Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Θα «σώσει» το αρδευτικό η διαχειριστική μελέτη υδάτων;

Θα «σώσει» το αρδευτικό η διαχειριστική μελέτη υδάτων;

0
nestos_001-empros

Ικανοποίηση φορέων από τις συναντήσεις στην Αθήνα για το αρδευτικό.
Ο υπ. Γεωργίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και την εισηγήτρια του ΣτΕ

Στις 15 Απριλίου η διαχειριστική μετέλη Υδάτων που υποστηρίζει το έργο
Επιθυμητή η αναβολή της δίκης για τον Ιούνιο. Απόσταση κρατά ο Ζεϊμπέκ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών που είχαν οι αρχές της Ξάνθης στην Αθήνα στα πλαίσια της κινητοποίησής τους για το αρδευτικό, η δίκη του οποίου πρόκειται να γίνει στις 6 Φεβρουαρίου στο 5ο Τμήμα του ΣτΕ. Χθες το μεσημέρι είχαν συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ενώ επίσης σημαντική ήταν η συνάντησης που είχαν την Τετάρτη με τον ειδικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Τριάντη Κωνσταντίνο καθώς είναι αυτός που έχει την ευθύνη της ολοκλήρωσης της διαχειριστική μελέτης υδάτων η οποία μπορεί ν’ αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα υπεράσπισης του έργου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μελέτη που αφορά στις λεκάνες απορροής η οποία και δεν υπήρχε παρά το γεγονός ότι το επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία και αποτέλεσε και ένα λόγο που το ΣτΕ προσέφυγε με προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.  
Ελπίδες στη διαχειριστική μελέτη υδάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τριάντης έδωσε τη διαβεβαίωση τους φορείς της Ξάνθης ότι η διαχειριστική μελέτη Υδάτων της ΑΜΘ θα έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί μέχρι της 15 Απριλίου και θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Έτσι οι φορείς προσπαθούν να επιτύχουν μια αναβολή της δίκης μέχρι τον Ιούνιο το αργότερο ώστε να έχουν στα χέρια τους την μελέτη και να χρησιμοποιηθεί στη δίκη. Ο υπουργός κ. Τσαυτάρης δεσμεύτηκε να κάνει μια συνάντηση με την εισηγήτρια και τον πρόεδρο του ΣτΕ ζητώντας την αναβολή μέχρι τον Ιούνιο. Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Γεωργίας. είναι υπέρ του έργου και έχει και νομική εκπροσώπηση στο ΣτΕ.
Να σημειώσουμε ότι τα ραντεβού των αρχών έκλεισε ο βουλευτής ΝΔ κ. Κοντός και συμμετείχαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚκ. Σαλτούρος, ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο κ. Γιώργος Παυλίδης, οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου Τσολακίδης και Χατζηευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Χατζηελευθεριάδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μπεμπεκίδης.
Να σημειώσουμε ότι οι φορείς εκτιμούν ότι αυτές οι συναντήσεις θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και δηλώνουν ικανοποίηση.  
Χ. Ζεϊμπέκ: «Σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο σχεδιασμού και διαχείρισης του έργου»
Διαχώρισε τη θέση του από την κοινή προσπάθεια όλων των τοπικών αρχών να μην χαθεί το έργο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και σε ανακοίνωσή του θεωρεί αντισυνταγματική κάθε πολιτική παρέμβαση επειδή η υπόθεση είναι στο ΣτΕ ενώ εκφράζει σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο σχεδιασμού και διαχείρισης του έργου: «Το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στις πεδιάδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων (Ν. Ξάνθης)» απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία της Ξάνθης εδώ και χρόνια. Σήμερα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα λόγω της επικείμενης εκδίκασης της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και λόγω των συναντήσεων που πραγματοποιούν τοπικοί φορείς με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ασκήσουν πίεση για την πραγματοποίηση του έργου. Επιλέξαμε να μην συμμετέχουμε στις συναντήσεις αυτές, καθώς το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί σε αυτή τη φάση είναι το ΣτΕ, και κάθε πολιτική παρέμβαση στο έργο του είναι ευθέως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Γνωρίζοντας βέβαια τη σημασία της αγροτικής παραγωγής στην τοπική οικονομία, καθώς και το μέγεθος του προβλήματος της υφαλμύρινσης, πιστεύουμε ότι χρήζουν και τα δύο άμεσης αντιμετώπισης, με τρόπο που θα διασφαλίζει μία λύση συνολική, αποτελεσματική και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Ανεξαρτήτως πάντως της απόφασης του ΣτΕ, η μέχρι τώρα ιστορία του έργου δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο σχεδιασμού και διαχείρισής του και αναδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία της διοίκησης και των αρμόδιων φορέων».    
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…