Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επιτέλους μια «σταλιά» αισιοδοξίας στον παραλογισμό του Δημοσίου

Επιτέλους μια «σταλιά» αισιοδοξίας στον παραλογισμό του Δημοσίου

0
anapiriko-karotsaki-empros

Το υπουργείο Εργασίας μελετά την επ’ αόριστο απονομή σύνταξης σε άτομα με μη αναστρέψιμα κινητικά προβλήματα

Κ. Αμοιρίδης: «Πρόκειται για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Το καθεστώς έως τώρα υποβάλλει σε ταλαιπωρία και άλλα προβλήματα τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα»    

Μία δόση αισιοδοξίας και ικανοποίηση δίνει στα άτομα με κινητικά προβλήματα η πρόθεση του υπουργείου να ξεπεράσει ένα γραφειοκρατικό κώλυμα ετών και να αποφασίσει την απονομή σύνταξης επ’ αόριστο σε άτομα με μη αναστρέψιμα κινητικά προβλήματα. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, αφού τα άτομα με κινητικά προβλήματα υποβάλλονταν στην ταλαιπωρία να περνούν από επιτροπή κάθε ένα, δύο ή τρία χρόνια για να διαπιστώνεται… το αυτονόητο, αλλά εκτός από αυτό, αντιμετώπιζαν και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη από το διάστημα που έληξε ο χρόνος χορήγησης μέχρι να ξαναπεράσουν από ΚΕΠΑ.  
Γ. Βρούτσης: «κλείνει ένα κεφάλαιο ταλαιπωρίας»
Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην παύση των επαναλαμβανόμενων αξιολογήσεων των μη αναστρέψιμων παθήσεων. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας επ’ αόριστον. Την Τρίτη συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία και έχει αναλάβει το έργο του καθορισμού των παθήσεων για τις οποίες ορίζεται η διάρκεια της αναπηρίας ως «επ’ αόριστον».
Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης τόνισε πως με την ολοκλήρωση των εργασιών «θα κλείσει ένα κεφάλαιο ταλαιπωρίας για πολλούς ανάπηρους συμπολίτες μας, που ήταν αναγκασμένοι να επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για αναπηρίες μη αναστρέψιμες.»  
Γλιτώνουν ταλαιπωρία τα ΑμΕΑ και φόρτο εργασίας το Δημόσιο
Ο πρόεδρος του συλλόγου με κινητικά προβλήματα Ξάνθης Κώστας Αμοιρίδης εξηγεί ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, που προφανώς γεννά ικανοποίηση και χαιρετίζεται από τα άτομα αυτά. «»είναι ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση, αφού μέχρι σήμερα παραπληγικά, τετραπληγικά άτιμα ή άτομα με ακρωτηριασμούς βίωναν τον παραλογισμό του ελληνικού δημοσίου, αλλά και συνεχή ταλαιπωρία, λόγω της υποχρέωσης να περνούν σε τακτά χρονιά διαστήματα από υγειονομική επιτροπή για να επιβεβαιώνουν το αυτονόητο», σημειώνει ο κ. Αμοιρίδης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία επιβάρυνε και τις ήδη υπερφορτωμένες υπηρεσίες του Δημοσίου, αφού ήταν αναγκασμένες να τηρούν αυτή τη διαδικασία.
Όσον αφορά το καθεστώς αυτό που διαιωνιζόταν, για πολλούς ήταν και ένα κλασικό παράδειγμα της έμμεσης παραδοχής του κράτους ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη διαφθορά εντός των υγειονομικών επιτροπών , γι’ αυτό και υπέβαλε συνεχώς τα ΑμΕΑ στην ίδια διαδικασία. «Κατανοούμε το να ισχύει αυτή η διαδικασία για τις προσωρινές αναπηρίες», απαντά σε αυτό το σχόλιο ο κ. Αμοιρίδης και διευκρινίζει: «κι εμείς πολεμάμε αυτά τα φαινόμενα, αφού είναι εις βάρος των ατόμων με πραγματική αναπηρία. Όμως αυτή η πρακτική δεν ωφελεί σε καταστάσεις που είναι αναστρέψιμες μόνο με θαύμα!».  
Διευκόλυνση και νέο πρόβλημα στην επιμήκυνση της χορήγησης συντάξεων στο διάστημα αναμονής για ΚΕΠΑ
Ο κ. Αμοιρίδης σχολιάζει ακόμη την πρόσφατη υπουργική απόφαση της χορήγησης σύνταξης για 6 μήνες αφότου λήξει το χρονικό διάστημα που είναι δικαιούχος ο πολίτης, προκειμένου να μη στερηθεί το ποσό της σύνταξης κατά το χρόνο αναμονής για να περάσει από ΚΕΠΑ. Εξηγεί ότι πρόκειται για πολύ κρίσιμη απόφαση, αφού τη σύνταξη αυτή στερούνταν στην πλειοψηφία τους άτομα με χαμηλά εισοδήματα και αυξημένες ανάγκες. Όμως και σε αυτή την απόφαση υπάρχει κενό, αφού, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου ΑμΕΑ της Ξάνθης, αν στη νέα ΚΕΠΑ δεν του αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό της σύνταξης. «Ποιος εγγυάται ότι θα το έχει αυτό το ποσό ο πολίτης μετά από τόσο καιρό. Και πώς θα ξέρει κάποιος που στην πρώτη επιτροπή είχε 70 ή 75% αναπηρία, αν θα παραμείνει το ποσοστό πάνω από 67% στην επόμενη, αφού από τους γιατρούς μπορεί να εκτιμηθεί σε 65 ή 62%. Είναι και αυτό ένα πάγιο αίτημα που θα πρέπει να δοθεί λύση από το υπουργείο», αναφέρει ο κ. Αμοιρίδης.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…