Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Προσδοκούν «ανάσταση» της καπνοκαλλιέργειας

Προσδοκούν «ανάσταση» της καπνοκαλλιέργειας

0
kapnoparagogoi-empros
Θα λειτουργήσει ως κίνητρο η συμφωνία της Philip Morris; «Ναι» λέει ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ
 
Σκεπτικισμός στην Ομάδα Καπνοπαραγωγών Ξάνθης. Πριν 9 χρόνια η ΚΑΠ σχεδόν εξαφάνισε τον καπνό τώρα μια πολυεθνική θέλει να τον ξαναζωντανέψει!
 
Αναζωπύρωση της καπνοκαλλιέργειας στον νομό μας, προσδοκάται να επιφέρει η διακρατική συμφωνία με την πολυεθνική Philip Morris που υπογράφηκε με τη χώρα μας την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα μ’ αυτή η εταιρεία δεσμεύεται ν’ απορροφήσει στο διάστημα 2013-2015 το 50% της παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου (Μπασμά και τύπου Κατερίνης) 12.000 καπνοκαλλιεργητών περίπου της Βόρειας Ελλάδας, με εγγυημένη τιμή, αναλόγως της ποιότητας, μέσω συμβολαιακής γεωργίας. Βέβαια η Philip Morris δεν είναι άγνωστη στην περιοχής μας καθώς συνεργάζεται επί 30 χρόνια με την ΣΕΚΕ και απορροφά το 40% των καπνών που η ΣΕΚΕ αγοράζει από τους καπνοπαραγωγούς του νομού και μεταποιεί.
Προσδοκίες για στροφή στην καπνοκαλλιέργεια
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτης Ταρενίδης η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για την καπνοκαλλιέργεια στην χώρα μας καθώς είναι διασφαλισμένη επί τρία χρόνια η διάθεση του 50% της παραγωγής των καπνών ανατολικού τύπου και σε τιμές που παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις: «Θεωρούμε ότι αυτό θ’ αποτελέσει κίνητρο για πολλούς παραγωγούς και στον νομό μας να στραφούν ξανά προς της καπνοκαλλιέργεια που είχαν αφήσει κατά την περίοδο 2004 – 2005 με την εφαρμογή της ΚΑΠ. Ήδη διαφαίνεται αυτή η τάση σε επαφές μας με παραγωγούς εξαιτίας και των καλών τιμών που παρουσιάζει το προϊόν» , επισημαίνει ο κ. Ταρενίδης. Να σημειώσουμε ότι από την τόνωση της καπνοκαλλιέργειας – όπως είναι εύλογο – ωφελείται και η μεταποίηση, δηλαδή η ΣΕΚΕ η οποία είναι κατά 97 – 98% εξαγωγική εταιρεία (εξάγει σε 28 χώρες). Παράλληλα βέβαια ωφελείται και ο κλάδος των καπνεργατών που λόγω της ραγδαίας μείωση της καπνοκαλλιέργειας μετά την εφαρμογή της ολικής αποσύνδεσης καταγράφει μεγάλα ποσοστά ανεργίας.
Πασχαλίδης, καπνοπαραγωγός: «Απ’ την πλευρά μας θα πάρουμε… τα μολύβια και θα δούμε τι μας συμφέρει και τι όχι»
Απ’ την πλευρά τους όμως οι καπνοπαραγωγοί εξετάζουν με σκεπτικισμό τη συμφωνία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης εκτιμά ότι τίποτε δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στον τομέα του καπνού γιατί αυτό που ενδιαφέρει τον παραγωγό είναι να δει τι αποδόσεις θα έχει: «Ούτως ή άλλως η Philip Morris πάντα έπαιρνε το 80% της ελληνικής παραγωγής. Αυτό απλά επισημοποιήθηκε με μια διακρατική συμφωνία. Απ’ την πλευρά μας θα πάρουμε… τα μολύβια και θα δούμε τι μας συμφέρει και τι όχι. Ο καπνός αφήνει λεφτά σαν συμπληρωματική καλλιέργεια όμως έχει πολύ δουλειά και πρέπει να καλλιεργείς πολλά στρέμματα. Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή η καλλιεργήσιμη γης είναι πολύ μικρή όμως υπάρχουν παράπλευρες ωφέλειες όπως το γεγονός ότι απασχολείται όλη η οικογένεια και συγκρατείται ο πληθυσμός Πάντως μ’ όλη αυτή την ανεργία και την κρίση υπάρχουν πολλοί νέοι που βλέπουν το μέλλον τους μέσα από την αγροτική και ξαναγυρνούν σε καλλιέργειες και παραγωγές που θεωρούνται παραδοσιακές. Και ο καπνός ιδιαίτερα για την Ξάνθη είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια».
3.000 καπνοπαραγωγοί στην Ξάνθη
Να σημειώσουμε ότι στην ομάδα Καπνοπαραγωγών Ξάνθης είναι ενταγμένα μέλη 3.000 καπνοπαραγωγοί ενώ πριν το 2004 που άρχισε να εφαρμόζεται η ΚΑΠ ήταν 4.000. ¨Όπως είναι γνωστό μέχρι το 2010 έπαιρναν επιδοτήσεις ασχέτως αν καλλιεργούσαν ή όχι ενώ από το 2010 και για 3 χρόνια έως και το 2013) λαμβάνουν ένα μέρος από το 50% που τους έχουν αφαιρεθεί μόνο αν έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους.
 
