Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να εγκρίνει εντός της χθεσινής ημέρας τον προϋπολογισμό
Εξαιτίας της καθυστέρησης διορισμού των μελών του συμβουλίου διοίκησης είχε «παγώσει» κάθε εκταμίευση. Ανοιχτή χθες η Πολυτεχνική
Αποφεύχθηκε τελικά, την τελευταία στιγμή, η εκτέλεση της απόφασης της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για κλείσιμο όλων των τμημάτων και σχολών από τις 13 έως τις 21 Φεβρουαρίου. Η απόφαση είχε ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, κατόπιν σχετικής εισήγησης του πρύτανη Κωνσταντίνου Ρέμελη, για το λόγο ότι το πανεπιστήμιο δεν είχε εγκεκριμένο τακτικό προϋπολογισμό για το 2013 και γι’ αυτό δε μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε δαπάνη. Τελικά, χθες το πρωί ο πρύτανης συνομίλησε με τον υπουργό παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος δέχθηκε να υπογράψει εντός της ημέρας τον προϋπολογισμό που συνέταξε η Σύγκλητος, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του πανεπιστημίου. Άμεσα προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου για το απόγευμα της ίδιας ημέρας και εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: “Εξαιτίας της άμεσης αντίδρασης του Υπουργού Παιδείας και της προσωπικής του δέσμευσης, ότι προβαίνει εντός της ημέρας στην έγκριση του προϋπολογισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε με την από 05/02/2013 απόφαση της Συγκλήτου μας, εκτιμούμε ότι ελλείπει πλέον ο λόγος αναστολής λειτουργίας του Ιδρύματος”.
Να σημειωθεί πάντως ότι, στην Πολυτεχνική Σχολή, όπου διενεργείται η εξεταστική, είχε παρθεί ήδη διαφορετική απόφαση και τα τμήματα λειτούργησαν κανονικά τη χθεσινή ημέρα.
«Δε μπορούσε να γίνει καμία δαπάνη, είχαν ξεμείνει κτίρια του πανεπιστημίου από πετρέλαιο», ανέφερε ο κ. Ρέμελης
«Δεν έχουμε πια νόμιμο λόγο να συνεχίσουμε την κινητοποίηση. Η προσπάθεια απέδωσε, χάρη στην ευαισθησία του υπουργού», σημείωσε στο «Ε» ο κ. Ρέμελης, ενημερώνοντας ότι η Σύγκλητος προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση αναστολής λειτουργίας του ΔΠΘ. Εξήγησε επίσης ότι, η σχετική απόφαση ελήφθη καθότι το πανεπιστήμιο είχε φτάσει σε οριακό σημείο, αδυνατώντας να προβεί σε οποιαδήποτε εκταμίευση για να εκτελέσει δαπάνη. «Δε μπορούσαν να πληρωθούν ούτε τα καύσιμα για μία μεταφορά υπαλλήλου, ούτε μία εντελώς τυπική δαπάνη και το κυριότερο δεν υπήρχε πετρέλαιο στα κτίρια του πανεπιστημίου», ανέφερε ο πρύτανης, που δήλωσε καταληκτικά την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από την καθυστέρηση διορισμού των μελών του συμβουλίου διοίκησης
Ο λόγος της καθυστέρησης έγκρισης του τακτικού προϋπολογισμού και κατά συνέπεια της έλλειψης λειτουργικών κεφαλαίων στο Ίδρυμα ήταν ότι δεν είχε συγκροτηθεί συμβούλιο διοίκησης με δημοσίευση των μελών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έτσι το όργανο, αν και είχε συνέλθει σε μία συνεδρίαση, δεν μπορούσε να προβεί στην έγκριση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι διορισμοί των μελών του πρώτου συμβουλίου διοίκησης του ΔΠΘ επικυρώθηκαν την Παρασκευή με την κυκλοφορία του σχετικού ΦΕΚ (για όλα τα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ), αλλά από την πλευρά της Συγκλήτου εκφράστηκε η ένταση ότι το πρόβλημα παραμένει, αφού δεν μπορούν τα μέλη του συμβουλίου μέσα σε ελάχιστο χρόνο να διαβάσουν και να εγκρίνουν το κείμενο του προϋπολογισμού. Τελικά, ο υπουργός δεσμεύτηκε η έγκριση να γίνει από το υπουργείο, όπως προέβλεπε η προηγούμενη διαδικασία. Το ίδρυμα είχε συντάξει προϋπολογισμό μέσω απόφασης της Συγκλήτου, ύψους 14 εκ. ευρώ, όπως και ο περσινός.
Δεν ενημερώθηκε ο πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης
Πάντως, από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας υπήρξαν επιφυλάξεις σχετικά με την απόφαση της κινητοποίησης που πήρε η Σύγκλητος για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Κάποιοι διερωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα της Συγκλήτου να προβεί σε τόσο αποφασιστική κίνηση, ενώ ενδεικτική είναι και η απρόσκοπτη λειτουργία της Πολυτεχνικής τη χθεσινή μέρα παρότι δεν είχαν μεσολαβήσει οι εξελίξεις της παρέμβασης του υπουργείου παιδείας.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr