Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οδιοιπορικό μνήμης στην ιστορική Αρμενία

Οδιοιπορικό μνήμης στην ιστορική Αρμενία

0
armen_ekdilosi_02_2013-empros

Εκδήλωση του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Ξάνθης

Κουήν Μινασιάν: Όσο η γενοκτονία των Αρμενίων δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η γενοκτονία συνεχίζεται. Ελπιδοφόρες φωνές από την Τουρκία
     
Ένα ταξίδι στο χρόνο…μια νοερή και ψυχική μεταφορά στη γη των προγόνων τους μέσα από ένα οδοιπορικό σε πόλεις της Τουρκίας που κάποτε κατοικούσαν Αρμένιοι όπως και ένα συνονθύλευμα φυλών αποτελούμενο από Έλληνες , Αρμένιους Χετταίους Ασύριους και Σουμέριους είχε την ευκαιρία να βιώσει η Αρμενική Κοινότητα του νομού μας χάρις στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρμενικής Εκκλησίας Ξάνθης. Καλεσμένη της εκδήλωσης και οδηγός στο οδοιπορικό της μνήμης η κα Κουήν Μινασιάν εκπαιδευτικός και συγγραφέας, η οποία μέσα από φωτογραφικό υλικό από τις πόλεις της Ανατολίας και της Ιστορικής Αρμενίας ζωντάνεψε το συναισθηματικό της βίωμα.  
Όσο η γενοκτονία των Αρμενίων δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η γενοκτονία συνεχίζεται
«Ήρθε να μας μεταφέρει τις εμπειρίες της από το οδοιπορικό της στις πόλεις της Ιστορικής Αρμενίας που είναι κατεχόμενες απ την Τουρκία», σημείωσε η κα
Σινορίκ Μπαλατιάν πρόεδρος του Δ.Σ. του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Ξάνθης
Η κα Κουήν Μινασιάν μιλώντας στο «Ε» λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση τόνισε: «Κουήν Μινασιάν» αναφέρει στην προσπάθειά της να κρατήσει ζωντανή την ταυτότητα της καταγωγής της αλλά και να παλέψει για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία που αποτελεί ένα ηθικό χρέος γι όλους του Αρμενίους: «Ξεκίνησα με την λαογραφία με τα αρμένικα παραμύθια και τα μετέφρασα στα ελληνικά (εκδόσεις Απόπειρα). Πήρα συνεντεύξεις από παππούδες και γιαγιάδες και έμαθα για όλη την θηριωδία που ζήσανε. Αυτό με παρακίνησε να δω τα μέρη που έγιναν οι σφαγές και οι διώξεις όλων των μειονοτήτων Όσο και αν έχουν ακόμη και απ’ την κρατική μεριά γίνονται προσπάθειες να σβήσουν τα ίχνη όλων των άλλων πολιτισμών των Ελληνικών των Αρμενικών των Ασσυρίων των Χετταίων παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλά μνημεία που αποδεικνύουν την ύπαρξή μας εκεί. Εκτός από την ανθρώπινη γενοκτονία γίνεται και μια πολιτιστική γενοκτονία μέχρι σήμερα στην Τουρκία. Όσο η γενοκτονία δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία η γενοκτονία συνεχίζεται…»
Στην Τουρκία δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν δικαιοσύνη
Όπως ανέφερε η κα Μινασιάν το 1895 σφαγιάστηκαν από το Τουρκικό κράτος 315.000 Αρμένιοι και το 1915 1.5 εκ. Αρμένιοι όπως και 750.000 Πόντιοι, εκατοντάδες χιλιάδες Ασσύριοι , Χετταίοι και Σουμέριοι: «Η προσπάθεια του τουρκικού κράτους από την Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι και σήμερα είναι να σβήσουν τα ίχνη όλων αυτών των λαών. Θέλουν να τους εκτουρκίσουν. Αρμένιοι Έλληνες Πόντιοι και Ασσύριοι έχουμε ένα κοινό αγώνα… Διεκδικούμε το ίδιο πράγμα, την αναγνώριση των γενοκτονιών των λαών μας».
Το ελπιδοφόρο είναι – σύμφωνα με την κα Μινασιάν ότι κάτι αλλάζει στην Τουρκία και ότι «ακούγονται πολλές φωνές και Τούρκων που θέλουν την αλήθεια και ζητούν δικαιοσύνη και ισότητα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου θρησκείας ή καταγωγής και αυτό είναι αισιόδοξο. Είναι μικρός ο αριθμός στους αλλά ισχυρή η φωνή τους».  
2500 οι Αρμένιοι της Ξάνθης
Τέλος να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρμένικης Κοινότητας κ, Καραογλανιάν Τακβόρ ο πληθυσμός της Ξάνθης ανέρχεται σε 2.500. Συγκεκριμένα είναι αυτοί που ήρθαν το 1922 και είναι 15 οικογένειες καθώς επίσης και αυτοί που είναι πρόσφυγες και ήρθαν το 1992.    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Φεστιβάλ ΦΑΕΡΟΠ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δράσεων με δημόσιες εκδηλώσεις, διαλόγους και προτάσεις για τ…