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία


Ο όμιλος θα δαπανήσει συνολικά 200 εκατ. ευρώ για την αγορά περίπου 40.000 τόνων καπνών ανατολικού τύπου η καλλιέργεια των οποίων θα συνεχίσει να γίνεται με όρους συμβολαιακής γεωργίας. Σε βάθος τριετίας, οι συνολικές ποσότητες που θα αγορασθούν φτάνουν τους 40.500 τόνους (13.500 τόνοι ετησίως) καπνών ανατολικού τύπου (κυρίως μπασμά και Κατερίνης), 25% περισσότερους από όσους αγοράσθηκαν την περίοδο 2010-2012.
Η τιμή θα είναι προσυμφωνημένη και αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα φετινά επίπεδα όπου, αναλόγως της ποιότητας και της επεξεργασίας, ξεκινούσε από τα 2,30 ευρώ και ξεπερνούσε τα 6,40 ευρώ το κιλό, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4,37- 4,40 ευρώ το κιλό.
 
Προϋποθέσεις για την ένταξη των καλλιεργητών στη συμφωνία


Η Philip Morris θα δαπανήσει συνολικά 200 εκατ. ευρώ και η καλλιέργεια θα συνεχίσει να γίνεται –όπως και σήμερα- με όρους συμβολαιακής γεωργίας. Οι καλλιεργητές για να ενταχθούν στη συμφωνία θα πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Να έχουν ενταχθεί οι καλλιέργειές τους σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
-Να ακολουθούν καλές γεωργικές πρακτικές στο χωράφι (για παράδειγμα, χρήση πιστοποιημένου σπόρου).
-Τα καπνά να μην είναι μεταλλαγμένα και να μην απασχολούνται στα καπνοχώραφα ανήλικοι.
Στη συμφωνία εμπλέκονται οι τρεις μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού στην Ελλάδα: η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), η Μιχαηλίδης και η Μισσιριάν, που σήμερα απορροφούν σχεδόν το σύνολο της ελληνικής παραγωγής καπνόφυλλων και εν συνεχεία το εξάγουν σε Βαλκάνια, Ευρώπη και χώρες της Ασίας. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα αγοράζουν τα καπνά από τους παραγωγούς, θα τα μεταποιούν τηρώντας συγκεκριμένες ποιοτικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θέτει η πολυεθνική και εν συνεχεία θα τα μεταπωλούν στην Philip Morris.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…