Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μήνυμα… γυναίκας

Μήνυμα… γυναίκας

0
gynaika1-empros
Οι γυναίκες της Ξάνθης στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
 
Τιμούν όλες τις αγωνίστριες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και δίνουν συνέχεια στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται και φέτος τη σημερινή ημέρα, την 8η Μαρτίου, για να θυμίζει τους αγώνες και τις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου, αλλά και να στέλνει το μήνυμα της συνέχισης των διεκδικήσεων των γυναικών με κρίσιμο σημείο της εξάλειψης της βίας και της κακοποίησης των γυναικών. Για άλλη μια χρονιά πολίτες και σύλλογοι της Ξάνθης στέλνουν το δικό τους επίκαιρο μήνυμα για τη σημερινή ημέρα της Γυναίκας.
 
Λέμε όχι στην κακοποίηση


Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης για την ημέρα της γυναίκας κάνει μια αναφορά στην προσπάθεια καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.
Στις 26 Νοεμβρίου του 2012 ο όμιλος αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα πρόβαλλε την ταινία « Επικίνδυνη σιωπή ». Στην ταινία αυτή φαίνεται όλο το μέγεθος της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της άσκησης βίας κατά των γυναικών. Την ανάλυση σε βάθος της ταινίας έδωσαν επιστημονικά η ψυχολόγος Κατσικίδου Μαρίνα και από Νομικής πλευράς η δικηγόρος Πόπη Συμεωνίδου. Παραθέτουμε το κείμενο της ανάλυσης.
Η κακοποίηση είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο αγγίζει τη βαθιά ανθρώπινη υπόσταση. Αγγίζει την ευαισθησία, τον πόνο, τον θυμό την αγανάκτηση, τον φόβο, την επιβίωση, την ευθύνη και τα δικαιώματα που έχει κάθε άνθρωπος ως ελεύθερο ον και πολίτης αγγίζει πολλά άλλα θέματα, συναισθήματα και σκέψεις τα οποία κινητοποιούνται όταν αντιλαμβανόμαστε τη διάσταση της. Όταν η διάσταση της κακοποίησης εντοπίζεται μέσα στην οικογένεια τότε μιλάμε για ενδο-οικογενειακή βία, όταν αφορά το ίδιο το άτομο το θεωρούμε θύμα και αυτόν που το κακοποιεί θύτη, όταν υπάρχει κακοποίηση απέναντι στον ίδιο τον εαυτό τότε μιλάμε για μαζοχισμό και μια συγκαλυμμένη χαμηλή αυτό-εκτίμηση.
Αν εξετάσουμε το φαινόμενο της κακοποίησης, με αρχές της ψυχοθεραπείας Gestalt, μπορούμε να δούμε τους ψυχικούς μηχανισμούς που βρίσκονται στη βάση της. Έτσι ο μηχανισμός της «συμβολής» προσφέρει στο άνθρωπο την αίσθηση της ένωσης με σημαντικό πρόσωπο (γονείς ή αγαπημένο άνθρωπο) όμως πολλές φορές σε παθολογική εκδήλωση του προκαλεί εξάρτηση και αλλοτρίωση της ακεραιότητας του ατόμου. Ο μηχανισμός «ενδοβολής» γνωστός από παιδική ηλικία μας είναι χρήσιμος για να μάθουμε ορισμένες πληροφορίες από το περιβάλλον όμως πολλές φορές όταν υιοθετούμε «αλήθειες» ή «ταμπού της κοινωνίας» ή των «καταναγκαστικών πρέπει» και τι είναι «σωστό και όχι» χωρίς να το πιστεύουμε βαθιά και συμφωνούμε, τότε μπορούμε να διαστρεβλώσουμε την πραγματικότητα. Τότε μπορεί μια βίαιη συμπεριφορά να ληφθεί ως φυσιολογική όταν ενδοβάλαμε ή μάθαμε μια «αλήθεια» τύπου «είναι φυσιολογικό οι άνδρες να θυμώνουν και να το εκφράζονται με λεκτική βία ή συμπεριφορά». Είναι όμως έτσι? Επίσης ένας ακόμα μηχανισμός η «αναστροφή», παρατηρείται π.χ. σε πολύ φροντίστηκες γυναίκες απέναντι στον κακοποιητικό σύζυγο, για τις οποίες σαν να είναι αυτονόητο να κάνουν υπομονή στη βία. Σίγουρα κοιτάζοντας το παρελθόν τους μπορούμε να διαπιστώσουμε πως από κάπου το ξέρουν καλά αυτό, από κάποια πλευρά της ζωής τους το έμαθαν και έμαθαν να κάνουν υπομονή και κουράγιο, ίσως και να μεγάλωσαν σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Εδώ ο μηχανισμός της «αναστροφής» δείχνει πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι ίδιοι από φροντίδα αλλά ποτέ δεν έμαθαν να την εισπράττουν παρά μόνο να τη δίνουν.
Σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλοί λόγοι που συμβάλλουν στο να υπάρχει κακοποίηση, πολλοί λόγοι για να γίνει κάποιος θύμα ή θύτης και σίγουρα ένας θύτης είναι και θύμα και ένα θύμα κουβαλάει μέσα του τον θύτη. Το μέγεθος διάστασης της κακοποίησης είναι τεράστιος και πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υποκειμενικοί και προσωπικοί παράγοντες και κάθε περίπτωση είναι μοναδική και παράδειγμα προς μάθηση. Πρέπει να μάθουμε να λέμε ΟΧΙ στην κακοποίηση, να ακούγεται η φοβισμένη σιωπή της ενδο-οικογενειακής βίας, να δηλώνουμε μια πράξη βίας προς τον εαυτό μας και τους άλλους, να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια με σωστό τρόπο και πάνω από όλα να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να μη επιτρέπουμε την όποια παραβίαση των προσωπικών μας ορίων.
 
