Σχόλια 02-02-2013

0

Ο Μπερλουσκόνι θα πληρώνει τον μήνα 3 εκατομμύρια…διαστροφή!
Θωμάς Βουγιουκλής    

Υπόθεση ΕΒΖ – ΣΕΚΑΠ  


Προτελευταία περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος η Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως και ακολουθεί η ΣΕΚΑΠ και κλείνει ο φάκελος για το νομό μας.
Τίποτε απ’ ότι δημιούργησε ο αείμνηστος Αλ. Μπαλτατζής δεν θα υπάρχει με τη μορφή που τα έστησε ο ίδιος πριν χρόνια, εκτός της ΣΕΚΕ, κι αυτή επιβίωσε γιατί είναι εμπορική και το προσωπικό που απασχολούσε ήταν εποχιακό.
Τίποτε Συνεταιριστικό λοιπόν στο νομό δεν θα υπάρχει σε λίγο. Κακό αυτό; Εν μέρει ναι, διότι με άλλο προσανατολισμό ξεκίνησαν όλα αυτά και σε άλλο κατέληξαν.
Βέβαια, υπάρχει η αιτία του κακού. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την κακή επιλογή ανθρώπων στις διοικήσεις των εταιρειών και η κομματική εμπλοκή τους. Αυτά τα δύο κατέστρεψαν το οικοδόμημα και το οδήγησαν σταδιακά στο κλείσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση στην ιδιωτικοποίηση που με αγωνία περιμένει η ΕΒΖ και η ΣΕΚΑΠ.
Κι ας μην κρυβόμαστε και ας μην έχουν αυταπάτες οι εργαζόμενοι: Εάν δεν ιδιωτικοποιηθούν, εδώ που έφτασαν θα κλείσουν.
Τώρα, αν θέλουν κάτι άλλο οι εργαζόμενοι, αυτό είναι επιθυμία, όχι πραγματικότητα.
«Ε»      

Εσωτερικό θέμα  


Πρόσφατα έγινε αλλαγή του προσώπου του Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης.
Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ήταν ενημερωτικό και κάλυπτε την αλλαγή που έγινε στον επικεφαλής.
Μετά από επτά χρόνια γόνιμης θητείας αντικαταστάθηκε ο Φαΐκ Καράνταη. Ο οποίος κατά γενική ομολογία έβαλε μια τάξη στην ακίνητη περιουσία, τίμησε τους δωρητές, έφτιαξε βρύσες προς τιμήν τους, ειδικές θρησκευτικές εκδηλώσεις γι’ αυτούς και άλλα πολλά.
Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και έγινε η αντικατάσταση. Εάν αυτή έγινε με τον τρόπο που έπρεπε, εάν έπρεπε να τηρηθούν κάποια προσχήματα και δεν τηρήθηκαν όπως ισχυρίζεται ο Φαΐκ Καράνταη, αυτά είναι θέματα εσωτερικά που εν καιρώ θα διευθετηθούν και δεν αφορούν άμεσα την κοινωνία.
Σημασία έχει ότι ο αποχωρήσας υπήρξε σωστός, εργατικός, έντιμος και δημιουργικός. Ως εκ τούτου ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο.
«Ε»  

Αλάθητο


Πιο καθαρός είναι αυτός που πλύθηκε από αυτόν που δεν λερώθηκε ποτέ.
Οδ. Ελύτης. Για την αντιγραφή Ο σχολιαστής.      

Πρώτοι στη φορολογία  


Ανάμεσα στα αρνητικά της χώρας μας για επενδύσεις, είναι ο υψηλός εταιρικός φόρος. Όταν μάλιστα γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερο φόρο. Και περιμένουμε μετά ανάπτυξη και επενδύσεις.
Μάλιστα, στα Βαλκάνια, η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία του υψηλού εταιρικού φόρου, όπως και πρωταθλήτρια και στους έμμεσους, δυστυχώς.
Και για να μην μιλάμε μόνο με λόγια, η χώρα μας βρίσκεται στο 26%, η Τουρκία στο 20%, η Κύπρος στο 10%, όσο και η Βουλγαρία επίσης.
-Άγρια φορολογία στο επιχειρείν στη χώρα μας για ν’ αυξηθούν τα έσοδα βεβαίως, για να πληρωθούν οι τρύπες του δημόσιου τομέα.
«Ε»    

Τα φανάρια της Μεσολογγίου  


Για τρίτη συνεχή εβδομάδα παραμένουν νεκρά τα φανάρια της οδού Μεσολογγίου στη διασταύρωση με τη Σάρδεων.
Ναι μεν, οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν σφοδρές και προκάλεσαν ζημιές στα φανάρια σε διάφορα σημεία της πόλης, όμως έχουν περάσει πολλές μέρες και οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί όλες.
Και επιμένουμε στα φανάρια της Μεσολογγίου γιατί είναι στην είσοδο της πόλης και τις πρωινές ώρες η κίνηση λεωφορείων και αυτοκινήτων από τα ορεινά χωριά είναι αυξημένη, ενώ επιπλέον κινούνται πολλά αυτοκίνητα και προς τα σχολεία της περιοχής με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κομφούζιο με την απουσία φαναριών.
-Κύριε Αντιδήμαρχε πότε θα αποκατασταθεί επιτέλους το πρόβλημα;    

