Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παραγκωνισμός των τοπικών τουριστικών γραφείων από τις σχολικές εκδρομές

Παραγκωνισμός των τοπικών τουριστικών γραφείων από τις σχολικές εκδρομές

0
ekdromes-empros

Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού η διενέργεια διαγωνισμού. Τις χτυπάνε και τις παίρνουν γραφεία Θεσσαλονίκης και Αθηνών

Νόμιμο μεν …άδικο όμως ίσως…γιατί «ενώ διψάει η αυλή μας πάμε και ποτίζουμε αλλού»
 
Η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά στις σχολικές εκδρομές το οποίο προβλέπει διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού από τα σχολεία για την ανάθεση σε τουριστικά γραφεία τη διοργάνωση και διεκπεραίωσή τους διασφαλίζει μεν την διαφάνεια και την αποτροπή φαινομένων…διαπλοκής προς προσπορισμό ιδίων ωφελειών αμφοτέρων των εμπλεκομένων μερών όμως απ’ την άλλη δημιουργεί αποκλεισμούς στα ταξιδιωτικά γραφεία του νομού μας καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και συχνά επωφελούνται μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης ή των Αθηνών την ίδια στιγμή που τα δικά μας βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας!  
Αθέμιτος ανταγωνισμός και αποκλεισμών των τοπικών τουριστικών γραφείων απ’ τις σχολικές εκδρομές
Η καταγγελία έγινε από τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ξάνθης κ. Θέμη Γεωργιάδη με την οποία όμως συμφωνούν και επαυξάνουν οι τουριστικοί πράκτορες του νομού μας. Το έναυσμα δόθηκε όταν λύκειο του νομού μας με πρόχειρο διαγωνισμό ανέθεσε την 5ήμερη εκδρομή του στο εξωτερικό σε τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης: «Δεν είναι η μόνη περίπτωση. Απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχουν κριτήρια εντοπιότητας ο διαγωνισμός αφορά όλους και έτσι τις σχολικές εκδρομές τις χτυπούν μεγάλα γραφεία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών προσφέροντας χαμηλότερες τιμές και τις παίρνουν. Όμως αυτό που πρέπει να προσέξουν οι διευθυντές των σχολείων και οι μαθητές είναι τις παροχές που συμπεριλαμβάνονται στις προσφορές τους που πολλές φορές είναι χαμηλού επιπέδου και έχει συμβεί πολλές φορές να υπάρχουν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες μετά από κάθε εκδρομή. Τα γραφεία όμως αυτά είναι ξένα και απρόσωπα και δεν τους ενδιαφέρει αν θα μείνουν ή όχι ευχαριστημένοι οι πελάτες τους…εμείς όμως δεν θα διακινδυνεύουμε τη φήμη μας γιατί δραστηριοποιούμαστε στο νομό. Γι αυτό και οι παροχές μας σε ξενοδοχεία και υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση των πελατών μας….», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Τάσιος του ταξιδιωτικού γραφείου Τάσιος Tours.
Νόμιμο μεν …άδικο όμως ίσως…
Το δίκιο των τουριστικών πρακτόρων της Ξάνθης αναγνωρίζει και ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Σάββας Μελισσόπουλος ο οποίος και συστήνει στους διευθυντές των σχολείων να εφαρμόζουν το νόμο διενεργώντας πρόχειρους διαγωνισμούς για την ανάθεση των σχολικών εκδρομών αλλά να είναι πολύ προσεκτικοί στα κριτήρια που θέτουν καθώς είναι στη δική τους διακριτική ευχέρεια να θέσουν τις προϋποθέσεις: «Έχουμε τέτοιες καταγγελίες και ενστάσεις και όχι μόνο σ’ ότι αφορά γραφεία απ’ άλλους νομούς αλλά και από τον ίδιο νομό. Οι διευθυντές είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν την προσφορά με την χαμηλότερη τιμή εκ του νόμου αλλά και ιδιαίτερα αυτή την εποχή και όσο και αν είναι σωστό να προτιμούν τοπικά γραφεία για να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις φοβούνται να το ρισκάρουν μην έχουν πειθαρχικές συνέπειες», σημειώνει ο κ. Μελισσόπουλος.  
Ενώ διψάει η αυλή μας πάμε και ποτίζουμε αλλού…
Κατά συνέπεια το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να θέτουν προϋποθέσεις στις οποίες θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν μόνο τα τοπικά γραφεία αν όπως αναγνωρίζουν όλοι δεν μπορεί .. «όταν διψάει η αυλή μας, να ποτίζουμε αλλού»…Την ίδια στιγμή μάλιστα που πολλά τουριστικά γραφεία του νομού εκτελούν και μεταφορές μαθητών καθημερινά στα σχολεία, επιβαρυνόμενα κι αυτά με όλα τα γνωστά προβλήματα που συνοδεύουν τα σχολικά δρομολόγια (βλ. ρεπορτάζ για τη μεταφορά των μαθητών από το ΚΤΕΛ).
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…