Τιμή στις αγωνίστριες


Στην σημερινή ημέρα την αφιερωμένη στη γυναίκα είναι αναγκαία αφενός η απότιση τιμής και σεβασμού σε όλες τις γυναίκες που αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις να κυοφορούν τη ζωή, να αναθρέφουν τις αυριανές γενιές, να στηρίζουν την οικογένεια, την κοινωνία. Στην σημερινή πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από την κρίση η πολιτεία οφείλει με δράσεις να στηρίξει τη γυναίκα αναγνωρίζοντας το ρόλο της γυναίκας ως θεμέλιο της κοινωνίας και της προόδου.
Ανδρέου Γεωργία Μιχαηλίδη
Πολιτευτής ΝΔ Ν.Ξάνθης
 
Φωτεινά παραδείγματα για τους αγώνες του σήμερα


Αγωνιστικό μήνυμα για την ημέρα της Γυναίκας και από τις δυνάμεις του ΚΚΕ:
Εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, μετανάστριες, νέες,
Η 8η του Μάρτη δεν είναι μια τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες των εργατριών, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων για την απελευθέρωση τους από την εκμετάλλευση τους από την καπιταλιστική εργοδοσία και τις κάθε είδους προκαταλήψεις σε βάρος τους. Είναι μέρα – δίδαγμα για τη δική μας και τις μελλοντικές γενιές, που μας δείχνει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης όλων αυτών που μας ανήκουν και που μας στερούν.
Σήμερα περισσότερο οι αγώνες του παρελθόντος πρέπει να γίνουν φωτεινά παραδείγματα για τους αγώνες του σήμερα και τους αγώνες του μέλλοντος. Να παραδειγματιστούμε και να εμπνευστούμε από τις εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας που το 1857 έδωσαν στη Νέα Υόρκη το δικό τους αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς, λιγότερες ώρες εργασίας.
Έτσι και σήμερα. Κανένας εφησυχασμός, καμία αναμονή. Να απαντήσουμε αποφασιστικά, μαχητικά, πρωτοπόρα στον ανειρήνευτο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι καπιταλιστές όσο πιο ανώδυνα γίνεται, ισοπεδώνοντας κατακτήσεις και δικαιώματα. Δεν περισσεύει καμία στην πάλη για ένα μέλλον, όπου εμείς και τα παιδιά μας θα απαλλαγούμε από τα βάσανα της ανεργίας και της ανασφάλειας, της φτώχειας, της σήψης και της διαφθοράς, για ένα μέλλον που θα παρέχει μόρφωση, δουλειά και ευημερία.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ στις 7:00 μμ στο ΕΡΓΑΤΙΚO KΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θρησκευτικές τελετές από τον Μητροπολίτη Ξάνθης για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκδηλώσεις Σάββατο και Κυριακή σε Κουτσό και Πασχαλιά Ξάνθης Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περ…