Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας – Κομοτηνής

Χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας – Κομοτηνής

0
arx_komotinis1-empros

Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης και παρουσία πολιτικών αρχών Ξάνθης – Κομοτηνής

«Τα όποια πνευματικά μου εφόδια και τις όποιες εμπειρίες γύρω από την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας διαθέτω τα οφείλω αποκλειστικά στον Μητροπολίτη Ξάνθης!»
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και συγκινησιακή φόρτιση παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών αρχών της Ξάνθης και της Κομοτηνής τελέστηκε κατά τη διάρκεια ενός λαμπρού πολυαρχιερατικού συλλείτουργου – την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου – η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ο οποίος εξελέγη την Πέμπτη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πολλοί Ξανθιώτες αλλά και πολλοί Κομοτηναίοι στην τελετή της χειροτονίας. Μεταξύ άλλων ο υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, ο βουλευτής κ. Κοντός, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Καραλίδης Αρκετά τα λεωφορεία που κατέβηκαν στην Αθήνα για την τελετή. Παρόντα και πολλά μέλη του Συλλόγου Ξανθιωτών της Αθήνας.  
Χειροτονήθηκε μητροπολίτης ο πρωτοσύγκελος της Ξάνθης…
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Νικαίας Αλέξιο, Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, Ξάνθης Παντελεήμονα, Σάμου Ευσέβιο, Λαρίσης Ιγνάτιο, Ζιχνών Ιερόθεο, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, Πατρών Χρυσόστομο, Δημητριάδος Ιγνάτιο, Ατιωλίας Κοσμά, Κοζάνης Παύλο, Νεαπόλεως Βαρνάβα, Κορίνθου Διονύσιο, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Λαγκαδά Ιωάννη, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κύριλλο και Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο.  
Μεγάλη συγκίνηση…
Ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας στον χειροτονητήριο λόγο του, φανερά συγκινημένος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα όποια πνευματικά μου εφόδια και τις όποιες εμπειρίες γύρω από την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας διαθέτω τα οφείλω αποκλειστικά στον Μητροπολίτη Ξάνθης! Απ’ αυτόν διδάχθηκα το μείζον ότι υπάρχω στην Εκκλησία για να ζω για την Εκκλησία και όχι από την Εκκλησία, απ’ αυτόν διδάχθηκα τι θα πεί μοναχός και τι θα πει κληρικός, αλλά και από το παράδειγμα του έμαθα τι θα πει διακονία».
Σε άλλο σημείο ο κ. Παντελεήμων σημείωσε: «Από τον Μητροπολίτη Ξάνθης έμαθα τι είναι αυτό που ζούμε στην Θράκη, μια κοινωνία που διαφέρει ριζικά από άλλες περιοχές. Από τον γέροντα μου, διδάχθηκα ότι η κοινωνία της Θράκης είναι πανέμορφή για την διαφορετικότητα της και αυτή η διαφορετικότητα είναι ευλογία». «Λύγισε» όταν ο Μητροπολίτης Ξάνθης έβγαλε την επισκοπική μίτρα του και τη φόρεσε στο στενό του συνεργάτη. Δεν έκρυψε τη συγκίνησή του και ο Μητροπολίτης Ξάνθης
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας αναφέρθηκε και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας: «Στρέφω με δέος νουν, όματα και διάνοια στο ιερό κέντρο της σταυρωμένης Ρωμηοσύνης! Το μαρτυρικό Φανάρι εκεί όπου διαλάμπει πάναγνο το ανέσπερο φως της αναστάσεως του Γένους των Ορθοδόξων».
Επίσης ο κ. Παντελεήμων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Άγιον Όρος, καταθέτοντας τον σεβασμό του προς την Ιερά Κοινότητα και σε όλους τους Καθηγουμένους των 20 Ιερών Μονών, καθώς και σε όλους τους ενασκουμένους στο Περιβόλι της Παναγίας.
Αναφερόμενος στο λαό της Μητροπόλεως Μαρωνείας ο κ. Παντελεήμων τόνισε: «Απευθύνω την ώρα ταύτη μήνυμα προς όλο το πλήρωμα της Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής, να αγωνιστούμε μαζί και να ζούμε εν αγάπη και πάντα με πρότυπο την συνύπαρξη»  
Ιερώνυμος: «Να θυμάσαι ότι δεν είμαστε εξουσία, είμαστε η διακονία του ανθρώπου»
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας, ανέφερε ότι σήμερα ζούμε την προσωπική σου πεντηκοστή, αλλά και την αγωνία σου να φανείς άξιος στην διακονία σου αυτή. «Να θυμάσαι ότι δεν είμαστε εξουσία, είμαστε η διακονία του ανθρώπου», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Να προσέξεις από εδώ και πέρα, διότι η πορεία σου θα είναι καυτή! Αυτοί που θα χαιρετήσουν σήμερα, αυτοί που θα σε ασπαστούν να μην ξεχνάς ότι μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα σε λιθοβολήσουν, μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα σε υπονομεύσουν και θα σε σκάψουν. Να θυμάσαι ότι πηγαίνεις να διακονήσεις στην Ι.Μ. Μαρωνείας σε μια εποχή δύσκολη, που ο τόπος μας και η πατρίδα μας έχει δυσκολίες πολλές», πρόσθεσε κλείνοντας ο Μακαριώτατος.
Τέλος να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας, ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν στην χειροτονία του.
«Να θυμάστε έχω μεγάλη καρδιά και μεγάλη αγκαλιά, που σας χωράει όλους», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Παντελεήμων.    

