Νέα αύξηση των αντικειμενικών, επέκταση του συστήματος σ’ όλους τους δήμους και νέους φόρους ετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών
«Μισείς κάποιον… γράψ’ του το σπίτι σου…», το νέο ανέκδοτο!
+40% οι αντικειμενικές -40% οι πραγματικές αξίες των ακινήτων
Το οριστικό «τετέλεσθαι» στην κτηματαγορά αναμένεται να δώσει η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επέκτασή τους σ’ όλους τους δήμους καθώς εκτός από την αύξηση της φορολογητέας αξίας των εκτάσεων και των κτισμάτων λόγω της ένταξής τους στο αντικειμενικό σύστημα. Επιπρόσθετα όμως και η κατάργηση του αφορολόγητου στην ακίνητη περιουσία και η φορολόγησή της από το ένα ευρώ, όπως εκτιμούν στελέχη της κτηματαγοράς που συμπεριλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών αντί να δώσει κίνηση στην κτηματαγορά θα της δώσει το τελειωτικό «χτύπημα» καθώς έρχεται νέο μπαράζ φόρων που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών βυθίζοντας σε μια ατέρμονη περιδίνηση την αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα μια σειρά από φόρους και τέλη θα αυξηθούν και σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικής παροχής, τέλη έκδοσης οικοδομικών αδειών, τεκμήρια διαβίωσης κατοικιών και δεκάδες άλλοι φόροι.
Ανέκδοτο: «Μισείς κάποιον… γράψ’ του το σπίτι σου…»
Με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την κατάσταση στην κτηματαγορά αλλά και σ’ αυτή που έχουν περιέλθει ιδιοκτήτες ακινήτων ένα νέο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους σχετικούς κύκλους: Το ανέκδοτο λέει ότι «αν μισείς κάποιον …γράψ’ του το σπίτι σου». Αυτό που κάποτε ήταν δώρο τώρα έχει γίνει …κατάρα λόγω των πολλών και δυσβάσταχτων φόρων που συνοδεύουν την αγορά ή την κατοχή ενός ακινήτου που πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται στο δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα ή να το βγάλουν στο σφυρί ή να πάνε…φυλακή αφού έτσι κι αλλιώς η αγορά ακινήτων είναι πολύ πεσμένη και δεν μπορούν να το πουλήσουν ή να το ενοικιάσουν ώστε να βγάλουν τα χρήματα για να πληρώσουν τους φόρους.
+40% οι αντικειμενικές -40% οι πραγματικές αξίες των ακινήτων
«Γεγονός και όχι ανέκδοτο», επισημαίνει ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνει το αφορολόγητο όριο στην πρώτη κατοικία και ότι δεν πρέπει ν’ αυξηθούν άλλο οι αντικειμενικές αξίες καθώς όπως λένε τα στοιχεία την τελευταία 5ετία από όταν δηλαδή ξεκίνησε η πτώση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων αυτές έχουν αυξηθεί 2 φορές και τώρα έχουν φτάσει στο 40% ενώ αντίστοιχα υπάρχει 40% μείωση στις πραγματικές τιμές των ακινήτων και άρα εξίσωση των αντικειμενικών με των πραγματικών τιμών λόγω της χαμηλής ζήτησης.
«Ποτέ οι αντικειμενικές αξίες δεν ήταν τόσο κοντά στις πραγματικές στην ελληνική κτηματαγορά. Κι αυτό είναι θετικό…μόνο που οι φόροι που έχουν επιβληθεί και έχουν επιβαρύνει τα ακίνητα έχουν καταστήσει ασύμφορη την αγορά τους. Τελικά οι Γερμανοί με την τρόικα και τα μνημόνια επέβαλλαν αυτό που ήθελαν. Να συρρικνωθεί η ιδιοκτησία στην Ελλάδα όπως είναι στη Γερμανία.
