θα δημοπρατήσει μέχρι τα μέσα Μαΐου η Π.Ε. Ξάνθης. Βαρύτητα στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τον τουρισμό δίνει ο Φ. Καραλίδης
 
«Τα έργα και τις ημέρες» του στην ηγεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης παρουσίασε ο Φώτης Καραλίδης, δύο χρόνια μετά την έναρξη της θητείας του νέου αυτοδιοικητικού οργανισμού. Ο αντιπεριφερειάρχης στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, έδωσε βαρύτητα στα έργα που υλοποιούνται κατά την περίοδο της κρίσης, επιτέθηκε στα «γρανάζια» της αθηνοκεντρικής διοίκησης και έδειξε επιμονή στις συγκρίσεις με την προηγούμενη περίοδο διοίκησης από τη νομαρχία. Σημείωσε ότι το πρώτο 8μηνο του 2011 χάθηκε στα προβλήματα του Καλλικράτη με κυρίαρχα τα ζητήματα αρμοδιοτήτων και τη γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας και την παράμετρο της κρίσης και της μείωσης των πόρων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι ΚΑΠ για το 2012 ήταν 120.000 ευρώ, όταν την προηγούμενη χρονιά είχαν δοθεί 3,8 εκ. ευρώ για το νομό μας. Ο ίδιος επέμεινε στην προσπάθεια να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης από αλλού, καθώς και στη συνεργασία με δήμους, γειτονικές χώρες, πανεπιστήμια και φορείς. Ανήγαγε σε προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα, μέσα από την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, καθώς και την ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος, παρουσιάζοντας τα έργα- σημαίες της νέας προγραμματικής περιόδου προς αυτή την κατεύθυνση. Εξέφρασε την εκτίμηση δε, ότι μέχρι τις 7 Μαΐου θα έχουν δημοπρατηθεί έργα για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ύψους περίπου 25 εκ. ευρώ.
Βαρύτητα στους αναδασμούς
Στο έργο των παράλληλων αναδασμών της Γενισέας, για συνολική έκταση 45.000 στρεμμάτων και με πόρους της ίδιας της Π.Ε. (περίπου 1 εκ. ευρώ) στην περιοχή Νέο Εράσμιο- Παλιό Εράσμιο- Ζηλωτή (με τους αναδασμούς του Κουτσού να έπονται), έδωσε βαρύτητα ο Φώτης Καραλίδης, ενημερώνοντας ότι τον Απρίλιο θα οριστούν οι ανάδοχοι. Επίσης, χαρακτήρισε «έργο πνοής» το αρδευτικό, «σφραγίζοντας» τη στήριξη της Περιφέρειας στο έργο και αναγνωρίζοντας ότι άλλοι το είχαν οραματιστεί. Επίσης, στο πλαίσιο του πρωτογενούς τομέα, ειδική μνεία έκανε στην εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων και το ρόλο των τριών εταιριών- αναδόχων ως έναυσμα επιδεικτικών καλλιεργειών για τον τοπικό αγροτικό κόσμο. Μάλιστα, πληροφόρησε ότι η εταιρία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ εκτιμά ότι έως τα Χριστούγεννα θα έχει την πρώτη παραγωγή. Ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στα αντιπλημμυρικά έργα.
ΚΕΛΑΥΕ: Πρωτοπορία στην Ξάνθη, αλλά και προβλήματα
Στον κρίσιμο ρόλο των ΚΕΛΑΥΕ έδωσε έμφαση επίσης ο Φώτης Καραλίδης, τονίζοντας ότι ο θεσμός ξεκίνησε από την Ξάνθη και αποτελεί παράδειγμα για τις υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές. Παραδέχθηκε βέβαια τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, αναδεικνύοντας ως πιο σημαντικό το ζήτημα της μη αποζημίωσης των ελεγκτών. Ήδη πάντως κατασχέθηκαν 10.000 είδη, ενώ επιβλήθηκαν «τσουχτερά» πρόστιμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.
Νέο χωροταξικό: Οικοδομική δραστηριότητα σε προστατευόμενες περιοχές
Στο πλαίσιο των έργων για την τόνωση του τουρισμού, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα υποδομής, περίπου 15 εκ. ευρώ στο δήμο Μύκης, καθώς και στο εγχείρημα ανάδειξης της παραλιακής ζώνης. Ειδικά σχετικά με αυτό, ενημέρωσε για την προσπάθεια που γίνεται στη σύνταξη του νέου Χωροταξικού από την ΑΜΘ (με υπεύθυνο για την Ξάνθη τον Δημήτρη Χαϊτίδη), ώστε να δημιουργηθούν θύλακες οικοδομικής ανάπτυξης στις προστατευόμενες περιοχές για την προσέλκυση επενδυτών και τουριστών. «Τον τελευταίο λόγο βέβαια τον έχει το ΥΠΕΚΑ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα αν η πίεση προς αυτή την κατεύθυνση είναι ομόθυμη», σχολίασε ο κ. Καραλίδης.