Ρακιντζής: Ιδού το πορτρέτο του διεφθαρμένου δημοσίου υπαλλήλου  


Απόλυτα περιγραφικός, με σχεδόν μυθιστορηματικό τρόπο, ο Λέανδρος Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης περιγράφει το πορτρέτο του διεφθαρμένου υπαλλήλου και την ομερτά.
Σε συνέντευξή του αναφέρει:«Χωρίς να είναι κανόνας, από τα στοιχεία προκύπτει: έχει 20 με 25 χρόνια υπηρεσίας, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι υψηλά στην ιεραρχία. Γνωρίζει τους κανόνες, δεν φοβάται τίποτα επειδή είναι στα όρια της συνταξιοδότησης. Ώσπου να τον πιάσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα έχει πάρει τη σύνταξή του. Εξάλλου, ένα ποινικό δικαστήριο κάνει επτά με οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Επιπλέον, πολλά εξαρτώνται από την πρώτη τοποθέτηση του δημοσίου υπαλλήλου. Εάν πέσει σε γραφείο αδιάφορο ή με λαμόγια, θα χαλάσει κι αυτός. Ιδίως στην επαρχία υπάρχει μια ομερτά. Αλληλοϋποστηρίζονται. Γι’ αυτό υπογραμμίζω ξανά και ξανά ότι πρέπει να επανέλθει το κώλυμα της εντοπιότητας. Ο εφοριακός, ο πολεοδόμος, ο αστυνομικός δεν πρέπει να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους».        

Ο δήμαρχος και ο Βορίδης…


Στην προσπάθεια μας να αιτιολογήσουμε την επιλογή του δημάρχου Ξάνθης να παραμείνει πρόεδρος την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έστω και προσωρινά ενώ δεν έκανε το ίδιο με την Οικονομική Επιτροπή οδηγούμαστε σε δύο συμπεράσματα:
Είτε ο δήμαρχος αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής επειδή έχει κάποιους λόγους ή γιατί δεν βρίσκει κάποιον καταλληλότερο από το ίδιο. Όμως θεωρώ ότι δεν είναι τίποτε απ’ τα δυο. Απλά είπε «δε βαριέσαι ειδικά τώρα που έφυγε ο Βορίδης ας μείνω πρόεδρος μέχρι να βαρεθώ και μετά βλέπουμε…».
Γιατί αν ήταν ο Βορίδης στην Επιτροπή ο δήμαρχος δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν πρόεδρος. Είναι θέμα χημείας…
Μ.Ξ.    

Καραλίδης για Κοντό


Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Φώτη Καραλίδη στον Αλέκο Κοντό. Θα’ λεγε κανείς ότι τον «λιβάνισε» . Είπε ότι ήταν όραμά του και όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που το ενέταξε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Όχι ότι είπε ψέματα, έτσι είναι…Αλλά δεν είπε όλη την αλήθεια…Γιατί άλλος το πρωτοξεκίνησε και αυτός είναι ο πρώην νομάρχης Γιώργος Παυλίδης. Μετά ήρθε ο κ. Κοντός και αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Κοντός αλλά το γνωρίζει και ο κ. Καραλίδης και όμως καμιά αναφορά στον Παυλίδη.
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια….
Μ.Ξ.    

Για τη Θεσσαλονίκη στη Θεσσαλονίκη ο κ. Εξάρχου  


Στη συμπρωτεύουσα βρέθηκε ο γνωστός ιστοριοδίφης της Ξάνθης Θωμάς Εξάρχου στις 30 Ιανουαρίου για την παρουσίαση δύο βιβλίων του, που σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε η εξ αναβολής εκδήλωση (λόγω της κατάληψης του κτιρίου από τους εργαζομένους) και εκεί παρουσιάστηκαν τα βιβλία: «Θεσσαλονίκη 1912: η καθημερινή ζωή και ιστορικά στοιχεία», 590 σελίδων και «Η παληά Σαλονίκη του Χρήστου Γουγούση, οι αναμνήσεις μου». Για τα βιβλία μίλησε ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ενώ για τον ίδιο τον κ. Εξάρχου ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η μαζική ανταπόκριση των ξανθιωτών της Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσαν την πλειονότητα του ακροατηρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ζεστό και φιλικό κλίμα και είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Ε.Δ.    

Αναβολή  


Αναβλήθηκε η δίκη των δύο εργαζομένων του ΕΒΕ Ξάνθης που διώκονται για την υπόθεση πλαστογραφίας εγγράφου που είχε σχέση με τη βαθμολογική κατάσταση υπαλλήλου. Η υπόθεση αναμενόταν να δικαστεί χθες ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, αλλά πήρε αναβολή, λόγω ωραρίου και ορίστηκε να εκδικαστεί τον Μάρτιο.
Οι δύο εργαζόμενοι διώκονται για πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση, , υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και ηθική αυτουργία στα δύο παραπάνω αδικήματα.
Ε.Δ.  

Ερωτήματα για τις φήμες  


Τελικά καμία αλλαγή δεν προκάλεσε στην Πολυτεχνική της Ξάνθης, το σχέδιο «Αθηνά» για τα ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ, όπως καταγράφεται και σε σημερινό ρεπορτάζ του «Ε». Μπορεί να ανακουφίστηκαν ακαδημαϊκοί και φοιτητικοί κύκλοι του τμήματος από την εξέλιξη αυτή, καθώς η αγωνία του είχε εκφραστεί και με ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης του τμήματος, ωστόσο με ερωτηματικό θα παραμείνει η διάχυτη φημολογία που επαναλαμβανόταν αναφορικά με υπό εξέταση περίπτωση κλεισίματος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Όσοι βέβαια είχαν μιλήσει σε δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, όπως ο πρόεδρος του τμήματος και ο πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών του ΔΠΘ κ. Καραμπίνης είχαν εκδηλώσει την έκπληξή τους, αλλά και την πεποίθηση ότι το τμήμα είναι δυναμικό και θα συνεχίσει τη λειτουργία του χωρίς απώλειες.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …