Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αναζητείται… νοικοκύρης για τον αλευρόμυλο των Αβδήρων

Αναζητείται… νοικοκύρης για τον αλευρόμυλο των Αβδήρων

0
aleyromylos_ergasies1-empros

Τις εργασίες αποκατάστασης επιθεώρησε ο δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης

Αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου το φθινόπωρο. Σκέψεις και επαφές για την αξιοποίησή του    

Τις εργασίες υλοποίησης του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου αλευρόμυλου στον οικισμό των Αβδήρων επιθεώρησε χθες ο δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιο Μακρή αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ που υλοποιείται από το δήμο Αβδήρων, με ανάδοχο ο οποίος είχε δώσει έκπτωση περίπου 50%. Ο δήμαρχος ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο καθώς μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ενίσχυσης του φέροντα Οργανισμού, ανακατασκευή της ξύλινης στέγης, δάπεδα ισογείου και ορόφου και τέλος έχει κατασκευαστεί το τμήμα προσθήκης για βοηθητικούς χώρους.  
Ένα μικρό θεματικό μουσείο στο κέντρο των Αβδήρων
«Ουσιαστικά το κτίριο του αλευρόμυλου θα λειτουργήσει ως ένα μικρό θεματικό μουσείο για την παραγωγή αλεύρου και ψωμιού, καθώς όλα τα μηχανήματα βρίσκονται μέσα στο χώρο και θα συντηρηθούν καταλλήλως, ώστε να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα του αλευρόμυλου», ανέφερε ο κ. Τσολακίδης στο «Ε», προσθέτοντας ότι θα επιχειρεί και η τοποθέτηση μακέτας που θα περιγράφει τη διαδρομή του σιταριού από το χωράφι και το θερισμό και μύλο και την παρασκευή του ψωμιού. Έως τώρα έχει ολοκληρωθεί το 40% περίπου των εργασιών και αναμένεται ο ανάδοχος να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός του συμβατικού χρόνου που έχει καθοριστεί για το φθινόπωρο.  
Καλούνται οι τοπικοί σύλλογοι να δώσουν ζωή στον παλιό αλευρόμυλο
Ωστόσο, την προσοχή του ο κ. Τσολακίδης εστιάζει στην μετέπειτα αξιοποίηση του κτιρίου. Ήδη ήρθε σε επαφή με το σύλλογο γυναικών Αβδήρων και προτίθεται να προχωρήσει τις επαφές, ώστε δραστήρια άτομα του οικισμού να προχωρήσουν στη λειτουργία του κτιρίου, να προσφέρουν καφέ ή γλυκό και να προωθούν παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα. «Θέλουμε να βρούμε ένα τρόπο τέτοια κτίρια να έχουν κόσμο και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί πλέον με δυναμικό του δήμου. Προωθούμε το μοντέλο της κοινωνικής οργάνωσης, που θα δώσει και μία ασχολία σε άτομα του οικισμού –και νέα ακόμη- και θα ενεργοποιήσει και άλλα μέλη της κοινωνίας», εξήγησε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να προβληθεί και τουριστικά ως μία ακόμη προτεινόμενη επίσκεψη για τους τουρίστες. Σημαντική ακόμη, θεωρεί την επίσκεψη μαθητών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πια για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και θα μπορούν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων να ξεναγούνται ανάμεσα στα μηχανήματα και σε όλη τη διαδικασία λειτουργίας του αλευρόμυλου.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…