Έργα- σημαίες: Σύνδεση Πόρτο Λάγος με Εγνατία και Τεχνολογικό Πάρκο
Απαριθμώντας τα έργα- σημαίες για τη νέα προγραμματική περίοδο ο αντιπεριφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεσης του Πόρτο Λάγος με την Εγνατία οδό. Όπως ανέφερε, το λιμάνι του Πόρτο Λάγος αποτελεί ένα από τα πέντε οικολογικά λιμάνια της χώρας και συγκεντρώνει εμπορική κίνηση μεγαλύτερη από το άθροισμα της δραστηριότητας σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Για το λόγο αυτό, εκτίμησε ως ιδιαίτερα κομβικά έργα τη γέφυρα του Πολύσιτου στο ύψος του Κόσυνθου (5,7 εκ. ευρώ, που δημοπρατείται στις 16/4), καθώς και το νέο δρόμο Σήμαντρα- Κουτσό (7,5 χλμ), ώστε να δοθεί έξοδος προς την Εγνατία, εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο. Ακόμη, εξήρε τη σημασία του τεχνολογικού πάρκου, καθώς και του διαδημοτικού έργου ύδρευσης.
13 έργα ξεκινούν από Ιούνιο
Ο Φώτης Καραλίδης έδωσε βαρύτητα στη μείωση των πόρων, αλλά και στα έργα που υλοποιήθηκαν ή ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενημέρωσε ότι 14 έργα 2, 5 εκ. ευρώ έχουν υλοποιηθεί, ενώ από 26/3 έως 7/5 αναμένεται να δημοπρατηθούν 13 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο δρόμος προς παραλία Μυρωδάτου, η γέφυρα Πολυσίτου, ο δρόμος Σήμαντρα- Κουτσό, τα παράλληλα έργα αναδασμών στη Γενισέα, η διευθέτηση του χειμάρρου στον Εχίνο, οι κυκλικοί κόμβοι στους παραλιακούς δρόμους και η γέφυρα των Πηγαδίων. Καυστικά σχολίασε σε αυτό το σημείο, ότι στα συρτάρια της Διεύθυνσης τεχνικών Έργων βρήκε ενταγμένο στο ΕΣΠΑ μόνο το δρόμο Γαλάνης- Κρωμνικού.
Πολιτισμός- Αθλητισμός και Κοινωνική Αλληλεγγύη
Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι η Π.Ε. Ξάνθης προτίμησε στο πλαίσιο πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στην περιοχή να συμμετέχει, διευκολύνοντας την υλοποίησή του, παρά να αναλαμβάνει μόνη της πολυδάπανες εκδηλώσεις. Πρόσθεσε ακόμη, την προσπάθεια να στεγαστούν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι στον οργανισμό καπνού, καθώς και την ολοκλήρωση της μελέτης του μουσείου καπνού, που χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Π.Ε. (116.000 ευρώ).
Ακόμη, αναφέρθηκε στο έργο της «Στήριξης» για την παροχή βοήθειας στους αναξιοπαθούντες, αλλά πληροφόρησε ότι με την αποχώρηση των τριών κοινωνιολόγων μέσω της κοινωφελούς, η δράση έπεσε σε … αδράνεια.
Φ. Καραλίδης: «ανοιχτή σε προτάσεις η Π.Ε. Ξάνθης»
Ο κ. Καραλίδης τέλος τόνισε ότι η Π.Ε. Ξάνθης επιχειρεί να ασκεί ανοιχτή διοίκηση, γι’ αυτό και δέχεται κάθε πρόταση, είτε από πολίτη, είτε από την αντιπολίτευση. «Έχουμε ατέλειες, γι’ αυτό και είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, αλλά όχι με στείρα άρνηση», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.
Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε ενημέρωση για το έργο διασυνοριακών συνδέσεων και επικοινωνιών μεταφορών, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Ελλάδα- Βουλγαρία, με αφορμή την ολοκλήρωσή του. Μέσω του προγράμματος εκπονήθηκε κυκλοφοριακή μελέτη για την εκτιμώμενη κίνηση στα σύνορα το επόμενο διάστημα και αποφασίστηκε να δημιουργηθούν 6 κυκλοφοριακά περίπτερα στην Ελλάδα.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…