Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αγωνιστικό ραντεβού αγροτών- κτηνοτρόφων σήμερα στο διοικητήριο

Αγωνιστικό ραντεβού αγροτών- κτηνοτρόφων σήμερα στο διοικητήριο

0
agrotis_ktinitrofos-kamvas_copy

Χωρίς τρακτέρ, χωρίς αποκλεισμούς δρόμων

Με αιχμή του δόρατος το φορολογικό και το κόστος παραγωγής    

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες της Ξάνθης, που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πμ στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Οι αγρότες αποφάσισαν την εν λόγω διαμαρτυρία σε συνάντηση το βράδυ της Τρίτης, ενώ συμφώνησαν να αντιδράσουν χωρίς τρακτέρ και χωρίς αποκλεισμούς δρόμων. Άφησαν ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τη Δευτέρα, εφόσον υπάρξει μαζικότητα, με συμβολική κατάληψη του κτιρίου της εφορίας.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμένεται να συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι της Ξάνθης, αν και δεν υπήρξε από αυτούς κινητοποίηση στον ίδιο βαθμό για να μαζικοποιήσουν τη συμμετοχή.
Εκπρόσωποι των αγροτών πάντως, όπως ενημερώνει ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων, θα βρεθούν λίγο νωρίτερα και περίπου στις 9.30 στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, προκειμένου να καταθέσουν ψήφισμα και να ζητήσουν τη στήριξή τους.  
Κοινά αιτήματα από αγρότες-κτηνοτρόφους
Συνοψίζοντας τα αιτήματα και τα κύρια σημεία αγωνίας των αγροτών της Ξάνθης, η συντονιστική επιτροπή, συνέταξε περιληπτικά ένα κατάλογο, προβάλλοντας ως σημεία προτεραιότητας το φορολογικό, αλλά και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.
Συγκεκριμένα, τα αιτήματα των αγροτών είναι: 1) Υλοποίηση του αρδευτικού έργου Ν. Ξάνθης, 2) Αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως οι ψαράδες και οι εφοπλιστές), 3) επιστροφή ΦΠΑ, να παραμείνει στο 11% (και όχι στο 6%), 4) μείωση 50% κόστους αγροτικού ρεύματος, 5) μη φορολόγηση παραγωγικών τεμαχίων, 6) μη αύξηση αγροτικών εισφορών προς ΟΓΑ, 7) δανειοδότηση αγροτών με χαμηλό επιτόκιο (δάνεια κίνησης), 8) μείωση κόστους παραγωγής (σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα) και 9) συνταξιοδότηση αγροτών στα 65.
Οι κτηνοτρόφοι συστρατεύονται στον αγώνα των αγροτών, καθώς τα κύρια ζητήματα είναι κοινά και αφορούν σε μέτρα που πλήττουν και τον κλάδο της κτηνοτροφίας, όπως είναι το φορολογικό, το κόστος παραγωγής και καυσίμων, αλλά και η φορολόγηση γης, με βάση τη νέα νομοθεσία.    
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…