Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η «Αθηνά» ανοίγει το δρόμο για Πάρκο Τεχνολογίας στην Ξάνθη

Η «Αθηνά» ανοίγει το δρόμο για Πάρκο Τεχνολογίας στην Ξάνθη

0
athina_02_2013-empros

Εγκρίθηκε ποσό 520.000 ευρώ για εξοπλισμό στο Κέντρο Έρευνας που λειτουργεί μια 10ετία

Την απόφαση επέδωσαν Γιαννακίδης – Καραλίδης. Ένα υπερσύγχρονο κτίριο με 25 ερευνητές. Επιζητούν άνοιγμα στις επιχειρήσεις και την κοινωνία

«Χαράς ευαγγέλια» για το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ένα από τα τρία που λειτουργούν στη χώρα και συγκεκριμένα σε Αθήνα – Πάτρα και Ξάνθη και το μοναδικό σε επίπεδο περιφέρειας, το οποίο έχει μια 10ετή παρουσία στην Ξάνθη ως Ινστιτούτο Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (Ι.Π.Ε.Τ.). Ο περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη που επισκε΄φτηκαν το κτίριο την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί, επέδωσαν στον διευθυντή και στον αν. διευθυντή του Κέντρου κ. Ιωαννίδη και Τσιρλιγκάνη αντίστοιχα, την απόφαση ένταξης του εξοπλισμού του Κέντρου στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας με χρηματοδότηση 520.000 ευρώ ενώ όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης σύντομα θα υποβληθεί το τεχνικό δελτίο για την έγκριση ποσού ύψους 1 εκ. ευρώ που θα διατεθεί για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Κέντρου. Όπως ειπώθηκε τόσο από τον κ. Γιαννακίδη όσο και τον κ. Καραλίδη στόχος είναι το κέντρο «Αθηνά» ν’ αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» για την δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας με έδρα την Ξάνθη.  
Η «Αθηνά» σ’ ένα μεγάλο υπερσύχρονο κτίριο
Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο «Αθηνά» στεγάζεται σ’ ένα υπερσύγχρονο κτίριο που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση 3,5 – 4 εκ ευρώ από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Έχει όλες τις υποδομές οι οποίες διαμορφώνουν ένα επιστημονικό περιβάλλον παρέχοντας τη δυνατότητα σε ερευνητές υψίστης ποιότητας και παγκοσμίου εμβέλειας να κάνουν την έρευνα στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών αλλά και έρευνες περιβαλλοντικές, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως επίσης και έρευνες που συνδέονται με την παραγωγή και τον αγροτικό χώρο αφού υπάρχουν οι εργαστηριακές υποδομές και η τεχνογνωσία Αυτή την στιγμή απασχολούνται 25 ερευνητές όμως μακροπρόθεσμα επιζητείται η στελέχωση με 10 ακόμη όπως επίσης και η διεύρυνση τους πεδίου δραστηριοποίησής του με διασύνδεση με την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο.  
Στο προσκήνιο το όραμα για δημιουργία Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας
Η αναγκαιότητα ύπαρξης του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» καλύπτει μια σειρά από κοινωνικές ανάγκες που αφορούν την έρευνα, την τεχνολογία, την πληροφορική αλλά και εφαρμοσμένες έρευνες στην παραγωγική διάθεση της περιοχής και την εναρμόνιση με τα παραγωγικά πρότυπα της περιφέρεια ΑΜΘ. Η ΑΜΘ θα συνδράμει στην αναβάθμιση του συγκεκριμένου Κέντρου για να καλύψει και τις προσδοκίες της κοινωνίας και την έρευνα που θέλει να επιδείξει το κέντρο Με την παρουσία του ΔΠΘ και της Πολυτεχνικής Σχολής συνάδει, σχηματοποιεί και μορφοποιεί μια πρόταση για να καταστεί η Ξάνθη ένα Τεχνολογικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχουν γίνει οι απαραίτητες διεργασίες σε επίπεδο μελετητικό με στόχο να καταστεί η Ξάνθη στην επόμενη προγραμματική περίοδο Κέντρο Τεχνολογικό που θα κυριαρχεί η γνώση, η έρευνα και η τεχνολογία», επεσήμανε ο κ. Γιαννακίδης επιδίδοντας την απόφαση ένταξη στον κ. Γιάννη Ιωαννίδη, Πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και διευθυντή του Ινστιτούτου στην Αθήνα και στην Ξάνθη.
Ο κ. Καραλίδης αναφέρθηκε στο όραμά του: Φιλοδοξούμε μέσα από το κτίριο αυτό να βάλουμε ένα λιθαράκι για το μεγάλο στόχο που είχαμε από πολύ νωρίτερα για το Τεχνολογικό Πάρκο της περιοχής. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να συνδέσουμε την έρευνα με την παραγωγή και την τεχνολογία. Θα υπάρξουν πολύ εξειδικευμένες επιστημονικές έρευνες υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας για την περιοχή μας αλλά και θα αναδείξουμε με κέντρο την Ξάνθη, την περιφέρειά μας ως ένα παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας».  
Το Κέντρο προσβλέπει σε συνεργασίες με τις επιχειρήσεις
Σε δηλώσεις του ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε: «Είναι ευτύχημα γιατί η περιφέρεια ΑΜΘ έχει πολλές ευκαιρίες τις οποίες μπορεί η έρευνα και τα αποτελέσματα της τεχνολογικής μας προσπάθειας να αναδειχθούν και να έχουν αντίχτυπο σ’ όλη την κοινωνία και στο δημόσιο βίο και στη βιομηχανία. Η ένταξη αυτή είναι ένα εφαλτήριο, το τελευταίο βήμα του χτισίματος του κτιρίου και μας δίνει την ώθηση για την επόμενη ενίσχυση. Κύριο ζητούμενο για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι ν’ αναπτύξουμε μαζί με την περιφέρεια στρατηγικές κατευθύνσεις σε ερευνητικό και τεχνολογικό επίπεδο».
Ο αν. διευθυντής του Ινστιτούτου στην Ξάνθη κ. Νέστορας Τσιρλιγκάνης αν. διευθυντής του Ινστιτούτου στην Ξάνθη δήλωσε ότι το Κέντρο προσβλέπει στο μέλλον σε μια μεγαλύτερη συνεργασία με την περιφέρεια αλλά και ένα άνοιγμα στις επιχειρήσεις παραδεχόμενος ότι υπάρχει υστέρηση ως προς αυτό. Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή οι έρευνες που πραγματοποιούν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , ΕΣΠΑ, από την περιφέρεια και εν μέρει και ιδιωτικοί φορείς: «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στην περιοχή: «Η τεχνογνωσία που υπάρχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα άλλα πεδία όπως στην παραγωγή, στην γεωργική παραγωγή και σ’ άλλους τομείς. Το κτίριο έχει κατάλληλους εργαστηριακούς και μπορεί να φιλοξενήσει εταιρείες για το ξεκίνημά τους. Είναι πρόθεσή μας, όμως υπάρχει περιορισμένη σχέση με τις επιχειρήσεις της περιοχής. Προσβλέπουμε σε περισσότερες συνεργασίες».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…