Δήλωση του βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ για τον νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας – Κομοτηνής


Η εκλογή του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης Παντελεήμονα Μουτάφη στη θέση του Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής είναι μια θετική εξέλιξη. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή του και την επιβράβευση του έργου και της εν γένει παρουσίας του στο εκκλησιαστικό αλλά και το κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής που είχε πάντοτε ως γνώμονα την πραότητα και ανέδειξε έναν άνθρωπο με υψηλά ιδανικά.
Παράλληλα όμως η εκλογή αυτή μας γεμίζει ικανοποίηση καθώς στη γειτονική Ροδόπη θα διακονεί ένας Ιεράρχης, ο οποίος έχει ήδη αποδείξει ότι η παρουσία του συμβάλλει αποφασιστικά στην μετριοπαθή και νηφάλια αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στις σχέσεις των δύο θρησκειών στην περιοχή. Άλλωστε στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που αναπτύχθηκε στην Ξάνθη και για το οποίο συνεργαστήκαμε με απόλυτη επιτυχία, είχε κεντρικό ρόλο ο μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης, θέτοντας στο επίκεντρο τον πάσχοντα και τον αδύνατο άνθρωπο, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Είμαι βέβαιος ότι με το νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη, η αρμονική συνύπαρξη και ο διάλογος που κατακτήθηκαν στην Ξάνθη από την τοπική Μητρόπολη και την κοινωνία, θα εδραιωθούν και στη γειτονική Ροδόπη.  
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ξάνθης  

Δήλωση του βουλευτή Δ. Σαλτούρου για τον νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας – Κομοτηνής


Επί τη ευκαιρία της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, του αγαπητού στον λαό της Θράκης και σίγουρα εξέχοντος ιεράρχη κ. Παντελεήμονος Μουτάφη, εκφράζω τη χαρά μου, τα θερμά μου συγχαρητήρια και την ευχή για συνέχιση από τη νέα του θέση, του ευγενούς και ουσιώδους έργου του. Η κατάρτισή του, οι διδάσκαλοί του, το ίδιο το έργο του αλλά κυρίως ο σμιλεμένος από την αγάπη του για τον άνθρωπο χαρακτήρας του, αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη αλλά και παρακαταθήκη μιας άξιας διακονίας.    

Δήλωση του πρώην βουλευτή Π. Σγουρίδη για τον νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας – Κομοτηνής    


Στη σημερινή εποχή που, λόγω της οικονομικής κρίσης, δοκιμάζονται σκληρά οι αντοχές της Ελληνικής κοινωνίας, χρειάζονται ταγοί που θα την στηρίξουν ώστε , όχι μόνο να υπομένει καρτερικά, αλλά με την πνευματική τους καθοδήγηση να βρίσκει λύσεις μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η εκλογή του Αρχιμανδρίτη Ξάνθης, Παντελεήμονα Μουτάφη, ως Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής , αποδεικνύει ότι η αξία, η εργατικότητα και η γνώση, συνδυασμένες με τη σεμνότητα, δεν χάνονται.
Οι κάτοικοι, της πολλαπλά ευαίσθητης ακριτικής περιοχής της Ροδόπης, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, είμαι βέβαιος ότι θα ευτυχήσουν καλύτερων ημερών από τη συνετή αυτή επιλογή της Ιεραρχίας της Ελλάδος.
Παναγιώτης Σγουρίδης
Πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής        

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…