Τι χρειάζεται: Σταθερό φορολογικό σύστημα και στεγαστικά από τις τράπεζες
Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηνικολάου το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή της στιγμή η κτηματαγορά που επιδεινώνει τη δυσχερή της θέση είναι η απουσία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος: « Και να έχει κάποιος ν’ αγοράσει διστάζει καθώς δεν ξέρει τι φόρους θα κληθεί να πληρώσει. Μας ρωτούν και δεν ξέρουμε ν’ απαντήσουμε…». Επιπρόσθετα – όπως σημειώνει – το δεύτερο που χρειάζεται για να «πάρει μπρος» η κτηματαγορά είναι ν’ «ανοίξουν» οι τράπεζες την χορήγηση στεγαστικών δανείων με μια νέα βάση κριτήριων και προϋποθέσεων.
Τι ετοιμάζουν για τα ακίνητα
Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου της Κυριακής, για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 3 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να εφαρμοστούν τα ακόλουθα «τρικ»:
1. Εντός σχεδίων πόλεων τα οικόπεδα
Η φορολόγηση των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους! Για τα ακίνητα αυτά δεν θα ισχύει το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ. Έτσι, ακόμα και ένας φορολογούμενος που κατέχει μόνο ένα οικόπεδο θα πληρώνει φόρο, ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωνε τίποτε. Όμως, το μέτρο της φορολόγησης των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων από το πρώτο ευρώ της αξίας τους θα είναι ακόμη πιο απεχθές για όσους φορολογούμενους κατέχουν σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων μονοκατοικίες, οι οποίες συνοδεύονται πάντοτε και από οικόπεδα. Μπορεί για τη μονοκατοικία να πληρώσουν έναν μικρό φόρο ή να μην πληρώσουν καθόλου φόρο λόγω της αφαίρεσης του αφορολογήτου των 50.000 ευρώ, αλλά για το οικόπεδο θα κληθούν να καταβάλουν σχετικά πολύ μεγάλο φόρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερος και από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών! Το κόλπο της φορολόγησης της αξίας των οικοπέδων από το πρώτο ευρώ εφαρμόστηκε με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που επεβλήθη τη διετία 2008-2009 με νόμο που προώθησε στη Βουλή στις αρχές του 2008 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης.
2. Κτίσματα άνω των 200.000 ευρώ
Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης, αυξημένων σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα, για κτίσματα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Τα κτίσματα, εντός ή εκτός σχεδίου, που κατέχει κάθε φορολογούμενος εφόσον υπερβαίνουν σε συνολική αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ, θα φορολογούνται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,3% έως 1,5%, ενώ σήμερα στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ισχύουν για τα ακίνητα αυτά συντελεστές κλιμακούμενοι από 0,2% έως 1%.
3. Κατάργηση ελάχιστου ορίου
Η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 27 ευρώ μέχρι το οποίο δεν προβλέπονται σήμερα βεβαίωση και είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας! Οι ισχύουσες διατάξεις για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες θα καταργηθούν, προβλέπουν ότι, εάν ο φόρος αυτός είναι κάτω από τα 27 ευρώ, δεν βεβαιώνεται και ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται. Το όριο αυτό εξετάζεται να καταργηθεί πλήρως ή να μειωθεί στα 9-10 ευρώ, ώστε να εισπράττονται ακόμη και μικροποσά από εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες.
4. Αντικειμενικές αξίες
Η εφαρμογή ενός νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτεια της χώρας, μέσω του οποίου οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, το οποίο στοχεύει στην εξίσωση των αξιών αυτών με τις πραγματικές τιμές της αγοράς κρύβει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, καθώς θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζουν ότι η μείωση των εμπορικών τιμών των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μηδένισε την «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο αυξήσεων στις αντικειμενικές!
5. Εκτάσεις εκτός σχεδίου
Η επιβολή ενός φόρου με ξεχωριστή κλίμακα σε όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους κ.λπ.). Οι εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις απαλλάσσονται μέχρι σήμερα από την επιβολή φόρου. Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος ενιαίας φορολόγησης θα επιβαρύνονται με φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται αυτοτελώς, με ξεχωριστή κλίμακα και χωρίς αφορολόγητο όριο για όσους ιδιοκτήτες δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr