Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς έλεγχο οι μετέπειτα παρεμβάσεις στα κτίρια της Παλιάς Πόλης

Χωρίς έλεγχο οι μετέπειτα παρεμβάσεις στα κτίρια της Παλιάς Πόλης

0
ZOUMPOULIDOU_XATZIGRIGORIOU1-empros

Απλοποιήθηκε η διαδικασία έκδοσης άδειας στον παραδοσιακό οικισμό εξαιτίας της αυτονόμησης της εφορίας νεοτέρων μνημείων Ξάνθης

Εκδήλωση του συλλόγου για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Πόλης, με θέμα τη διαδικασία έκδοσης άδειας και συντήρησης διατηρητέων κτιρίων      

Το ενδιαφέρον τους για την Παλιά Πόλη και τη διατήρηση της αυθεντικότητας των κτισμάτων του οικισμού, οδήγησε το σύλλογο για την προστασία και την αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης στην διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα τη συντήρηση των κτιρίων και τη διαδικασία που ακολουθείται για την ανέγερση και διατήρηση κτισμάτων, με τη συμμετοχή της αρμόδιας Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο λαογραφικό μουσείο παραβρέθηκαν κάτοικοι του παραδοσιακού οικισμού και μηχανικοί της πόλης.  
Σημαντική σύντμηση στη διαδικασία έκδοσης αδειών διατηρητέων κτιρίων
Η πρόεδρος του συλλόγου Παρθένα Ζουμπουλίδου εξήγησε ότι η εκδήλωση είχε διττό σκοπό, αφενός να πυροδοτήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και αφετέρου να δώσει πληροφορίες στους πολίτες που επιθυμούν μικροεπισκευές ή έχουν αγοράσει σπίτι στην παλιά πόλη και θέλουν να το ανακαινίσουν.
Επειδή η παλιά πόλη είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός συνεπάγεται μια σειρά από περιορισμούς και διαδικασίες που καμιά φορά είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές. Για την έκδοση άδειας με τον προηγούμενο καθεστώς απαιτούνταν έως και 2,5 χρόνια, ωστόσο σήμερα την αρμοδιότητα ανέλαβε η εφορία νεοτέρων μνημείων ΑΜΘ που εδρεύει στην Ξάνθη, κι έτσι περιορίζεται η απώλεια χρόνου από τις μετακινήσεις του φακέλου στη Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Ανθή Χατζηγρηγορίου, αν. προϊσταμένη της εφορίας νεοτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Ξάνθης. Όπως εξήγησε: «από το Μάιο του 2011 αυτονομήθηκε η υπηρεσία της Ξάνθης που οργανώνεται και λειτουργεί κανονικά, έχοντας τον έλεγχο εκτός του ιστορικού τόπου και για όλα τα διατηρητέα κτίρια του νομού και της ΑΜΘ. Για το λόγο αυτό η διαδικασία έχει απλοποιηθεί και έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα. Ήδη ο κόσμος είναι αρκετά ικανοποιημένος». Ωστόσο, γραφειοκρατικά κωλύματα παραμένουν, όπως η συναρμοδιότητα που συνεχίζει να έχει με το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Μέχρι σήμερα το ΥΜΠΑΘ έχει χαρακτηρίσει 593 κτίρια α’,β’ και γ’ κατηγορίας, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Χατζηγρηγορίου, θα μπορούσε η διαδικασία μέσω ΥΜΑΘ να καταργηθεί, αφού γίνεται ενδελεχής έλεγχος από τα βήματα που προβλέπονται από το υπουργείο Πολιτισμού.  
Κανείς ελεγκτής για την τήρηση των όρων στην Παλιά Πόλη
Πέρα από το θέμα των αλλαγών επί της διαδικασίας, η κ. Ζουμπουλίδου αναφέρθηκε και στις άστοχες παρεμβάσεις που γίνονται στην Παλιά Πόλη, θέτοντας σε κίνδυνο την εικόνα της αυθεντικότητας και της γραφικότητας στον παραδοσιακό οικισμό. «Δυστυχώς για όσους από μας που «περπατάμε» την Παλιά Πόλη, διαπιστώνουμε καθημερινά άστοχες παρεμβάσεις, από επικαλύψεις όψεων μέχρι τοποθετήσεις κλιματιστικών μηχανημάτων, κεραίες και πιάτα, ακόμη και κλιματοκοστάσια εξωτερικά. Έχω αίσθηση ότι σε μερικά χρόνια από τώρα λίγα στοιχεία θα θυμίζουν παραδοσιακό οικισμό αν πάνε έτσι τα πράγματα», σημείωσε η κ. Ζυμπουλίδου, η οποία ερωτηθείσα για το ποιος είναι αρμόδιος να ελέγχει ανάλογες παρανομίες, απάντησε: «σε μια σειρά άλλες πόλεις με παραδοσιακούς οικισμούς, υπάρχει μία ανεξάρτητη αρχή που εδρεύει μεν στο δήμο, με στόχο τον έλεγχο και την προστασία των διατηρητέων οικισμών», χωρίς βέβαια στην Ξάνθη να υπάρχει κάτι τέτοιο.
Η κ. Χατζηγρηγορίου πρόσθεσε ότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος της μελέτης από την πλευρά της υπηρεσίας κι έτσι δεν είναι τόσο εύκολο οι πολίτες να προβαίνουν σε αυθαιρεσίες. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ελεγκτικός φορέας δεν υπάρχει και η κάθε μεμονωμένη περίπτωση, μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με καταγγελία, είτε στην εφορία νεοτέρων μνημείων, είτε στην πολεοδομία.    
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …